Çukurova'da Çiçekler Solmasın

CKD-2



“ Bir küçük hediye,

Bir küçük ilgi ,
Bazen yaşama gücünü yitirmiş insanlara
yeniden hayat verebilir… “






 

Birkaç ay önce “Çocuk Kanser Derneği”’nin düzenlediği etkinliğe davet edildim.

Çocuk kelimesi beni baştan çok etkiledi zaten. Kocaman yürekli, minik kahramanlar.

Bir etkinliğe katılmak keyif verici gibi görünüyor ama yok yok benim keyfim kaçıyor. Daha fazlasını yapabileceğim bir şeyler olmalı diye düşünüyorum. Birini sevmek için, yardım etmek için başımıza gelmesine gerek yok gözlerimizi açmamız, kalbimizi açmamız yeterli diye düşünüyorum.
CKD-1Dernek başkanı Sayın Celal Çelebi ‘ye ulaşıyorum.

1994 yılında kurulan Çocuk Kanser Derneği’nin yönetim kurulu başkanı. Aynı zamanda özel bir kuruluşta üst düzey yönetici, eşi Gülten Hanım ise doktor. Bana derneğin çalışmalarından projelerinden bahsediyor, büyüleniyorum. Neden bu kadar sessiz yolunuza devam ediyorsunuz diye soruyorum?

Son derece mütevazi kişiliği ile Celal Bey diyor ki;

CÇ- Derneğimiz her zaman, toplum içinde itibarlı, güvenilir, saygın bir seviyede çalışmalarını yürütmektedir. Bizler yolumuza sayıları azımsanmayacak düzeydeki gönüllülerimiz ve dostlarımız ile sessiz ama oldukça etkin ve sağlam adımlarla ilerliyoruz. Konunun hassasiyetinden dolayı tüm çalışmalarımızı büyük titizlikle ve farklı amaçlarla kullanılmasına müsade etmeyecek şekilde aynı zamanda da toplumda, vermeye çalıştığımız hizmetlerin doğru algı yaratmasına büyük gayret ve özen gösteriyoruz.
 

AA- Hastane odalarında kanserle savaşan kocaman yürekli minik yavrularımıza umut aşılayan, uzun tedavi süreçlerinde o küçücük odalara aylarca evlatları için hapsolan fedakar ailelere moral ve güç veren sizler, hayatın gerçek melekleri olmalısınız.
 

CÇ- Yaşama sevinci, yüksek moral bu hastalıkla savaşmakta en büyük etken. Biz de çocukların bu yoldaki mücadelelerinde çektikleri acıları bir nebze hafifletecek ve onları mutlu edecek her türlü gereksinimlerinde yanlarında olmaya gayret ediyoruz..
 

AA- Celal Bey kanser denince ölüm, ölüm denince karamsarlık, mutsuzluk geliyor insanların aklına. Bir çocuk bunu nasıl yaşıyor? Ailenin tedavideki önemi nedir?
 

CÇ- Aslında tam böyle değil. Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhis ve tedavi ile önemli ölçüde iyileşme ve bu hastalıktan kurtulma şansı oldukça yüksek. Bizlerin bu noktada en önemli görevlerinden biri de; ailelerde farkındalık ve duyarlılık yaratarak çocuklarını kritik belirtileri gözlemlediklerinde hemen bir doktora yönlenmelerini sağlamak. Biliyorsunuz en bilinen sloganlardan birisi de “Kanserden Korkma , Geç Kalmaktan Kork “ .
Söylediğiniz gibi ailenin teşhis ve tedavi sürecinde çok önemli bir rolü var. Bir yandan tıbbi tedavi devam ederken diğer taraftan bilinçli bir ailenin hem tıbbi tedavinin titizlikle uygulanması hem de hastanın tedaviye daha hızlı cevap vermesi açısından moral ve motivasyonunu yüksek tutmak gibi bir sorumluluğu var. Ve söz konusu çocukları olan ailelerin bu süreçte hiç de kolay olmayan bir yükü kaldırmak zorundalar.
Ailelerin bu yükü kaldırabilmeleri için de desteğe ihtiyaçları var tabii ki. İşte bu noktada derneğimiz hem çocukların hem de aile ve yakınlarının psikolojik rehabilitasyon destekleri için gönüllü uzmanları ile yardımcı olmaya hazırdır. Morallerin yüksek tutulabilmesi için hastanedeki tedavi süreçlerinde çocukları ve ailelerini ziyaret edip çocuklara küçük de olsa mutlu edecek hediyeler vermeyi sürdüren derneğimiz gönüllüleri, aynı zamanda çocuklarının tedavisi için şehir dışından gelip konaklama sorunu olan ailelere hizmet veren Şevkat Evi’ne de yine derneğimiz destek vermektedir.CKD-3
 

AA- Aileleri ile birlikte kalıp tedavi olan çocuklar ile yalnız tedavi olan çocuklar arasında fark oluyor mu?
 

