• Adana'nın Kurtuluşu Beş Ocak Mı ?

    Adana'nın Kurtuluşu Beş Ocak Mı ?

    Saygı Esin

    Sayı 6 ( Ocak - Şubat 2012 )

    Dünya rekorları içine girmiş bir bayrağın öyküsüdür sizlere anlatacağım. Ancak izin verirseniz konuya başından başlayacağım. Söz konusu bayrak; Ulu Cami ile Büyük Saat arasına çekilen bayraktır... Tarih ise 1922 yılında Beş Ocak’tır...   Fransız İşgali…


    (8246 kez okundu)

  • Özgecan’ın Katli, Kadın Sorunu ve İnsan Postu Altındaki Mel’ûnlar

    Özgecan’ın Katli, Kadın Sorunu ve İnsan Postu Altındaki Mel’ûnlar

    Fevzi Acevit

    Sayı 25 (Mart - Nisan 2015)

    “Allah adına karar veren savcı ve hakimler adaleti sağlayacaklardır. “ Şehit Özgecan’ın Babası Mehmet Aslan Tarsus’da hunharca katledilen Özgecan’ın Babası Mehmet Aslan taziye çadırında Kanal D Haber’e şöyle konuşuyordu: “ Biz kimsenin kötülüğünü istemeden yaşayan, düşmanı olmayan sıradan bir aileyiz… Bu acı olay niçin bizim başımıza geldi, diye soruyorum…Olayın hikmetin…


    (4155 kez okundu)

  • YOZGAT BLUES FİLMİ ve SİNEMACILARIN TAŞRAYA DÖNÜŞÜ

    YOZGAT BLUES FİLMİ ve SİNEMACILARIN TAŞRAYA DÖNÜŞÜ

    Ali İhsan Ökten

    Sayı 18 (Ocak - Şubat 2014)

    Bir dönem toplumcu sinemanın vazgeçilmez alanı olan taşraya, son yıllarda değişik yönleriyle yönetmenlerin yeniden yöneldiklerini  ve taşrayı  yeniden sinemalarının vazgeçilmez bir mekanı olarak kullandıklarını görüyoruz.   Son dönem sinemacılardan Zeki Demirkubuz’un özellikle b…


    (4738 kez okundu)

  • EHLİYETİ ve KASAP İLİŞKİSİ

    EHLİYETİ ve KASAP İLİŞKİSİ

    Mustafa Gökçen

    Sayı 33 (Temmuz - Ağustos 2016)

      ''Eskinden ama çok da eskiden değil, at arabalarımız vardı... Taşımacılık hatta toplu taşıma bile at arabalarıyla ve faytonlarla yapılırdı. Sonra ilk Cemal Abi bir minibüs almıştı aynı yıl içinde hepimiz at arabasından minibüse geçtik.''    İşte Türkiye'nin toplu taşımacılığa geçişinin özetidir bu.  Bu hızlı geçişin emar…


    (6435 kez okundu)

  • Bir Adana Sorunu: 'Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'

    Bir Adana Sorunu: 'Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'

    Fevzi Acevit

    Sayı 23 (Kasım - Aralık 2014)

    "Niye Adana sorunu olsun? Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) yaptırmadı mı tesisi, o düşünsün!" Demeyiniz! Böyle düşünenler yanılırlar.   Çünkü Kongre Merkezi için resmî bütçeden 35 trilyon lira harcanmış.  Bunun…


    (5434 kez okundu)

  • FRİG YOLU'NDAN KARACAOĞLAN SEVDA YOLU'NA

    FRİG YOLU'NDAN KARACAOĞLAN SEVDA YOLU'NA

    Nazan Gökkaya

    Sayı 16 (Eylül - Ekim) 2013

    Dünyanın yaşayan en büyük hattatı: Etem Çalışkan. Aynı zamanda bir ressam, eski bir gazeteci ve 85 yaşında. Hala düşünmeye ve üretmeye devam ediyor. Bazen çalışma odasında yeni resimler, yeni tablolar yaptığına şahit oluyorum. Size neden Etem Çalışkan’ı anlatıyorum? 85 yaşındaki delikanlı bir Karacaoğlan aşığı. Karacaoğlan ile ilgili her yıl etkinlikler düzenlemek için yeni pr…


