• Globalizm; İyi mi Yoksa Kötü mü?

    Globalizm; İyi mi Yoksa Kötü mü?

    Mustafa Gökçen

    Sayı 25 (Mart - Nisan 2015)

    70'lerin anlatıldığı Vizontele filminde; Altan Erkekli: ''Buraya gazeteler üç gün sonra gelir. Biz bir havadisi duyup şaşırdığımızda şehirdeki insanlar çoktan unutmuş olur.'' der. Aslında çok da uzun bir geçmişten bahsetmiyoruz. Bugün o dönemi yaşayan bir çok insan hala hayatta. Lakin çocuklarımız için bu söylem o kadar uzak ki! Bugün sabah ya…


    (4043 kez okundu)

  • Osmanlı; Ne İyi Yapmış da, Tarihimizi Başka Ülkelere Hediye Etmiş!

    Osmanlı; Ne İyi Yapmış da, Tarihimizi Başka Ülkelere Hediye Etmiş!

    Mehmet Emin Arıcı

    Sayı 25 (Mart - Nisan 2015)

    Yazıma, "Bir varmış bir yokmuş" diye başlamak istiyorum. Çünkü bundan yüz yıl kadar önce yaşadığımız ülkeye hakim, güçlü mü güçlü bir imparatorluk varmış. İmparatorluğun yöneticileri gücüne güç katarak yeni topraklar elde ederken ülkelerinde daha önce yaşamış olan uygarlıkları değersiz olarak görmüşler. Osman Ha…


    (4916 kez okundu)

  • ÇÖPLER ve BELEDİYELER

    ÇÖPLER ve BELEDİYELER

    Ali İhsan Ökten

    Sayı 31 (Mart - Nisan 2016)

    Yazın gündüz kavurucu sıcağının ardından akşam üzeri şehrin üzerine çöken ağır bir koku bize bu kokunun Sofular çöplüğünden geldiğini söylerdi. Belki o koku yerine o sıcaklara bile razı olacaktık. Son yıllarda ise o kokuların biraz azaldığını sö…


    (4134 kez okundu)

  • Çukurova Üniversitesi'nin Kurucusu Mithat Özsan

    Çukurova Üniversitesi'nin Kurucusu Mithat Özsan

    Müge Köstem

    Sayı 9 (Temmuz - Ağustos 2012)

    Yıl 1967... Kırk iki yaşında Ankara Ziraat Fakültesi’nde daha yeni doçent olmuş bir genç adam. Görev gereği İskenderun’dan Ankara’ya dönmektedir. Adana’dan geçerken Çukurova’ya, ovayı sulayan nehirlere ve Toroslar’a bakar, âşık olur... Yanındaki hocasıyla birlikte, Ankara’ya varana kadar Adana’da bir Ziraat Fakültesi kurmaya karar vermişlerdi…


    (12568 kez okundu)

  • Yaşanmışlığıyla Tepebağ Konakları

    Yaşanmışlığıyla Tepebağ Konakları

    Altınşehir Adana

    Sayı 1 ( Mart - Nisan 2011 )

    Mehmet Dilci’in 30. Sanat Yılı Anısına...   Yaşanıp bitmiş midir Tepebağ ve konakları? Fotoğraflara bakınca geçmişimiz ile geleceğimizi birleştiren bir köprüyü hissetmiyor muyuz?     Daracık sokakları, her biri dantel işler gibi özenle düşünülüp hayata geçirilmiş evleri görünce, kaç yaşında ol…


    (5443 kez okundu)

  • Varsayılan görsel

    Altın Şehir Adana’nın Altın Çocukları

    Altınşehir Adana

    Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlileri Daniya KAYNOVA ve Slava KAYNOV’un Keman ve Viyolonsel Sınıfı Öğrencileri’nin başarıları artık ülke sınırlarını aştı, Adana’mızın ve Türkiye’mizin adını Fransa’da, Sırbistan’da, Slovakya’da kazandıkları üstün başarılarla duyurdular. 11-17 yaşlarındaki ge…


    (3984 kez okundu)

  • Bir Adana Delikanlısı Olabilmek; Hasan Yaman

    Bir Adana Delikanlısı Olabilmek; Hasan Yaman

    Ünal Zorludemir

    Sayı 21 (Temmuz - Ağustos 2014)

