Atatürk Fotoğrafları İkiye Ayrılır

Tarihi fotoğraflar kolleksiyonumda çok sayıda Atatürk fotoğrafı olması nedeniyle bu fotoğrafları hakkında iyi sayılabilecek bir deneyime sahibim.Bu deneyime dayanarak diyebilirim ki:
Atatürk fotoğrafları ikiye ayrılır...
Kurtuluş Savaşı öncesi Atatürk Fotoğrafları...
Ve Kurtuluş Savaşı sonrası Atatürk Fotoğrafları...
Birinci kategoriye giren fotoğraflarda Mustafa Kemal  fotoğraf karesi içinde(eğer tek başına çekildiği bir fotoğraf değilse) ikincil olarak yer alır.Fotoğrafın önemli bir ögesi olsa da ,ana kahramanı değildir.Kısa sayılabilecek boyu fotoğrafın içinde kendisini belli eder.Vücüdunun belirgin bir şekilde öne çıkan bir elemanı yoktur.Çabuk düşünen , kararlı yapısı karenin içine yeterli bir şekilde yansımamıştır.


Hadi bu fotoğraf içinde Atatürk’ü bulunuz!


 
Kurtuluş Savaşı öncesi bir Atatürk Fotoğrafı (Picardie Manevrası)

 
Halbuki Kurtuluş Savaşı’ndan sonraki fotoğraflarında, çakmak çakmak  ışıldayan gözleri öne çıkmıştır.Karenin içinde çok sayıda insan  olsa da, Atatürk hemen faklılığını belli ederek öne çıkar.Hiç kimse bu fotoğraflara bakarak Atatürk’ün 170 cm.den daha kısa bir boya sahip olduğunu düşünmez.Aksine önder fotoğraflarında uzun boyluymuş gibi görülür.Kararlı ve zeki kişiliği neredeyse fotoğrafın her tarafına yansımıştır.



 
Atatürk’de ne değişmiştir ki fotoğraflarına bakınca bu farklılıkları görebiliriz?
Ben inanıyorum ki fotoğrafları değiştiren değişim Atatürk’de değil fotoğrafçının görüşlerindedir.Atatürk savaşdan önce de ,sonra da düşünen, düşündüğünü uygulamak için tüm kararlığı ile çaba sarfeden, etrafındakileri hemen etkileyebilen kararlı bir insandır.
Fotoğrafçıya göre ise, Kurtuluş Savaşı’ndan önce Atatürk Osmanlı Devleti’nin subaylarından biridir.Çanakkale Savaşı’nda gösterdiği kahramanlık bile onu Enver, Cemal hatta Liman Von Sanders paşaların yanında baş köşeye oturtmaya yetmemiştir.Bu yüzden fotoğrafçılar karelerinin en dikkatini çeken yerlerini ona ayırmamıştır. Karelerinde ustalıklarını gösterirken, görkemli gösterme tercihlerini daha önemli buldukları(!) diğer subaylara kullanmışlardır.


Mareşal Liman Von Sanders ve Mustafa Kemal…
 
Burada “fotoğraf”tan, daha doğrusu “Atatürk fotoğrafları”ından yola çıkarak sanatın aslında sanatçının bir yorumu olduğuna gönderme yapmak istedim. Yani ancak düşündüğünü eserlerine yansıtabilen sanat yapmış olabilir demek istedim… Naçizane…

 
Burada “fotoğraf”tan, daha doğrusu “Atatürk fotoğrafları”ından yola çıkarak sanatın aslında sanatçının bir yorumu olduğuna gönderme yapmak istedim. Yani ancak düşündüğünü eserlerine ansıtabilen sanat yapmış olabilir demek istedim… Naçizane...


 



Sayı 24 (Ocak - Şubat 2015)

Bu yazı 9418 defa okundu.