Adana'nın Kurtuluşu Beş Ocak Mı ?

064Dünya rekorları içine girmiş bir bayrağın öyküsüdür sizlere anlatacağım. Ancak izin verirseniz konuya başından başlayacağım. Söz konusu bayrak; Ulu Cami ile Büyük Saat arasına çekilen bayraktır... Tarih ise 1922 yılında Beş Ocak’tır...

 

Fransız İşgali 18 Aralık 1918 tarihinde, Fransızlar işgal etti Adana’yı, Osmanlı ordusu Toroslar’a çekildiğinde. Tam üç yıl inim inim inledi Adana, Çete harbi ile direndi düşmana. Bir tek düzenli birlik olmadan... Fransızlar dedi: El aman! Son İşgal Kuvveti Adana’ dan, 20 Aralık’ta Ayrıldı Nihayet Ankara’da bir anlaşma yaptılar Atatürk’le... Adana ve yöresini iki ay içerisinde boşaltacaklarına söz verdiler, 1921’in 20 Ekim’inde. Ve tarih 20 Aralık 1921 olduğunda, Son Fransız birlikleri de gönderilip, Türk bayrağı dalgalandı Kolordu binasında. Ama Fransa subayları ve Fransa’nın temsilcisi Mösyö Bullion... 22 Aralık’ta ayrıldı bölgeden, Mersin’e yanaşan Ernest Rennan zırhlısıyla. 

“Öyleyse niçin kurtuluş bayramı 20 veya 22 Aralık değil de, 5 Ocak’tır?..” ...diye bir soru kafanızı kurcalayacaktır. Hatta Kurtuluş Bayramı için Ankara Anlaşması’nın tarihi 20 Ekim’i bile öneren olacaktır. Dünyanın En Büyük Bayrağı Ama Adanalı öyle olmasını istemedi... Onların gönlündeki görkemli bir törendi. Tarihe geçmeliydiler bu törenle... O günlerdeki dünyanın en büyük bayrağını dikmeye başladılar özenle .

 

Tüm Adanalı kızlar seferber oldu bu bayrak için... Vilayet konağında faaliyet sürdü için için. Kimisi kumaşının dokunmasına katıldı. Bir diğeri ise dikişinin yapılmasına… Makbule’nin Öyküsü Dikişine katılan kızlardan biridir Makbule Dıblan. Şöyle anlatmış öyküsünü bir zaman : “İğneyi kumaşa batırdığım bir an ... Parmağım iğneyle yaralanınca... Bayrağın rengine karışmıştı bir damla kan. Mehmet Emin Yurdakul’un ‘’Ey! İğnem dik!’’ şiirini hatırlayıverdim o zaman.”

 

213Ve yaşlar boşandı hemen gözlerinden... Ama sevinçtendi göz yaşlarım değildi hüzünden . Neden Bayram 20 Aralık Değil De, Beş Ocak? İsterseniz kelamı kısa keselim ... “Kurtuluş Bayramı ne gündür?” sorusuna dönelim. Tam 15 gün sürdü rekorlara girecek bayrağın yapılması ... 5 Ocak 1922’de ise gerçekleşti Ulu Cami ile Saat Kulesi arasına asılması. Neredeyse tüm Adanalı katılmıştı asma törenine. O güne kadar bir coşku yaşamamıştı böylesine…

 

O coşkuyu her sene yeniden yaşamak istediler... Böylece her Beş Ocak’ta bayrağı Ulu Cami ile Büyük Saat arasına çektiler. Ulu Cami ile Büyük Saat arasına asıldı en büyük bayrak. Bu yüzden Adana’nın Kurtuluş Bayramı Beş Ocak…

 

Not: Bayrağın boyutları yediye on beş metreydi.




Sayı 6 ( Ocak - Şubat 2012 )

Bu yazı 7838 defa okundu.