ADANA’NIN TRAFİK CEHENNEMİ; ASIL ŞİMDİ BAŞLIYOR !

Adana’mızın son yirmi beş yılında; yerel ve merkezi (seçilmiş ve atanmış) yöneticilerin, ilgili bilgisizlerin ve de bilgili ilgisizlerin neler kazandırdıkları veya kaybettirdikleri üzerine geniş çaplı bir yazı – tartışmayı sonraki sayıya bırakalım dostlar.
Özellikle sabah (07:30 – 09:00) ve akşam (17:00 – 19:00) saatlerinde trafikte yaşadıklarımızı bir kez daha anımsatmaya gerek yok. Ancak yeni yapılar ve projeler sonrasında Adana gerçek trafik cehennemini asıl şimdi yaşamaya başlayacak. Kötümserim ve ne yazık ki karamsar bir tablo çizeceğim. Aptal projeler çöplüğü Adana’da yaşamımıza dahil olacak 3 projenin bu yıl sonunda bitmesiyle asıl kabus başlayacak . 
 
Adana’nın trafik sorununa çözüm amaçlı yapıldığı söylenilen ‘’Akıllı Çözüm’’lerden biri; Turhan Cemal Bulvarı’ndaki ‘’Battı-Çıktı’’. Cumartesi akşamı görüntüsü yanıltmasın, asıl kabûsu hafta içinde görebilirsiniz. Tüm Adanalılar haykırıyoruz; ‘’ Bu aptal projeyle neyi çözdünüz? ’’
 
Adana’yı bilen sevgili okurlar; lütfen tanımlamaya çalıştığım proje ve yolları gözünüzün önüne getiriniz, bir kez daha irdeleyerek-sorgulayarak ne demek istediğimi daha iyi anlayacağınızı biliyorum.
6. Kolordu karşısında yer alan Başkent Üniversitesi, Kışla yerleşkesinin hemen arkasında yapılan yeni Adalet Sarayı; Bu büyük proje beraberinde yüzlerce ofis ve konut yapımını da getiriyor. Tüm adliye birimlerinin bu ada yerleşkeye taşınması ile birlikte; tüm avukatlar, hukuk büroları bu çevrede iş yeri arayışında. Dolayısıyla her gün en az 10.000 kişinin buraya gidiş-geliş yapacağı öngörülmektedir. Toplu taşımacılığın henüz emekleme dönemine bile giremediği Adana’da ortalama 2.500 – 3.000 aracın bu yola girdiğini düşünün lütfen. Yeni yollar, genişletme çalışmaları mı diyorsunuz?...Öyle bir şey yok henüz. Önce Adalet Sarayı ve çevresindeki iş merkezlerini, konutları hayata geçiririz. Aradan 3-4 yıl geçer ve trafik artık işlemez hale gelince zaten bir parça kalmış portakal bahçesini ve hatta tarihi Okaliptus (sıtma) ağaçlarını katleder bir şekilde yol açarız canım. Yok canım, duyarlı halkımız var, Adana’nın en güzel manzarasına sahip Kışla yolunu (Okaliptus – Sıtma Ağaçlı) kimseye vermeyiz, yok ettirmeyiz değil mi? Kentin bağrındaki canım ağaçlarımız, portakal bahçeleri yok edilirken neredeydik a canlar? 
 
Adana’nın dev projelerinden biri olan Adana Entegre Sağlık Kampüsü. Mithat Özsan Bulvarında (Üniversite yolu) yer alan bu yapı sayesinde her gün en az 3.000 – 4.000 araç daha trafiğe katılacak.
 
