• ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE TARSUSLU HEKİMLER

    ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE TARSUSLU HEKİMLER

    Uğur Pişmanlık

    Sayı 31 (Mart - Nisan 2016)

      Tarih İçinde Bir Başkent: Tarsus Tarsus Anadolu’nun en eski kentlerinden biri olarak biliniyor. Kentin geçmişi; günümüzden 10 bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Adı değişmeden günümüze kadar gelen az sayıdaki kentten biri olan Tarsus’un adının kaynağına ilişkin farklı bilgiler ve efsaneler vardır. Ancak araştırm…


    (8075 kez okundu)

  • 4. Sayı Kapak Öyküsü ve Alternatif Kapaklar

    4. Sayı Kapak Öyküsü ve Alternatif Kapaklar

    Nuri Gürdil

    Sayı 4 ( Eylül - Ekim 2011 )

    Merhaba, Dördüncü sayıda yeni ve ‘farklı’ bir kapak tasarımıyla selamlıyoruz sizleri. İlk üç sayının kapağında ‘fotoğraf’ kullanmıştık, ilk kez doğrudan fotoğraf dışında bir görsel kullandık bu sayıda. Görsel diyorum; çü…


    (6662 kez okundu)

  • Bir Ümit Ünal Filmi; NAR

    Bir Ümit Ünal Filmi; NAR

    Coşar Çopuroğlu

    Sayı 9 (Temmuz - Ağustos 2012)

    Ümit Ünal’ın “Ara” filminden 3 yıl aradan sonra yaptığı “Nar” filmi de bir o kadar önemli. Ümit Ünal’ı tanımak için sinema severlerin bu iki filmi de mutlaka izlemesini öneririm.   Bu iki film de diğer ısmarlama çektiği “Kaptan Feza” ve …


    (5535 kez okundu)

  • BIG BANG, YARATILIŞ VE İNSAN GİZEMİ

    BIG BANG, YARATILIŞ VE İNSAN GİZEMİ

    Fevzi Acevit

    Sayı 17 (Kasım - Aralık) 2013

    Sır kapısı önündeyiz… Anahtarları ise önümüzde duruyor:  İnsan, Kainat ve Vahy kitapları okunmak için bekliyor… Okur ve üzerinde düşünür ve yönelirsek; sır kapıları önümüzde açılacaktır…   - " Tanrı var mıdır – yok mudur? " - " Madde, ezelî (öncesiz) midir - sonradan mı oluşmuştur? " - " Yaratış - …


    (5515 kez okundu)

  • Olmak Yolunda Olamamak; Sınavlarla Sınanmak

    Olmak Yolunda Olamamak; Sınavlarla Sınanmak

    Nazan Gökkaya

    Sayı 21 (Temmuz - Ağustos 2014)

    Bundan iki yıl önce 10. sınıf velisi olarak dershane toplantısına çağrıldığımı hatırlıyorum. Mutlaka gidilmeli diyerek strese sokulduğumu da. Gittim. Kocaman salonda konuşan bir yetkili, bize sürekli nasihatlarda bulunuyordu. İlginç olan ise velil…


    (5305 kez okundu)

    (3 Yorum yapıldı)

  • Moda Tatiller...

    Moda Tatiller...

    İlkay Zehra Ülbeği

    Sayı 8 (Mayıs - Haziran 2012)

    Öncelikle, “Tatil” kelimesinin Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre anlamı: “Eğlenmek, dinlenmek amacıyla çalışmadan geçirilen süre” ve/veya “Kanun gereğince çalışmaya ara verileceği belirtilen süre, dinlenme” olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca “Tatil” kelimesi, …


    (5206 kez okundu)

  • Taşköprü’nün İkizini Bulduk

    Taşköprü’nün İkizini Bulduk

    Haluk Uygur

    Sayı 5 ( Kasım - Aralık 2011 )

    Taşköprü ve İkizi       Yıllar önceydi… Adana’nın Taşköprü’sü için “Dünyanın hala kullanılan en eski köprüsü.” demiştim. Çünkü gezip gördüğüm veya araştırıp okuduğum yerlerde bizim köprüden daha eskisine rastlamam…


    (6033 kez okundu)

  • Röportaj: YOGA

    Röportaj: YOGA

    Pelin Emrahoğlu

    Sayı 23 (Kasım - Aralık 2014)

