Adana'ya Güç Verenler II
Büyük heyecan, büyük sergi…
Geçen yıl birincisi gerçekleştirilen 'Adana'ya Güç Verenler' projesinin ikincisi 17 Mart Salı günü seyirci ile buluşacak. Geçen yıl çok büyük yankı bulan ve sergileme biçimi ile Adanalılar’dan tam not alan projeyi bu sene de, Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu'nun fotoğrafçıları gerçekleştirdi. Platforma maddi manevi destek olan kurumlar ise; Seyhan Rotary Kulübü, Karahan Yayınevi ve Onatça Şirketler Grubu...
Adana'da sanatsal faaliyetlerde ilk sırada bulunan Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu, kentin tanıtımına ve sanatsal gelişimine yönelik atölyeler ve projeler yapmakta. Bu yılki Adana'ya Güç Verenler Proje ise o atölyelerden biri olan: 'Tanıtım, Belgesel ve Fotoröportaj Atölyesi' katılımcılarının çalışmalarının ürünü olarak ortaya çıktı.
Geçen yıl ki projede yirmi beş kişiye yer veren ve onların her biri için ayrı ayrı kitap çıkaran platform üyeleri bu yıl altı kişi üzerinde çalıştı. Biliyorsunuz amaç; kentin kültürel, sanatsal, akademik, ekonomik ve sosyal yaşamına katkıda bulunan kişilere 'Adana'ya Güç Verenler' ünvanını vermek. Bu kişiler nasıl seçiliyor derseniz, şöyle bir yol çizildi; öncelikle gazetelerde ve sosyal medyada duyurular yapıldı. Tüm Adanalılar’dan, kente güç kattığını düşündükleri kişilerin adlarını vermesi istendi. Önerilen adaylar arasından, geçen yılın 'Adana'ya Güç Verenler'inin oylaması doğrultusunda bu yılki altı kişi belirlenmiş oldu.
Bu yıl projenin koordinatörlüğünü Erhan Yelekçi yapıyor. S.Haluk Uygur ile İsmail Ökke'nin de Sanat Danışmanı olarak görev aldığı projede fotoğrafçı ve yazar olarak; Beyhan Ulusoy, Süleyman Dilek, Nihan Büyüksural, Methiye Özen, Murat Yıldız, Zekeriya Ünal, Erhan Yelekçi, Dilek Coşanoğlu, Ali Fırat Şahin, Taner Kinar, S.Haluk Uygur, Selda Dölekoğlu, Nazan Gökkaya ve İsmail Ökke yer aldı.
Proje kapsamında belirlenen kahramanların bir yıl boyunca yoğun uğraşlarla çekilen fotoğrafları ile kahramanların öykülerini anlatan 250 sayfalık kitap hazırlandı. 'Adana'ya Güç Verenler II' projesi için çekilen fotoğraflardan oluşan sergi de, 17-26 Mart tarihleri arasında 75'inci Yıl Sanat Galerisi'nde açılacak. Etkinlikte, hazırlanan kitaplar için imza günü de düzenlenecek.
17 Martta ta sunumu yapılacak 'Adana'ya Güç Verenler II' ünvanını alacak olan önemli isimler ise şunlar;
Ali Haydar Bozkurt
Ali Haydar Bozkurt deyince hepiniz 'karnaval' diyorsunuzdur. Portakal Çiçeği Karnavalı'nın Fikir Babası olan Ali Haydar Bozkurt bu etkinliği ile son dönemlerde Adana'nın tanıtımına çok büyük katkı sağlamıştır. Her yıl bir öncekinden daha kalabalık ve dolu dolu geçen karnaval için sadece ülkemizden değil, dünyanın her yerinden misafirlerin kentimizi ziyaret edeceği düşünülmekte.
Toyota gibi büyük bir şirketin CIO’su da olan Ali Haydar Bozkurt, bu kadar yoğun iş hayatının yanında Adana için bir şeyler yapma çabası kesinlikle takdire şayandır.
Ali Haydar Bozkurt 1967 Malatya doğumlu olup Ayas Kolejinin ilk mezun erkeklerinden. Öğrenim hayatı boyunca basketbol ve müzik ile uğraşan Bozkurt'un en sevdiği uğraş hiç kuşkusuz tiyatrodur. Tiyatro profesyonel anlamda hayatının en önemli uğraşı olarak varolmakta. Uzun yıllar tiyatro ile uğraşmış çok emek vermiş. Birçok oyun yönetip aynı zamanda oynamış. Onlarca öğrenciye de ders vermiş. Şimdilerde gerek iş hayatındaki başarısı, gerekse karnaval heyecanı ile tüm ülkede hayranlık ile izlenmekte.
Bünyamin Satanoğlu
Adana'nın en eski tiyatrocularından Bünyamin Satanoğlu 1942 yılında Kocavezir`de dünyaya gelir. Lisede okurken tiyatro ile tanışır. Ziyapaşa Tiyatrosu ve Dost Oyuncular’ın kurucusu olan Bünyamin Satanoğlu uzun yıllar tiyatroya emek vermiştir.
Tiyatro Satanoğlu'nun evi oldu, aşı oldu, hayatı oldu. Tiyatronun gönül işi olduğunu ve bunun aynı zamanda disiplin gerektirdiğini benimsemiş ve buna göre yaşamış bir tiyatrocu olarak birçok kişiyi tiyatroya kazandırdı. Uzun bir süre sonra çıkmaza giren sorunlar nedeniyle tiyatro hayatına son vermek durumunda kaldı ve akvaryum dükkanı açtı. 1977 yılından beri bu işle uğraşmaktadır.
