İran Sineması / Bir Ayrılık
Bir Ayrılık filmi daha önce Berlin Film Festivali En İyi Film Ödülü olan Altın Ayı’yı da almıştı
Asya Pasifik Film Ödülleri geçtiğimiz günlerde verildi. En İyi Yönetmen, En İyi Sinematografi ve Jüri Büyük Ödülü’nü Türkiye’nin yüz akı Nuri Bilge Ceylan’ın filmi “Bir ZamanlarAnadolu’da’’ aldı. Asya Pasifik Film Ödülleri’nin En İyi Film Ödülü’nü ise“Bir Ayrılık’’ aldı. Bir Ayrılık filmi daha önce Berlin Film Festivali En İyi Film Ödülü olan Altın Ayı’yı da almıştı. Filmin oyuncuları da En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu Altın Ayı Ödülleri’ni almışlardı.
“Bir Ayrılık” bir başyapıt. İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin. Bir Ayrılık Filmi’nin orjinal ismi “JodaeiyeNader az Silmin”, İngilizce ismi ise “ASeparation”. Sinema severlerin mutlaka bu filmi izlemeleri ve İran sinemasıyla tanışmaları gerekir. Pers İmparatorluğu’nu yaşamış, Şah Dönemi geçirmiş ve 1979’da köktenci bir değişimle İslam Cumhuriyeti olmuş İran’da, Yeni İran sineması İslam rejiminin kuralları gölgesinde film yapmasına rağmen, saygın ve yenilikçi olduğu için uluslararası 300’ün üzerinde sinema ödüllerini toplamış ve tüm dünyanın övgüsünü kazanmıştır. Evrensel ve insani bir yöneliş ile, savaşsız bir dünya, doğayla uyumlu bir yaşam gibi yeni kavramları ele alıp, cinsellik ve şiddetten kaçarak yeni bir sinema türünü, sanat diliyle dünyaya tanıtmış ve tanıtmaktadır. Bu tanıtım çok sade bir dille ve çok küçük ayrıntılar ele alınarak yapılıyor. Bir Ayrılık Filmi, 11 yaşında kızları olan bir karı kocanın ayrılmaları sırasında çıkan problemleri anlatıyor. Filmde, bir küçük yalanın ve bir küçük itmenin neleremal olacağı, hangi sonuçlara ulaşacağı çok sade diyaloglarla anlatılmış.
Vicdan ve ahlak meselesi üzerine gelişen öykü oldukça güçlü bir kurguya sahip. Filmi seyrederken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor, sürükleniyor ve geriliyorsunuz. Bu filmi seyredin. Arkasından da yönetmen Cyrus Nowresteh’in 2008 yapımı “Süreyya’yı Taşlamak” filmi’ni seyredin. (Soraya’yı Taşlamak / The Stoning Of Soraya) Gerçek bir hikayenin dram olarakanlatıldığı bir suç filmi. İran sıra dışı bir ülke, İran sineması dasıra dışı.
Coşar Çopuroğlu
Diğer Yazıları
Tüm Yazıları