Turizm Konuşmaları - I

(Adana seyyahat edenlerin sayısı çok yüksek bir kent... Ama Adana turizm amaçlı seyyahat edilen bir kent değil!!! Niye?)


Ahmet; Yahu bu kente şaşırıp kalıyorum. O gün doktor bir arkadaşım beni Ulucami civarında bir konağa götürdü 600 yıllıkmış garibim. Ama kimse bilmiyor. Vallahi ben geçen tatilimde Stockholm'e gittim, şehrin eski bölgesinde 130 yıllık iki ev var, günde binlerce kişi burayı ziyaret ediyormuş.

Zeliha; Yani kendi kentinizdeki 600 yıllık evi görmeden taa Stocholm'deki 130 yıllık evi mi görmeye gittiniz?

Birsen; Allah.. Allah.. Merak ettim Ahmet Bey! Bu altıyüz yıllık ev neredeymiş? Uzakta mı?

Ahmet; Yok yahu, Ulucami'nin yanında..Şehrin içinde, Ramazanoğlu Konağı...Diyorlar ki KanuniSultan Süleyman bile kalmış orada.

Zeliha; Benim anlamadığım bir şey var... Sizler devamlı gezen insanlarsınız,daha kendi kentinizi tanımadan, uzak kentlere gitmenin nasıl bir mantığı var?

TK1

(Adana -Ramazanoğlu Konağı/600 yaşında)


TK2

(Stockholm-Gamla Stan/130 yaşında)

 

Bilir Bey; Arkadaşlar gelin bu cumartesi birlikte Adana'da gezelim.Sevcan Hanım; Adana'da gezecek ne var ki? Ben geçen ay Prag'a gittim, bir köprü var ki inanamazsınız. Charles Köprüsü ismi.. Üzerinde binlerce turist geziyor.. Tam 300 yıllıkmış.

Zeliha; Adana'da da Seynan Nehri üzerinde de tarihi bir köprü var.

Sevcan Hanım; Ama canım Charles Köprüsü 300yıllık çok eski... Çook...


TK3

 

Bilir Bey; Adana'daki köprü kaç yıllık ki?

Zeliha; Adana Taşköprü hakkında 2 farklı kitabe var. Birine göre köprü 3500 yıllık, diğerine göre ise 1800 yıllık. 1800 yıllıkolsa bile hala kullanılan dünyanın en eski köprüsü. Üstelik bu yaşta Adana'da 2 tane daha köprü var! Misis ve Akdeğirmen köprüleri.

Sevcan Hanım; Yahu biz bunları niye bilmiyoruz ki...


TK4
 

Müdür Bey; Adana turizm açısından bir çok gezilecek yere sahip... Kaleler, köprüler, tarihi konaklar, kervansaraylar... Peki niye turistler uçaktan iner de, bir gün bile Adana'da durmadan Gaziantep'e, Antakya'ya gider.

Rehber Hasan; Müdürüm haklısınız da,bu yerler pislik içinde, eğer turistin gelmesini istiyorsanız buraları temizleyeceksiniz. Turist pis olan yere gelmez.

Dr.Sebahattin; Ama Hindistan veya Tayvan da pis değil mi, oralara niye akın akın turist gidiyor?

Zeliha; Burada biraz yanlış düşünülüyor. Bir kent turist gelsin diye temizlenmez. O kentin halkı temiz bir kentte yaşasın diye temizlenir. Turist ise kültür tanımak için gider bir kente. Onun için turist kentlinin gittiği yerlerde dolaşır. Eğer kentli ,kentinde bir yere gitmiyorsa oraya turisti asla sokamazsın. Eğer kentli “Adana'da ne var ki?” diyorsa, kentini turizm kenti yapamazsın.

Örneğin Taşköprü'ye turistin gitmesiiçin çevresinin düzenlenmesi, kafe ve restoranların açılması gerekir. Ancak bu işletmelerin masrafını çıkarması ancak yerli halkın oraya gitmesi ile sağlanabilir.Sen müze yapmak için tarihi bina ararken, 600 yıllık binanın içini boş tutarsan, oraya yerli gelmez. Gelmeyince de kimse tanımaz.


 

KISSADAN HİSSELER

Daha kentini gezmeden, dünyayı gezmeye kalkarsan ,dünyalıyı kentine çok beklersin. Eğer dünyalının kentine gelmesini istiyorsan “Adana'da ne var ki?” sözünü yokedecek etkinlikler yapmalısın.
Yöneticiler kentteki tüm düzenlemeleri, yaqbancılar için değil, hemşehrileri için yapmalıdır. Taşköprü’nün etrafına kafeler,restoranlar açılmalı ki, gençler,yaşlılar,Adanalılar oraya gitsin. Tanıtım levhalarını Fransızlar için değil Adanalılar için yapalım ki, buraları gezenler çoğalsın. Stockholm'a para bırakan Adanalı,aynı zevki kentinde alırsa eğer, turist gelmiş gibi kazanç elde edilebilir.
En ufak yağmurda sele kapılıp,arabaları sürüklenen Adanalılar oldukça Almanlar'ın kenti gezmeye gelip mutlu ayrılacağını hayal etmeyelim.

(Turizm konuşmaları devam edecek)




Sayı 21 (Temmuz - Ağustos 2014)

Bu yazı 4452 defa okundu.