    Birçok kişi yaşadığı şehir için yararlı işler yapmıştır. Ancak, kendi kişisel çıkarlarını ve geleceğini hiç düşünmeden, kimin ne diyeceğine hiç aldırmadan, yaşadığı şehrin birçok sorununun çözülmesi için her fırsat ve ortamda canı pahasına varını yoğunu ortaya koyan insan çok azdır. Şu sıralar, eşine ender rastlanır böyle birinin kitabının hazırlığ…


    (8211 kez okundu)

  • Daha Kaliteli Bir Yaşam İçin Önce Kendinizi Tanımalısınız

    Daha Kaliteli Bir Yaşam İçin Önce Kendinizi Tanımalısınız

    Ahmet İhsan Çay

    Sayı 5 ( Kasım - Aralık 2011 )

    Duygunuzun Sesine Kulak Verin   Bugüne kadar yapılmış olan tıbbi araştırmalarda psikolojik kökenli hastalıkların, başka nedenlere bağlı hastalıklar içinde çok önemli bir yer tuttuğu görülmüştür. Örneğin baş ağrısı, bazı cilt hastalıkları, tansiyon yüksekliği, mide-bağırsak hastalıkları gibi bedensel hastalıkların aslında psikolojik kökenli olduğu…


    (6403 kez okundu)

  • Balık - Rakı ve Babam Üzerine Gerçek Bir Öykü

    Balık - Rakı ve Babam Üzerine Gerçek Bir Öykü

    Ali İhsan Ökten

    Sayı 30 (Ocak - Şubat 2016)

    Balık-rakı deyince aklıma ne gelir. Önce Halikarnas Balıkçısı gelir. Onun bize kazandırdığı Bodrum-mavi yolculuk gelir. O yolculuklarda yanına aldığı en önemli şey rakıdır. O zamanlar mavi yolculuklarda kimse yanlarına gazete veya radyo almazmış. Bunlar aklıma gelince böylesine güzel bir doğa harikasını nasıl bu hale getirdiğimiz gelir. Bunlar aklıma ge…


    (4623 kez okundu)

  • Adana Kebabı Adana’da Yenir

    Adana Kebabı Adana’da Yenir

    Haluk Uygur

    Sayı 5 ( Kasım - Aralık 2011 )

    “Her şehirde artık kebap lokantası var, niçin Adana’daki kebabın tadı başka bir yerde olmuyor?”       Adana’da her pazar sabahı, saat beşten itibaren başka yerde bir benzerine rastlayamayacağınız bir çarşı kurulur. Kazancılar’dadır bu çarşı... “Ciğerciler” veya “kebapçıl…


    (6349 kez okundu)

  • Torosların Nadide Çiçekleri

    Torosların Nadide Çiçekleri

    Haluk Uygur

    Sayı 5 ( Kasım - Aralık 2011 )

    S.Haluk Uygur-Nuri Gürdil   Toroslar, dünyanın bitki çeşitliliği açısından en zengin bölgelerinden biridir denildiğinde yanlış bir şey söylenmiş olmaz. Özellikle yüksek ağaçların yetişmediği yüksek rakımlarda üzerine basıp geçtiğimiz ufak bir çiçek, dünyada başka bir yerde yetişmeyen “endem…


    (7620 kez okundu)

  • Dünyadan Adana’ya Kubbeler Tarihi

    Dünyadan Adana’ya Kubbeler Tarihi

    Haluk Uygur

    Sayı 8 (Mayıs - Haziran 2012)

     “Bu gök kubbede baki kalan bir hoş seda imiş…” İnsanoğlu yaşamı sırasında içinde yaşadığımız evreni bir küre şeklinde düşünüp, göğü de üzerimizi örten bir yarım küre olarak algılamış hep… Evreni anlamaya çalışmak için gösterdiği her çabada karşısına “Yaradan, Tanrı, Allah” olgusu çıkması nede…


    (6718 kez okundu)

  • Abidin Dino ve İmzası

    Abidin Dino ve İmzası

    Haluk Uygur

    Sayı 20 (Mayıs - Haziran 2014)

    BUGÜN DE AYNI İMZAYI ATIYORUM Bazen geriye doğru baktığımızda kentin, insanların, en önemlisi de düşüncelerin ve yargıların ne kadar çabuk değiştiğini görüp şaşırıyorum. Bizim nesil, yaşamımız kısa olmasına rağmen, geçmişte kötü gözle bakılan hatta suç sayılan şeylerin günümüzde bir değer haline geldiğini göz…


    (6139 kez okundu)

  • Zirveler ve Yarış

    Zirveler ve Yarış

    Haluk Uygur

    Sayı 24 (Ocak - Şubat 2015)

