HİKÂYESİ OLAN TARİFLER – PAVLOVA

 

Evet, yine bir tatlı tarifiyle karşınızdayım. Yemek yemekten çok tatlı, pasta, börek yemeyi çok sevince tarifler de o yöne kayıyor ister istemez.

Ayrıca epeydir aklımda olan bir tarif bu.

Çünkü hikâyesi olan tarifler beni benden alıyor. O tarifin detayına indikçe, hikâyesinde benim de yaşadığımı hissediyorum. Bu bir aile tarifi de olsa, dünyaca tanınmış bir tarif de olsa bu benim için çok özel bir şey. Geçmişten gelen bir tat, bir koku, bir hatıra bu tarif.

O sebeple bu sayıdaki tercihim PAVLOVA oldu.

Balerin gibi zarif, kırılgan, narin, tüy gibi, kuğu gibi, bulut gibi, bale tütüsü gibi uçuş uçuş bir tatlı bu.

 İsterseniz bol renkli, isterseniz daha sade yapabileceğiniz damak ve göz zevkinize göre çeşitlendirebileceğiniz de bir tatlı.

Hatta iki ülkenin de daima tartışmasına sebep olan bir tarif.

Önce bu tartışmayı ve hikâyeleri anlatıp sonra da tarife geçelim.

Avustralyalılar ve Yeni Zelandalılar arasındaki husumet şöyle;

·         Meşhur Rus baleriniAnnaMatveyevnaPavlova’nınbiyografisini kaleme alanKeith Money pastayı 1926 senesinde Yeni Zelanda'da Wellington'da bir restoranın şef aşçısının yaptığını ve ünlü balerine ikram ettiğini yazıyor.

Bazen de hikâye şöyle anlatılıyor: 1926 da Yeni Zelanda ve Avustralya turnesi sırasında Yeni Zelanda’da kaldığı otelin şefi balerine, dansına, kuğu gibi süzülüşüne hayran olmuş ve balerinin bembeyaz giysilerinden de esinlenerek bu tatlıyı yapmıştır. Bu tatlı servis sonrası çok beğenilir ve literatüre“PAVLOVA” tatlısı olarak geçer.

Ayıca rivayete göre tatlının bölümleri de şu şekilde tarif edilmiş:

Tütünün ana şeklini, tatlının ‘Fransız Bezesi’ne benzeyen tabanı oluşturur. Üzerindeki krema katmanı ise tütünün üzerini kaplayan ince kumaşı temsil eder. İlk yapılan Pavlova’da süslemede kullanılan kiwiler ise Anna’nın giydiği tütünün üzerindeki yeşil gül yapraklarıdır. Tatlı o kadar çok beğenilir ki, hem Yeni Zelanda’da hem Avustralya’da özellikle Paskalya gibi önemli zamanlarda kurulan kutlama sofralarında yerini alır.

·         Avustralyalılar ise "Pavlova"yı ilk kez 1935 senesinde ünlü aşçı Bert Sasha'nın çalıştığı Esplanade otelinde yaptığını, servis yaparken "Pavlova kadar havalı" dediği için de tatlının adının böyle kaldığını iddia ediyor.  

·         300 kaynaktan yaklaşık 667 Pavlova tarifi toplayan ve bunları  "ThePavlovaStory: A Slice of New Zealand’sCulinaryHistory" adlı kitabında toplayan Profesör Helen Leach ise bu zarif pastanın Yeni Zelanda'da 1929 senesinde, Avustralya'da ise 1935 senesinde yayınlandığını yazıyor. 

Artık hangi hikâye doğru bilemiyorum ama sanki AnnaMatveyevnaPavlova’nınfotoğraflarına ve bale kıyafetlerine baktıkça Yeni Zelandalılar tarafında yer alıyorum.

Sizler de bakalım ne düşüneceksiniz AnnaPavlova’nın ve Tatlı Pavlova’nınfotoğraflarını görünce?

AnnaPavlova’nınvikipedi sözlükten aldığım kısa hayat öyküsüde Dip Not olarak eklemek istiyorum.

Evet artık geldik Pavlova tarifine ve detaylarına:

Hem Yeni Zelanda’nın hem Avustralya’nın milli tatlısı kabul edilen ‘Pavlova’ ile ilgi çok çeşitli tarifler var. Ben aşağıdaki tarifi uyguladım.
Malzemeler:

Tabanı için:
4 iri yumurta akı (large olanlardan)
225 gr çok ince toz şeker (mutfak robotunda normal şekeri çekip incelttim ama pudra şekeri kıvamına gelmeden)
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
Krema için:
200 gr-1 paketsüt kreması(süt kutularında satılan sıvı haldeki krema)
20 gr-2 yemek kaşığı pudra şekeri (bunu damak zevkinize göre artırabilir ve/veya azaltabilirsiniz)
Süsleme için:
Çilek, frambuaz, kiwi,  yabanmersini vs.
1 yemek kaşığı pudra şekeri

Varsa taze nane yaprağı



Yapılışı:
1. Fırınınızı 180°C’ye ayarlayın.
2. Yumurta aklarını geniş bir kaba alın ve mikserle çırpmaya başlayın. 
3. Yumurta akları hafifçe köpürmeye başladığında kaşık kaşıkşekerini ilave edin. Kabı ters çevirdiğimizde dökülmeyecek kıvama gelene kadar çırpmaya devam ediyoruz.