    (5653 kez okundu)

  • Bossa Fabrikasının Kurucusu Bosnalı Salih Efendi

    Bossa Fabrikasının Kurucusu Bosnalı Salih Efendi

    Sayı 8 (Mayıs - Haziran 2012)

     O zamanlar Kayseri’den gelmiş, girişimci ve kente yatırım yapmak isteyen Sabancı Ailesi ile Salih Efendi’nin fikirleri uyuşur ve kentin talihi o dönemden itibaren değişmeye başlar.   Bir yaşama neler sığar? Milyar yıllık yaşama sahip dünyada insan ömrü dünyayı nasıl etkileyebilir? Belki de şu anda bilimin üzerinde çalıştığı ölümsüzlük, bir müddet sonra mümkün ola…


    (17032 kez okundu)

  • Varsayılan görsel

    18. Altın Koza Film Festivali Yapıldı

      Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, 18. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde   yönetmen Ali Özgentürk ile sinema sanatçıları Nebahat Çehre ve Kadir İnanır’a ‘’Yaşam Boyu Onur Ödülleri’’ verildi. 24 Eylül Cum…


    (3418 kez okundu)

  • 'Endüstriyel Kebap'a Karşı Duruş

    'Endüstriyel Kebap'a Karşı Duruş

    Edip Kuzey Akten

    Sayı 28 (Eylül - Ekim 2015)

       Ortalama 2,5 milyon yıllık insanlık tarihinin son 7 ila 10 bin yılına tekabül eder Neolitik Devrim. Yani tarımı keşfeden Homo Sapiens, ilk kez yerleşik düzene geçmeye başlar. Bu çağda tarımla birlikte hayvanlar evcilleştirilmiş, ekmek…


    (6827 kez okundu)

    (1 Yorum yapıldı)

  • SAĞLIĞIN GÖRÜNMEZ ELLERİ: HEMŞİRELER - 1

    SAĞLIĞIN GÖRÜNMEZ ELLERİ: HEMŞİRELER - 1

    Ali İhsan Ökten

    Sayı 14 (Mayıs - Haziran) 2013

    Tıp branşları içinde hastaya en yakın meslek grubu hemşireliktir. Hemşireler, hekimin direktiflerini uygulayan kişiler olarak bilinmişlerdir yüzyıllarca. Hepimiz için bu kadar önemli olan sağlığımızı kazanmada katkısı en küçük olan meslek olarak b…


    (6130 kez okundu)

  • Karikatür

    Karikatür

    Bayram Top

    Sayı 18 (Ocak - Şubat 2014)


    (4137 kez okundu)

  • Bu Asrın Musiki Dehası Kani Karaca

    Bu Asrın Musiki Dehası Kani Karaca

    Mesut Dikel

    Sayı 5 ( Kasım - Aralık 2011 )

     Adana’dan Çakan Kıvılcım... Ülkeye yayılan Aşk... (1930 - 29 Mayıs 2004)         Adana’da Doğdu (1930 - 29 Mayıs 2004) Kani Karaca 1930’da Adana’da doğdu, iki aylıkken bir kaza sonucu gözlerini kaybetti. İlkokulda okurken, aynı zamanda köyün imamı olan öğretmeninden ders alarak Kur’an’ı hıfz etti. 1950’de…


    (7529 kez okundu)

  • Bir Zamanlar Adana’da Delikanlı Aşklar Yaşanırdı

    Bir Zamanlar Adana’da Delikanlı Aşklar Yaşanırdı

    Fevzi Acevit

    Sayı 13 (Mart - Nisan 2013)

    “ İnsanın delikanlısı olur da aşkların delikanlısı olur mu? “Adana’da olur...Güney baharının yüreklere  estiği kültürler harmanı Adana’da bir zamanlar aşklar da delikanlıydı.”   Yeşil Kazaklı Genç   “ Kıvırcık saçlı, yeşil kazaklı genç, her akşam üstü, şair gönlünde titreşen …


    (6280 kez okundu)

  • Karikatür

    Karikatür

    Bayram Top

    Sayı 19 ( Mart - Nisan 2014 )


    (3536 kez okundu)