    Günlerden bir gün bir grup arkadaş pikniğe gitmiştik.  Gruptaki Yugoslav arkadaşla piknik yaptığımız yerin yanındaki tepeye çıkmaya karar verdik. O gün için bu tırmanış zor bir tırmanış olarak görülüyordu, bize.   Tepeye doğru biraz tırmandığımızda kendimizle gurur duymaya başladık. Aşağıda kalanları da küçümsüyorduk. Niye küçüms…


    (4674 kez okundu)

  • Kapağın Öyküsü

    Kapağın Öyküsü

    Altınşehir Adana

    Sayı 7 (Mart - Nisan 2012)

    Bu sayımızda Adana’nın yetiştirdiği Türkiye’nin en önemli sanatçılarından Abidin Dino’nun bir afiş çalışmasını kapak yapmak istedik. Abidin Dino, Adana’nın iz bırakmış valilerinden Abidin Paşa’nın torunu. Sizler Abidin Paşa’yı bundan bir dönem önceye kadar bile kentimizin en önemli caddesinin isminden…


    (4710 kez okundu)

  • Bitmeyen Senfonik Drama : Ludwig Van Beethoven

    Bitmeyen Senfonik Drama : Ludwig Van Beethoven

    V. Deniz Yerdelen

    Sayı 23 (Kasım - Aralık 2014)

    ‘Nesin sen, şans eseri doğmuş birisi. Ben, benim. Binlerce prens olabilir, ama Beethoven sadece bir tane’, Beethoven’ın saray mensubu için yazdığı bir mektuptaki bu cümle mahkemede onun maaşına mal olmuştur.    Beethoven, Newton ve Napolyon ile aynı boylarda, 1.65m, kısa, tıknaz, geniş başı ve …


    (7635 kez okundu)

  • Beyazlar, Siyahlar ve Griler

    Beyazlar, Siyahlar ve Griler

    Mustafa Gökçen

    Sayı 34 (Eylül - Ekim2016)

    ‘’Pusulasız bir halde geldik dünyaya’’ Amin Maaouf, böyle başlar ‘’Çivisi Çıkmış Dünya’’ adlı denemesinde. Her ne kadar o bunu bir şikayet gibi söylese de, ben; keşke yaşam yolunda da pusulasız devam edebilseydik diye düşünüyorum. Kendi yolumuzu kendimiz tayin edebilseydik, kendi bilgi ve aklımızla hareket edebilseydik. Tabii ki bunun…


    (4926 kez okundu)

  • DİŞ DOKTORU ŞEBNEM RAGIBOĞLU İLE RANDEVUM VAR

    DİŞ DOKTORU ŞEBNEM RAGIBOĞLU İLE RANDEVUM VAR

    Tuğba Akkoca Özden

    Sayı 12(Ocak - Şubat 2013)

    Diş doktorunda randevum var. Ama ayaklarım geri geri gitmiyor. Çünkü tedaviye değil röportaja gidiyorum. Ama yine de kalbimde bir çırpıntı. Zile basıyorum. Beni kapıda karşılıyor ve kliniğine geçiyoruz. Masasında karşılıklı oturup sohbete başlıyoruz ama “Hadi “diyor “Daha rahat ed…


    (7715 kez okundu)

    (1 Yorum yapıldı)

  • Giyinmek Sanatına Bir Bakış

    Giyinmek Sanatına Bir Bakış

    Nejla Taş

    Sayı 2 ( Mayıs - Haziran 2011 )

    Moda demek insanlara belli kalıplar sunmak demek değil... Herkes kendi tarzını belirleyecek. Dünyada varolan  toplumlar sahip oldukları  kültürlerini  hayatlarının her bölümüne yansıtırlar. Bunların başında da giyinme gelir. Her halk yaşam biçimine uygun giyinme tarzı ortaya çıkarmıştır. Bu tek tek insanlar i…


    (5452 kez okundu)

  • Dün ve Bugün Altın Koza

    Dün ve Bugün Altın Koza

    M. Hazım Kısakürek

    Sayı 10 (Eylül - Ekim 2012)

    Altın Koza sadece Çukurova Bölgesi’nin değil, ülkemizin en önemli kültür-sanat etkinliklerinden biri oldu.   Çukurova’nın ürünü olan pamuğu simgeler koza. Altın Koza ise pamuğun altın olduğu yıllarda düşünülmüş bir isim. Altın Ko…


    (6410 kez okundu)