Eski Barajın doğusunda yer alan çam ve okaliptüs ağaçlarıyla donanmış alanın hemen bitiminde bir yanda lüks çok katlı (15-16 kat) binalar yükselirken hemen yanında Toki’nin devasa toplu konutları yükseliyor. Seyhan nehri ile Mithat Özsan bulvarı (Üniversite yolu) arasında kalan yegâne yeşil alan (Çamlık ve Atlı Spor Kulübü) her an imara açılma tehlikesinde.  Hadi canım, bunu da nereden çıkarıyorum değil mi?...Bugüne değin sayısız denemelere karşın tepkiler nedeniyle durdurulan bu girişim şimdi tekrar sessiz-sedasız el altından hazırlanıyor. Çünkü hemen karşısında yer alan Adana Entegre Sağlık Kampüsü , Bölgenin en büyük hastanesi olmasının yanı sıra çekim merkezi olması yanında ciddi sorunları da beraberinde getiriyor. Koca bir adaya yayılmış (yaklaşık 318 dekar) bu Tıp Merkezi, çevresinde yapılaşmayı hızla artıracaktır. 200 metre doğusundaki Toki konutları bir yana bu hastanenin tam da karşısında yer alan yeşil alan imara açılıp iş merkezlerine dönüşecektir (Eczaneler, Medikalciler vs).  Ortalama her gün en az 25.000 kişinin bu Tıp Merkezine gidiş-dönüşünü düşünebiliyor musunuz peki?.   Hangi toplu ulaşım aracıyla gidip-geleceğiz bu büyük yapıya?... Yine yollara dökülecek 4.000 civarında araçla çözeceğiz ulaşımı. 
 
Çukurova  Üniversitesi yerleşkesinin hemen doğusunda (Sofulu) yapımı süren 5 Ocak Atatürk Stadyumu da Adana’nın önemli projelerinden ve çekim merkezlerinden.
 
Adana’nın kent merkezinde yer alan 5 Ocak stadyumu, alınan karar gereğince bu yıl sonunda yıkılıyor ve büyük bir olasılıkla birilerine peşkeş çekilerek yerine AVM’ ler yapılacak. Yeni ve modern 5 Ocak Atatürk Stadyumu inşaatı Çukurova Üniversitesi yerleşkesinin hemen doğusunda, Sofulu beldesinde devam ediyor. 35.000 kişilik bu stadyumla birlikte oluşturulan yeni imar değişiklikleri sonucunda; bu bölgede 50.000 kişinin ikamet edeceği 15-16 katlı apartmanlar yükseliyor. Bir anda çekim merkezi olan bu alanda henüz hiçbir toplu taşımacılık projesi yok (Metro, metrobüs vs). Dolayısıyla bu merkeze gidecek sadece iki yolumuz var; Mithat Özsan Bulvarı (Üniversite yolu) ve Yüreğir Bulvarı (Kozan Yolu). Yani bu projeler nedeniyle de 5.000 – 6.000 araç trafiğe dahil olacak. Peki bir Pazar gününde maç saatlerinde buradaki kabusu düşünebiliyor musunuz? 
Toplamda 7-8 kilometrelik bir yol üzerindeki bu 3 büyük projenin tamamı (konut ve iş yerleri dahil) en geç 18 – 24 ay içinde hayata geçmiş olacaktır. Bu denli yoğun nüfusa seslenen bu yapılaşma sonunda iki ana yol üzerinde (Üniversite yolu ve Kozan yolu)  bir anda 100.000 kişilik bir kitlenin yollara çıktığını ve en az 10.000 aracın yollarda olduğunu düşünelim lütfen. Bu denli yoğun ve hareketli bir yapılaşmaya karşın ortada henüz bir tek master planımız, toplu ulaşım projemiz yok ne yazık ki…. Büyük ve zorunlu projeleri yapmak durumundayız evet ama henüz alt yapısı (Ulaşım, Su, Elektrik, Kanalizasyon, İletişim vs) planlanmadan ve hayata geçirilmeden, büyük projelerin devreye sokulmasının bedelini tüm Adana halkı ödeyecektir.
Aptal projelerin Adana’ya maliyeti konusundaki ayrıntılı yazımızı; STK ve Oda temsilcilerinin, yerel ve merkezi yöneticilerin görüş ve yorumlarıyla bir sonraki sayımızda planlıyoruz. Adana, Adana’da yaşayan halkın kentidir. Onu yönetme çabasındaki beceriksiz muhterislerin değil !!!!!
 
Metin Bahçivan
30 Nisan 2016 / Adana
(Fotoğraflar: Metin Bahçivan)
 
 
 
 



Sayı 32 (Mayıs - Haziran 2016)

Bu yazı 16211 defa okundu.