    Maymun Zihnim Hiç durmadan konuşan, ah mükemmeli arayan, eleştiren,  hep beni bu andan alıkoyan iç sesim. Renklere, taşlara takılıyorum, ay düğümlerini çözmeye çalışıyorum, gezegenler arası gidip geliyorum. Tepki vermek yerine cevap vermek istiyorum. Geçmişimden uzaklaşayım…


    (6159 kez okundu)

    (2 Yorum yapıldı)

  • Avrupada’ki Anadolu

    Avrupada’ki Anadolu

    Haluk Uygur

    Sayı 1 ( Mart - Nisan 2011 )

    Moskova denilince Kızıl Meydan’ın, masaldan çıkmış izlenimini veren, soğan kabuğu şeklindeki  St. Basil Katedrali’ni ve müzelerini anımsarsınız. Moskova’nın kimliğinde bir de Puşkin özel rol oynamıştır. Rus Edebiyatının önemli ismi Puşkin’in adını neredeyse Moskova’nın her yerinde görebilirsiniz… Puşkin adını taşıyan cadde... Veya park... Moskova Nehri’nde gezinti yapan gemi... …


    (6370 kez okundu)

  • Yaratılışın Tezahürü ve Adam Kadmon (İnsan-ı Kâmil - 5)

    Yaratılışın Tezahürü ve Adam Kadmon (İnsan-ı Kâmil - 5)

    Fevzi Acevit

    Sayı 29 (Kasım - Aralık 2015)

    İnsan, Hakikati seçip anlayabilmek için; Göklere de bakmalıdır, Kendi özbenliğine de. Fevzi Acevit   İnsan Denen Gizemli Varlık İnsan, hayatın sırlarını sorguladığında, gözlerini gökyüzüne çevirmiştir. Semanın lacivert göğsünde ışıldayarak kayan yıldızlara…


    (9170 kez okundu)

    (1 Yorum yapıldı)

  • Zaman Nehri ve Adana

    Zaman Nehri ve Adana

    Fevzi Acevit

    Sayı 2 ( Mayıs - Haziran 2011 )

    Kendinize ”zaman nedir?”  diye hiç sordunuz mu? Çoğumuz zamanı saat veya takvimle ölçtüğü şekliyle algılar, bu yanı ile kabullenir, derinine dalmaz. Oysa zaman, saat ya da takvimle ölçtüğümüz olaylar dizisinden ibaret değildir; zaman,  sorgulanması a…


    (7399 kez okundu)

  • ATATÜRK PARKI HEYKELLERİ

    ATATÜRK PARKI HEYKELLERİ

    Haluk Uygur

    Sayı 14 (Mayıs - Haziran) 2013

    YALDIZLI SOBA BOYASI İLE BOYANAN ATATÜRK Türkiye’nin en önemli  heykeltraşının eseri Adana’da yaldız boya ile boyanıyor   “Adana’nın yine ılık, güneşli ve renkli bir bir günüydü. Atatürk’ün İstasyon'dan şehre girerken ilk uğradığı yer Atatürk Parkı’ndaki abidesi oldu. Heykelin etrafında ağır ağır dolaştı. Çevresi…


    (12295 kez okundu)

  • İnsan, Ölüm Ötesi ve Berzah Âlemi

    İnsan, Ölüm Ötesi ve Berzah Âlemi

    Fevzi Acevit

    Sayı 13 (Mart - Nisan 2013)

    Kur’an’ı kerim Dehr Suresi 1–2: “ İnsan üzerinden zamandan öyle bir süre geçti ki, o süre içinde insan anılmaya değer bir şey değildi. Biz insanı karışık bir pıhtıdan yarattık. Onu deneyeceğiz. Bunun için onu duyuş ve görüş sahibi yaptık.”   Müfessir S.Ateş: “ Yüce Allah, âlemi bir tekâmül kanununa göre yaratmıştır. İnsanı vücuda getirmek için önce inorganik maddeleri…


    (10826 kez okundu)

  • Varsayılan görsel

    Yılmaz Güney Artık Özgür

    Altınşehir Adana

    Kültür Bakanlığı, yaşarken filmleri yasaklanan Yılmaz Güney’in, 11 filmini yenileyip DVD’sini hazırladı. DVD’ler Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM’nin yabancı konuklarına hediye edilecek. Hürriyet gazetesinin haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın talimatıyla hayata geçirilen çalışmada, Gü…


    (3527 kez okundu)

  • Leonardo Da Vinci Toroslar'da Dolaştı ve Sel Afetine Çare Aradı Dersem İnanır mısınız?