4.Mısır nişastasını ve sirkeyi ilave edip karıştırıyoruz. Çok fazla karıştırmamıza gerek yok bu aşamada. 
5. Pişirme kâğıdı serdiğiniz fırın tepsisine karışımı döküp 18-20 cm çapında bir daire oluşana kadar spatula ile yayın. Karışımın yüksekliği 2,5-3 parmak kadar olmalıdır. 
6. Fırına koyduğunuzda ısıyı 110°C’ye indirip ve 1,5 saat kadar pişirin. Dışı kabuk bağlamış olacak ve içi de yumuşak kalacak.
7. Piştikten sonra fırınınızın kapağını birazcık aralık bırakarak soğumaya bırakın. Hatta akşam yaptıysanız fırının içinde tüm gece kalabilir.
8. Servis yapacağımız zamanSüt Kreması mikserle biraz köpürtülür, pudra şekeri eklenerek, kaşığa alındığında düşmeyecek kıvama gelinceye kadar çırpılır. 
10.Yumurta aklı tabanımız yani bezemiz iyice soğuduktan sonra, üzeri kremaile kaplanır. Kenarlarda biraz boşluk bırakılır.

11. Meyvelerle süslenir, pudra şekeri serpildikten sonra servis yapılır.

Veya daha renkli hale getirmek için meyvelerin suyundan da biraz pastanın üzerine gezdirebilir. Bir başka seçenek de1 paket Dr. Oetker kırmızı meyva sosu üzerindeki tarife göre hazırlanıp pastanın üzerine dökülebilir.

Önemli bir püf noktası: Pasta kremasını servis yapmadan hemen önce pasta üzerine sürmemiz gerekiyor. Aksi takdirde çabucak yumuşayıp formunu kaybediyor. Çökme yapıyor. Dolayısıyla yapıldığı an servis yapmamız ve o gün içerisinde hatta servis ettiğimiz öğünde tüketmemiz gerekiyor.

Biraz nazlı bir pasta ama her lokmasına değiyor.

Afiyet olsun.

 

Bu güzel meyvelerin renkleriyle baharı, alttaki bembeyaz dokusuyla kış ayını hatırlatan, hayatlarımız gibi hem kışı hem baharı yaşatan bu tarifi denemenizi şiddetle öneriyorum.

Sevgi ve Saygımla,

İlkay Zehra ÜLBEĞİ

 

 

 

Doğum

АннаПавловна (Матвеевна) Павлова
12 Şubat 1881
LigovoSanktPeterburgRusya İmparatorluğu

Ölüm

23 Ocak 1931 (49 yaşında)
LaheyHollanda

Etkin yılları

1899–1931

Meslek

Balerin

Ebeveyn(ler)i

LyubovFeodorovna
LazarPolyakov
MatveyPavlov

 

 

 

AnnaPavlova (Rusça: А́нна Па́влова; 12 Şubat [E.U. 31 Ocak] 1881 – 23 Ocak 1931) 19. yüzyılın sonları ve 20.yüzyılın başlarına damgasını vurmuş bir Rus balerindir. Pavlova klasik bale tarihinin en iyi balerinlerinden olarak gösterilir, Rus İmparatorluk Balesi'nin ve SergeiDiaghilev'ın kurduğu Rus Balerinler'in en çok tanınmış baş balerinidir. Pavlova en çok  Ölen Kuğu balesindeki rolüyle tanınır. Ayrıca ekiyle birlikte ilk defa dünya turnesine çıkan balerindir.

Turnesi kapsamında Lahey'e gittiği sırada Pavlova pneumonia'sı olduğunu ve bu yüzden ameliyat olması gerektiğini, ama bunlara ek olarak ameliyat olursa bir daha asla dans edemeyeceğini belirtmiştir. Bunların üzerine ise "Eğer bir daha dans edemeyeceksem ölmeyi tercih ederim." demiştir. Ameliyat olmayı reddetmiş ve 50. doğum gününden üç hafta önce vefat etmiştir. Son sözlerini söylediği sırada "Ölen Kuğu"daki kelebek kostümünü eline almış ve "Son ölçüyü çok yumuşak oyna." demiştir. Bu cümle ise onun son sözleri olmuştur. Öldükten sonra yakılmıştır ve kalıntılarıLondra'da muhafaza edilmektedir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Anna_Pavlova

 

 

 




Sayı 31 (Mart - Nisan 2016)

Bu yazı 8079 defa okundu.