CÇ- Elbette. Bu bağlamda Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Çocuk Onkolojisi Bölümü’nde yoğun bakım ünitesine ait bir odayı ailelerin de kalabileceği şekilde düzenledik. Amacımız tedavisi olumsuz gelişen çocuğumuzun ömrünün geri kalan kısıtlı zamanını ailesi ile birlikte geçirmesini sağlamaktı. Bir çocuğumuz bu şekilde tedaviye çok olumlu yanıt verdi, yaşama döndü.
 

AA- Harikasınız. Araç desteğinizi duyduktan sonra ne kadar titiz çalıştığınızı daha net anlamış oldum. Bahseder misiniz?
 

CÇ- Hastaneden kalkan toplu taşıma araçları tedavi sonrası hastaların evlerine nakli için çok ciddi risk taşımaktadır. Bu nedenle hastanede tedavileri tamamlanan ve kendi imkanları yetersiz olan çocuklarımızın bu hassas dönemde taburcu edildikten sonra evlerine güvenli bir şekilde nakledilmesi için araç ve servis görevlisi desteği sağlamaktayız. Burada Adana Büyükşehir Belediyesi’nin çok önemli bir desteği vardır.
 

AA- Hayatta zor durumdaki insanlara destek olabilmekten daha güzel hiçbir şey yok. Onların hayatlarını muazzam şekilde kolaylaştırıyorsunuz. Ve bunu tamamen bağışlarla, dernek yönetimi ve gönüllülerin geliştirdiği projelerle ayakta tutuyorsunuz. 

Başka ne tür faaliyetleriniz var?
 

CÇ- 2013 yılında kemik iliği nakli konusunda bölgenin en önemli referans hastaneleri arasında yer alan Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde derneğimizin katkılarıyla 7 yataklı “Pediatrik Kemik İliği Nakil Merkezi’nin açılışı gerçekleşti. 

CKD-5AA- Çok geniş bir bölgeye hizmet veren şehrimiz için bu rakam yeterli denebilir mi?


CÇ- Tabi ki hayır. Tıbbi cihaz ve malzeme eksiklerinin tamamlanması, tedavi yöntemlerinden bakım hizmetlerine kadar kök hücre nakil merkezine destek olmaya çalışıyoruz. Yılda ortalama 80-100 hastaya iyileşme imkanı sağlayabilen bu merkezin dünya standartlarında hizmet vermesi için üzerimize düşen görevi yapmaya çalışmaktayız. Amacımız Adana’da bir Pediatrik Onkoloji İhtisas Hastanesinin hizmete açılmasına katkıda bulunmaktır.

AA- Sanatın insan psikolojisi üzerinde çok olumlu etkisi olduğu, bulunduğu psikolojiden çıkarıp bir üst boyuta taşıyan bir gücü olduğunu biliyoruz. İnsanlar resim yaparken, şarkı söylerken içlerindeki duyguları aktarıyorlar tuvale, içlerindeki ezgileri duyuruyorlar dünyaya. Hasta çocuklar için bu konuda çalışmalarınız oluyor mu?

CÇ- Elbette. Bu tür sanatsal faaliyetler çerçevesinde ilgi duyan çocuklarımızın bu savaşta daha güçlü olabilmeleri ve tedavi süreçlerinin sıkıntılarını daha az hissederek atlatmaları için yetenekleri çerçevesinde gönüllü uzman destekçilerimizden yardım alıyoruz. Hastalarımızın zorlu ve uzun tedavi süreçlerinde bu tür etkinlikler bir nevi terapi oluyor. Aslında sanatsal çalışmaların , bir çok hastalığın tedavi süreçlerinde iyileşmeye yönelik pozitif katkı sağlayan önemli bir yöntem olduğu herkesçe bilinmekte. Sanatsal faaliyetlerin sadece tedavi süreçlerinde değil aynı zamanda sağlıklı bir dönemde de önemli bir terapi yöntemi olduğu aşikardır. Atatürk, “sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir” diyerek bu hususun önemini özellikle vurgulamıştır.

AA- Hayat bütün güzelliklerinin yanında çok da acı aslında. Yanı başımızda büyük acılar yaşayanlar var. Fakat biz sanki bu acılar yokmuş gibi yaşıyoruz. Peki sizin faaliyet ve hizmetlerinize nasıl katkıda bulunabiliriz?
 

