Bilet-siz Bir Tiyatro Festivali Sonrası Bir Sistem
Üniversite hayatının insanın gelişiminde çok önemli bir yere sahip olduğunu bugün bir kez daha anlıyorum. Çünkü üniversitede okuduğum yıllar gerçek anlamda tiyatro ile tanışmamı sağladı. Ankara’da kısa bir sürede Yeni Sahne ile Küçük Tiyatro’nun hiçbir oyununu kaçırmayan sıkı bir tiyatro takipçisi olmuştum.
Adana’ya döner dönmez de Devlet Tiyatrosunun müdavimleri arasında yerimi aldım. Zannederim o dönem, Devlet Tiyatrosunda Ahenk Demir’in müdür olduğu ilk yıllara denk geliyor. O yıl Tiyatro Festivali’nin başlangıç ve kapanış töreni her zaman görmeye alışık olmadığımız bir şekilde, karnaval coşkusu ile kutlanmıştı. Bu seremoninin her sene daha da zenginleşerek festivalin açılış ve kapanış töreninde devam etmesi bir Adana sevdalısı olarak benim dört gözle bu günü beklememe neden oluyor.
Ancak her sene yaşanan bir sıkıntı festival zamanı maalesef sürekli tekrarlanıyor. Devlet Tiyatrosunun koltuk sayısının yetersiz oluşundan mıdır bilmem biz tiyatro severlerin bu muazzam etkinliğin içinde olmamız bir şekilde engelleniyor. Bilet kuyruğuna erken saatlerde girilmesine rağmen bilet bulmada sıkıntı yaşıyoruz.
Bilet bulamadıysak ki bu sıklıkla oluyor, o zamanda oyun saati gelinceye kadar kapıda bekleyip, ayakta izlemeyi dahi göze alarak içeriye girebilmek için birbiriyle yarışan insanlar arasında yerimizi alıyoruz.
Ben ise; saatler öncesinden kuyruğa girerek ismimi yazdırmama rağmen bilet bulma sıkıntısıyla karşı karşıya kalan biri olarak sorunu karaborsaya düşen biletleri bulmakla çözümlüyorum.
Biletleri nasıl alıyorum biliyor musunuz? Tiyatro binasının içerisinde yer alan mekanlarda çalışan yetkililerden. Sıraya girerek alamadığım biletleri orada çalışanlara daha fazla para ödeyerek alıyor olmam sizce tuhaf değil mi? Akıl sır erdiremediğim bu olumsuzluk karşısında yetkililere “Neden Belediye Tiyatrosunu da etkinliğe dahil etmiyorsunuz?” diye sorduğumda sizce nasıl bir yanıt almış olabilirim? Merak edenlerin olacağını düşünerek hemen sizlerle paylaşayım. “Devletin yaptığı bir etkinlik başka bir yerde yapılamaz” yanıtı almama neden oldu. Peki neden üniversitelerde gösteremiyoruz? Üniversite bu etkinliği yapacak olsa nasıl bir cevap alır?
Festivaller neden yapılıyor, sadece bu sene de şu kadar oyunu, yine aynı seyirci ile buluşturdum demek için mi? Bunun muhakkak bir çözümü olmalı. Sizce kente yeni bir tiyatro binası yaptırabilmek adına imza kampanyası düzenlense nasıl olur? Gerçi muhakkak yetkililerin de bu durumdan bir rahatsızlığı ve bunları gidermek için düşündükleri yenilikler vardır.
Mehmet Emin Arıcı
Diğer Yazıları
Tüm Yazıları