Prof.Dr. Erman Artun
Kentimizin en sevilen simalarından olan Halk Kültürü araştırmacısı olarak sadece şehrimize değil, ülkemize de birçok kitap kazandıran Erman Artun 1948 yılında Tekirdağ’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini 1966 yılında Tekirdağ’da tamamladı. Aynı yıl Edirne Erkek Öğretmen Okulu’ndan da mezun oldu.1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. 1991 yılından bu yana Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Türk Halk Edebiyatı Anabilim dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Yaptığı araştırmalar, yetiştirdiği öğrenciler bir yana dursun Adana ile ilgili 26 kitabın da sahibi olması 'Adana'ya Güç Verenler ünvanını alması için en önemli sebeplerdendir.
Prof.Dr. Emre Toğrul
Prof. Dr. Emre Toğrul 1963 Mersin doğumlu olup Tarsus Amerikan Koleji ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunudur. 1995 yılında Çukurova Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalında öğretim üyesi oldu. 1996-1998 yıllarında iki kez deneysel çalışma dalında Akif Şakir Şakar bilimsel ödülü aldı. Kalça cerrahisinde uzmanlaştı. 2005'te profösör ünvanını alan Toğrul, Kalça cerrahisinde 'yonga' sistemi adını verdiği bir teknik geliştirdi. Bu teknik literatüre geçti. Şehrimizin en sevilen doktorlarından olan Emre Toğrul , Artroplasti derneği, protez yapan cerrahlar derneği yönetim kurullarında çalıştı. European Hip Society, Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği üyesidir. Ayrıca şehrimizin en önemli hastanelerinden olan Ortapedia hastanesinin de kurucularındandır.
Uğur ve Zambak Türe
Uğur Türe ögretmen bir anne ve babanın cocuğu olarak 1936 yılında Adana'da doğar. Çocukken babasının aldığı keman ile müzik hayatı başlar. Lise yıllarına geldiğinde müzikte çok yol kat etmiş, bir grup kurup okullarda konserler vermeye başlamıştır bile. İstanbul'da Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Fakültesinde okurken tambur yapımını da öğrenmiş ve bundan sonra tambur hayatının vazgeçilmezi olmuş. Adana Belediye Konservatuarı’nın kurucularındandır. 1985 ve 1987 de koro şefliği yapmaya başlamıştır. Adana Musiki, Divan Musiki Cemiyetlerinde tambur virtüözü, Gazeteciler Cemiyeti koro şefi olarak çalışmalarını sürdürmüştür. Halen Kozvak (Kozanlılar Vakfı ) korosunu çalıştırmaktadırlar.
Zambak Türe: 1937 Adana doğumlu öğretmen bir baba ve ev hanımı olan annenin olduğu bir ailede büyümüş. Kız lisesi mezunu ve burada bir dönem öğretmenlik yapmış. Müzik hayatı 1974 yılında Mahmut Akan ile tanışması ile başlamış. Adana Musiki Cemiyeti, Divan Musiki ve Gazeteciler Cemiyeti’nde çalışmış ve koro şefliği yapmıştır.
Bu iki güzel insan 1991 yılında evlenmiş ve müzikle uğraşları hep devam etmiş.
Prof.Dr. İlter Uzel
Prof. Dr. İlter Uzel 1944 yılında Bor'da doğdu. İlkokulu Adana'da, ortaokulu Bor'da ; liseyi Niğde'de bitirdi. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Haziran 1965'te “Diş Hekimi” olarak mezun oldu. İlter Uzel’in diş hekimliği mesleği ile ilgili başarılarından bahsetmeye başlasam sanırım sayfalar yetmez. Kısaca değinmek gerekirse;
GATA Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı’nı kurdu. Ç.Ü.Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanlığı’na 1994 yılında atandı. 1994–2002 yılları arasında Ç.Ü.Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü’nde Türkiye’de ilk defa Bilim Tarihi dersleri verdi. Her iki fakültede öğretim üyesi ve Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı ve Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı Başkanlıkları ile Ç.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı görevlerini yürüttü ve 24’ü yayımlanmış, 2’si baskı hazırlık aşamasında olan ve halen üzerinde çalıştığı 3 kitabı bulunmaktadır.
Prof. Dr. İlter Uzel’in kurucu dekanlığını yaptığı Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Türk Diş Hekimliği eğitiminde birçok yenilikler yapmış ve Türk üniversiteleri içinde ilk kez ISO 9001-2000 Kalite Belgesi almaya hak kazanmıştır. Bu görevlerinden 28 Ekim 2011’de emekliye ayrıldı. İstanbul’da Aydın Üniversitesi’nde 20 ay kadar çalışan Prof. Dr. İlter Uzel başarılı hekimlik kariyerinin yanında sanat ile de yakından ilgilenmektedir.
Ebru, Tezhip, Minyatür gibi Geleneksel Türk sanatları, sulu boya ve yağlı boya resim ile porselen çini üzerine motif işleme çalışmaları yapmış bu konularda bir çok sergi açmıştır.
Ayrıca; GATA Tıp Tarihi Müzesi Trakya Üniversitesi, Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi, Efes Müzesi’nin Tıp Aletleri Bölümü, Amasya Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi gibi bir çok müzede görev almış olan Prof. Dr.İlter Uzel Adana Müze kompleksi komisyonunda da yer almıştır.
Bu kadar önemli insanların tanıtıldığı Adana’ya Güç Verenler II sergisi 17 Mart Salı günü, 75. Yıl Sanat Galerisinde saat 19.00’da. Kaçırmamanızı öneririm.
Nazan Gökkaya
Diğer Yazıları
Tüm Yazıları