CÇ- Şu an sizin yaptığınız gibi derneğimizin tanıtımına ve faaliyetlerinin duyurularak yaygınlaşmasına destek verilebilir.
Bizlerle aynı idealleri paylaşıp birlikte çalışacak yeni üye veya gönüllü bulunabilir.
Derneğimize bağış yapabilecek sponsor destekçiler, ürün bağışçıları bulunabilir.
Okul çağındaki çocuklarımızın tedavileri sürecinde gidemedikleri okullarında geri kaldıkları konularda onlara ders vererek destek olunabilir.
Derneğimiz tarafında düzenlenen bir çok aktivite ve faaliyetlerin organizasyonunda yapılan çalışmalara yardımcı olunabilir.
 

AA- Derneğin önümüzdeki yıllar içinde hedefi nedir?CKD-4
 

CÇ- Az önce bahsettiğim gibi, derneğimizin en büyük hedefi Adana’da bir “ Çocuk Kanser İhtisas Hastanesi ” açılmasına öncülük etmektir. Bu hedefe yönelik çalışma ve geniş kapsamlı projede tüm bölge halkımızın katılımını sağlamak gereklidir ve biz Adana’da ki bir çok kurum ve kuruluşların da bu çalışmalara sosyal sorumluluk projesi kapsamında destek vererek sahip çıkacaklarından eminiz.

AA- Son kez söylemek istediğiniz bir mesajınız var mı?

CÇ- Öncelikle derneğimizin varlığını sanat çevresi ile bir çok takipçisine duyurma fırsatı verdiğiniz ve aracı olduğunuz için çocuklarımız adına sizlere çok teşekkür ediyorum.
Eminim bu çalışma çok ses getirecektir.
Çocuklarımızın acil ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve yaralarımızı hızla sarabilmek için ellerimizi birleştirip çok daha büyük bir aile olmaya ve aktif desteğe ihtiyacımız var.
Toplumun her kesiminden ve karşılık beklemeden sadece elinden gelenin en iyisini vermeye hazır "Melek Yatırımcılar" olsun istiyoruz.
Öyle ki ; bu yatırımlar, sağlıklarına kavuştuktan sonra ailesine, yaşadığı topluma ve ülkesine büyük bir kazanım olarak geri dönecek çocuklarımızdır. Unutmayalım ki ; toplumun sağlıklı bir yapıya kavuşması , her alanda insana yapılan yatırımla gerçekleşebilir.

Çocuklarımız için ;
Gelin sizler de bize katılın , "Birlikten güç doğar" ilkesiyle hizmete adanmış büyük bir gönüllüler ordusu oluşturalım ve çocuklarımız için enerjimizi sinerjiye dönüştürelim diyorum.
Bu zincirin halkası olmak isteyen herkese kapımız her zaman sonuna kadar açık.

AA- Hepiniz şahanesiniz, müthişsiniz, merhametlisiniz. Sadece bir avuç gönüllü tarafından kurulup 20 yıldır bölgemizin bu kapsamda çalışan önemli bir Sivil Toplum Kuruluşu olmakla kalmayan , aynı zamanda dostluğun, sevginin, dayanışmanın, umudun ismidir “ Çocuk Kanser Derneği ”.
Tamamı gönüllü ve gönül dostlarıyla birlikte, bazen diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte ve dayanışma çerçevesinde etkinlikler yapıyorlar, kermes düzenliyorlar, bazen stand açıp çocukluk çağı kanserleri ile ilgili toplumda farkındalık yaratmak ve bilinçlendirme amacı ile broşür dağıtıyorlar, t-shirt bastırıyorlar, okullarda öğrencilere eğitim verip etkinlikler yapıyorlar kısaca hizmette sınır tanımıyorlar. Yılbaşı, bayram ve özel günlerde çocuklarımızla birlikte oluyorlar ve eğlenceli aktiviteler
gerçekleştiriyorlar.


Gidin oraya, destek olun. İyiliği hissedin.
Toplumsal bilincin gelişmesi, kendimizi yalnız hissetmemizi engelleyen, moral veren bir olgudur.
Hadi siz de elinizi uzatın, hep beraber bu küçüklerin kanatları olalım.

 

Bir de kahraman minik savaşçılara sözüm olacak;
Siz çocuklar, yaratılan en hayal gücü yüksek varlıklarsınız. Dilediğiniz her şeyi gerçekleştirecek güce sahipsiniz. Bu hastalığı yeneceğinize inanın. Yendikten sonra bunun tedavisinin daha etkili yolunu bulmayı ve başka insanları tedavi edebileceğinizi hayal edin. Hepsini başaracağınızı göreceksiniz.
Celal Bey, şehrimize ve bölgemize verdiğiniz hizmetlerden dolayı derneğiniz adına size gönül dolusu teşekkürler.
İyi ki varsınız.


CKD-6   CKD-7




Sayı 21 (Temmuz - Ağustos 2014)

Bu yazı 4600 defa okundu.