Tanrının Sanatı; Müzik

Sanat insanın kendisini ifade edebilmesi için yarattığı bir iletişim biçimidir...
Diğer iletişim yollarından ayrı olarak, ortaya koyacağı şeyleri insanın güzellik duygusunu harekete geçirerek sunar. Yani insan için vardır ve insanın özelliklerine hitap etmeyi hedeflemiştir.
En eski sanat dallarından resim başta olmak üzere (ki 50 bin yıllık bir tarihi vardır), biri hariç tüm sanat dalları bir insanlık keşfidir. İnsanın yarattığı bir olgudur. Yani dünyada insan yaşamasaydı, bugünkü anladığımız anlamda sanat olmayacaktı. Ne resim... Ne tiyatro... Ne yazım sanatları...

MZ1
 

Ya müzik!..
 

Biri hariç demekle müziği kast etmiştim zaten.
Dünya var olduktan sonra, insan var olana kadar milyonlarca yıl resim yoktu... Tiyatro da yoktu, edebiyat da...
Ama müzik vardı.
Çünkü rüzgar ağaçların dallarını sallarken çıkan melodi o zaman bile atmosfere yayılıyordu. Veya şırıldayan suların ezgileri dönem canlılarının kulaklarına ulaşabiliyordu. Kısacası hareket eden her şey ritmi olan bir ses üretiyordu.


MZ2
 

Belki de bu yüzden bitkiler ve hayvanlar da müzikten hoşlanıyorlar.
Örneğin sevgili eşim Hanife, evde ve işyerinde yetiştirdiği çiçeklere sık sık müzik dinletiyor. Üstelik müzik dinleyen bitkilerin daha canlı olduğunu savunuyor.

 

MZ3

Bizim yerinde duramayan köpek dostumuz Çarli'nin de klasik müzik çalarken sakinleşip uyuduğuna bir çok kez bizzat ben şahit oldum. Ama ne Hanife'nin çiçeklerinin, ne de benim Çarli'nin Picasso'dan veya Dostoyevski'den etkilendiğini hiç görmedik.



Yukarıdaki cümlelerimin içinde sanat insan içindir demiştim... Ama biri hariç diye de eklemiştim.
Sanat dallarından sadece müzik insanoğlu var olmadan da var olan bir olgu. Dolayısıyla insanoğlu tarafından değil, evreni yaratan güç tarafından yaratılmış bir olgu. Ayrıca sadece insanoğlu için değil, tüm evren için var olan bir olgu. Belki gelecekte uzayın başka yerinde bile bu olguya rastlamak mümkün olacak. Çünkü hareket olan yerde ritim ve ses de vardır.
Bu yüzden diğer sanat dallarına insanlığın sanatı ama müziğe “Tanrının Sanatı” diyebilir miyiz acaba?..


MZ4




 




Sayı 21 (Temmuz - Ağustos 2014)

Bu yazı 4319 defa okundu.