    Leonardo Da Vinci Toroslar'da Dolaştı ve Sel Afetine Çare Aradı Dersem İnanır mısınız?

    Haluk Uygur

    Sayı 21 (Temmuz - Ağustos 2014)

    (Belki Adana’yı da ziyaret etti) Resim sanatının büyük ustası, doğa bilimci, anatomist, mühendis ve mimar... Arka arkaya bir çok şey sayabiliriz onun hakkında... Daha da önemlisi Leonardo Da Vinci henüz yaşarken bilgisi nedeniyle hükümdarları etkilemiş, onlara ülkelerinin sorununu çözmeleri için bilgisiyle yardım etmiş bir bilim insanı. Bir çok hükümdar onu şehrine davet ederek çeşitli…


    (8022 kez okundu)

    (1 Yorum yapıldı)

  • Ajansın İçinden (Sayı 7)

    Ajansın İçinden (Sayı 7)

    Mustafa Gökçen

    Sayı 7 (Mart - Nisan 2012)

    Bu kış sert geçti. Hele bir de yolunuz Ankara’ya, İstanbul’a düştüyse ne demek istediğimi daha iyi anlamışsınızdır. İstatistikler de öyle söylüyor, sanırım son 50 yılın en sert kışını yaşamış Türkiye. Lakin ne ilginçtir ki dolabımdan pardösümü bu sene…


    (7405 kez okundu)

  • Yenilebilir Çiçekler Dosyası - 2

    Yenilebilir Çiçekler Dosyası - 2

    İlkay Zehra Ülbeği

    Sayı 30 (Ocak - Şubat 2016)

    Lavantalı ve Kakaolu Kek Yenilebilir çiçekler konusuna devam ediyoruz bu sayımızda da. Bu kez karşımızda kuru lavanta var. Taze çiçekler gibi kurutulmuş çiçekler de sofralarımızda mis gibi kokularıyla, görüntüleriyle, lezzetleriyle yer alabiliyorlar. Lavanta da onlardan biri. Sizleri bekletmeden hemen tarife geçiyorum. Malzemeler: - 3 yumurta - 1 su …


    (3758 kez okundu)

  • Portakal Çiçeği Festivaline Yakışan Adana Stili Portakal Çiçekli Tatlı Peynir Keki

    Portakal Çiçeği Festivaline Yakışan Adana Stili Portakal Çiçekli Tatlı Peynir Keki

    İlkay Zehra Ülbeği

    Sayı 26 (Mayıs - Haziran 2015)

    Adana'ya Göz Kırpan Newyork Usulü (Cheesecake) Peynir Keki Adına bir türlü karar veremedim o sebeple 2 isimli oldu bu tarifim. İkizler Burcu olunca böyle bir kararsızlık durumlarım olabiliyor. Evet, bu ayda Adana’mızın misler gibi kokmasına he…


    (4938 kez okundu)

  • Sanat ve Siyaset

    Sanat ve Siyaset

    Ali İhsan Ökten

    Sayı 29 (Kasım - Aralık 2015)

    İdealist estetiğe göre, sanat ve siyaset farklı özdedirler. Her ikisi de değişik görevleri yerine getirmek zorundadırlar. Sanat ve siyaset arasındaki bağı bozabilecek bir estetik ya da sanat felsefesi yoktur. Ayrıca idealistler, siyasetin belirli bir zamansal süreç olduğunu ve geçici olduğunu, buna karşılık sanatın da sonu…


    (4051 kez okundu)

  • Mekan - Zaman ve İnsan Gizemi (2) - Zaman Gizemi

    Mekan - Zaman ve İnsan Gizemi (2) - Zaman Gizemi

    Fevzi Acevit

    Sayı 15 (Temmuz - Ağustos) 2013

    Hz. Muhammed:  "Zamana (dehre) lanet etmeyin. Çünkü onu Allah yaratmıştır." Albert Einstein:  “ Bize akıl ermez gelen, gerçekte var. Doğanın sırlarının ardında, anlaşılmaz, soyut ve açıklanamaz bir şey duruyor. Anlayabileceğimiz her şeyin ötesindeki bu güce hürmet etmek benim dinimdir...”   Mekân/ Evren   Değerli okurlarım, *Mekân’dan kastettiğimiz evren’dir Bilim…


    (5652 kez okundu)