  • TÜRK SİNEMASINDA MİNİMAL YAKLAŞIMLAR - 2

    TÜRK SİNEMASINDA MİNİMAL YAKLAŞIMLAR - 2

    Ali Erbil

    Sayı 16 (Eylül - Ekim) 2013

    YERALTI   İnsan nedir?   Zeki Demirkubuz' un son filmi Yeraltı; çok yalnız bir adamın insan kalma mücadelesidir. Başrolünde Engin Günaydın, Ankara' da memur Muharrem rolünde Türk sineması için benzersiz bir rol kesiyor. Tüm yönleriyle en iyi filmi diyebileceğim Yeraltı, Dostoyevski' nin en zor eseri olan Yeraltından Notlar kitabından serbest bir uyarlama. Film iç…


    (3972 kez okundu)

  • ADANA’NIN TRAFİK CEHENNEMİ; ASIL ŞİMDİ BAŞLIYOR !

    ADANA’NIN TRAFİK CEHENNEMİ; ASIL ŞİMDİ BAŞLIYOR !

    Metin Bahçıvan

    Sayı 32 (Mayıs - Haziran 2016)

    Adana’mızın son yirmi beş yılında; yerel ve merkezi (seçilmiş ve atanmış) yöneticilerin, ilgili bilgisizlerin ve de bilgili ilgisizlerin neler kazandırdıkları veya kaybettirdikleri üzerine geniş çaplı bir yazı – tartışmayı sonraki sayıya bırakalım dostlar. Özellikle sabah (07:30 – 09:00) ve akşam (17:00 – 19:00) saatlerinde trafikte yaşadıklarımızı bir kez daha anımsatmaya g…


    (16543 kez okundu)

    (1 Yorum yapıldı)

  • Atatürk Fotoğrafları İkiye Ayrılır

    Atatürk Fotoğrafları İkiye Ayrılır

    Haluk Uygur

    Sayı 24 (Ocak - Şubat 2015)

    Tarihi fotoğraflar kolleksiyonumda çok sayıda Atatürk fotoğrafı olması nedeniyle bu fotoğrafları hakkında iyi sayılabilecek bir deneyime sahibim.Bu deneyime dayanarak diyebilirim ki: Atatürk fotoğrafları ikiye ayrılır... Kurtuluş Savaşı öncesi Atatürk Fotoğrafları... Ve Kurtuluş Savaşı sonrası Atatürk Fotoğrafları... Birinci kategoriye gi…


    (9878 kez okundu)

  • Adanalılaştıramadıklarımızdan mısınız?

    Adanalılaştıramadıklarımızdan mısınız?

    İlkay Zehra Ülbeği

    Sayı 30 (Ocak - Şubat 2016)

    Küçükken dilimiz dolanmadan söylemeye çalıştığımız bir tekerlemeydi bu cümle. Adana’da doğanlar, Adana’da çocukluğu, gençliği geçenler hatırlayacaklardır. Bu cümleyi bir çırpıda söyleyemeyenlerle epeyce de uğ…


    (5762 kez okundu)

  • Ajansın İçinden (Sayı 15)

    Ajansın İçinden (Sayı 15)

    Mustafa Gökçen

    Sayı 15 (Temmuz - Ağustos) 2013

    Ne çok şey oldu geçtiğimiz bu iki ay içerisinde. Öyle ya da böyle içerisinde buluverdik kendimizi olayların. Özellikle Adana, ilk günlerden itibaren en yoğun yaşanan Anadolu kentlerinden birisiydi. Tarafsızca olan biteni izlemek imkansızdı. Bir anda ve organize o…


    (5844 kez okundu)

  • ÇARŞI VE TARAFTARLIK

    ÇARŞI VE TARAFTARLIK

    Ali İhsan Ökten

    Sayı 15 (Temmuz - Ağustos) 2013

    FUTBOL, TARAFTARLAR, TRİBÜNLER, TAKSİM GEZİ OLAYLARI, ÇARŞI, VS, VS:   Berlinli filozof Gunter Gebauer, futbolun bilimsel kültüre karşı sessiz bir protesto olduğunu söylüyor. Bu görüşü kabul eden Sloterdijk’in bu konuda bir de ilginç sorusu var: Rönesans’ı 15. yy’dan 19.yy’a kadar niçin hep antik edebiyatın ve sanatın geri dönüşü olarak yaşad…


    (4591 kez okundu)