YENİ NESİL YİYECEKLER -1- KUINOA(KİNOA-QUİNOA) VE KİNOA SALATASI

 
Türkiye’de ithalatın kolaylaşması sonrasında tanımadığımız bir çok ürünle tanışma fırsatı bulduk.Bu kolaylaşma bana göre ülke için çok iç açıcı olmasa da, golaballeşmenin, küreselleşmenin, kapitalizmin yan etkisiydi. Ülkemizin tarımsal üretimi , sanayisi için ithalatın fazla olması zararlı fakat değişik ürünlerle tanışmak içinse büyük fırsat.
İşte o fırsatlardan biri de KUİNOA-KİNOA-QUİNOA.
Türkçe okunuşu KİNOA.
   
 
 
 
Bu ürünün detaylı tanıtımı aşağıda yer alıyor. Önce o bölümü okuyup daha sonra tarife geçmenizi öneriyorum.
Şu ara diyetlerde de çok kullanılan bir ürün.
Ben salatasını yaptım. Vitaminli sebzelerle muhteşem bir tarif oldu. İlk fırsatta denemenizi öneririm.
 
 
KİNOA SALATASI
4-kişilik
 
Malzemeler:
-1 su bardağı beyaz Kinoa
-1,5 su bardağı kadar su
-Tuz
-1 Limon suyu
-1 yemek kaşığı Nar ekşisi
-1 büyük Havuç
-1 küçük Kereviz
-1 parmak kadar Taze Zencefil
-1 diş sarımsak
-1 çay kaşığı taze çekilmiş Karabiber
-1 fincan kadar sızma zeytinyağı
-Kuru kekik
-Adanalı yapmak isterseniz acı pul biber 
 
Yapılışı:
Kinoayı ince bir süzgeçte bol su ile 4-5 kez yıkıyoruz. Ve yarım saat kadar suda bekletiyoruz ki acısı çıksın. Bekletmezsek acılığı çıkmaz ve yemesi çok da keyifli olmuyor.
Tencereye kinoları koyup üzerini geçecek kadar su ve biraz tuz ekleyip tencerenin kapağını kapatıp yumuşayıncaya dek pişiriyoruz. Pilav yapar gibi. Suyunu çekince ve yumuşayınca zaten piştiğini anlıyorsunuz.
Diğer tarafta havuç, kereviz, zencefil ve sarımsağı rendenin ince tarafıyla rendeliyoruz. Siz büyük tarafıyla da rendeleyebilirsiniz zevkinize kalmış.
Kinoalar az soğuduktan sonra sebzeleri içine ekliyoruz.  
Damak zevkinize göre limon, tuz, karabiber, zeytinyağı, nar ekşisi ekleyip tadına bakıyoruz.
Eksik gelen bir tat varsa ekleyebilirsiniz.
Ayrıca domates, biber, taze otlar da ekleyebilirsiniz. Ben bu şekilde yapmayı tercih ettim.
Evde ne varsa kullanılabilir. Çiğden kabak, salatalık, ince doğranmış pırasa kullanılabilir. Hayal gücünüz, damak zevkiniz sizi nereye, hangi malzemeye götürürse o şekilde yapabilirsiniz.
Üzerini de mis gibi kokan kuru limon kekiğiyle süsledim. 
 
Bana göre; yeni şeyleri denemeyi sevmeli, damak zevki açık olmalı, lezzetlerin sizi nereye ve hangi nefis diyarlara götüreceği merakı olmalı. 
Bu keyifli bahar aylarını böyle değişik lezzetlerle çeşitlendirmeliyiz.
 
Afiyet Olsun.
Sevgi ve Saygımla,
 

Kinoa-Quinoa

Vikipedi’den Alıntıdır.
 
Peru'da 3.800 metre irtifada kinoalar.
 
Kinoa, yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bitki. Tahıllara benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır.
Kinoa, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. Kinoa tarımına Bolivya, Peru, Ekvador ve Kolombiya'nın And Dağları üzerindeki yörelerinde 3.000 ila 4.000 yıl önce başlanmıştır. Yine arkeolojik verilere göre günümüzden 5.200 ila 7.000 yıl öncesine kadar da insanlarca doğadan toplanarak yenmekteydi. İnkalar tarafından tarımı yapılır ve manevi değer atfedilirdi. 
 
Ekvador'da kinoa hasadı.
 
Tahıllara kıyasla kinoanın besin değeri oldukça iyidir. Lizin gibi temel amino asitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor içerir. 100 gram kinoa 372 kalori, 5,8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif içerir. 
Hasattan sonra tohumların saponin içerdiği için tadı acı olan kabuklarından ayrılması gerekir. Kinoa genellikle pirinç ile aynı şekilde pişirilir ve çok çeşitli yemeklerde kullanılır. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi bir yapraklı sebze olarak da tüketilebilir, ancak bu şekilde satıldığı nadir görülür.
Ayrıca, 2013 yılı "Birleşmiş Milletler Bölge Ofisi" tarafından "2013 Kinoa yılı" ilan edilmiştir.
Kionanın bazı türleri ICBA'nın testlerine göre 40 dS/m düzeyinde tuzlulukta yetişebilmektedir. 
    
 
KISA BİLGİLER/ÖNERİLER:
Kinoa tahıl olmayan ama tahıl gibi kullanılan bir bitkidir. Asırlar öncesi bölgenin yerli halkı İnka uygarlığının en önemli besin kaynağı olan bu bitki, besin değeri sebebiyle son yıllarda çok popüler olmuştur. 
NASA uzaya gönderilen astronotların beslenmesinde kinoa kullanmıştır.
Dünyayı besleyen 2 temel tahıl türü pirinç ve buğdaydır. Küresel ısınmaya bağlı olarak buğday ve pirinç üretimindeki azalma alternatif bitki arayışını gündeme getirmiştir. Dünyadaki olası bir tahıl sıkıntısında kolay üretilen, her türlü toprağa uyum sağlayabilen kinoa alternatif ürün olarak düşünülmektedir. 
Kinoanın yağ oranı düşüktür. Besleyici değeri yüksek olmasına rağmen kilo aldırmayan ve kolay sindirilebilen bir besindir. Her yaş grubundakiler için uygun bir besindir. Yüksek protein içeriğiyle vejetaryen ve veganlar için çok değerli bir alternatif besindir. Kinoanın glüten içermediği için çölyaklılar rahatsızlığı olanlar rahatça tüketebilir. 
Türkiye'de birkaç yıldır tanınmaya ve tüketilmeye başlanan kinoayı büyük marketlerde bulunabiliyor. Ticari olarak satılan kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere 3 türü vardır. Türkiye'de genellikle beyazı satılmaktadır. 
Fiyatı biraz yüksek bir ürün. Yarım kg. 30-35 TL. civarında markete göre, indirime göre değişebiliyor.
Kinoanın tadı ve kokusu ağır değildir. 
Kinoayı bulgurun ve pirincin kullanıldığı bütün yemeklerde kullanabilirsiniz. Pilav yapabilir, çorbalara şehriye yerine koyabilirsiniz. Haşladıktan sonra salatalara koyabilirsiniz. Ekmek, muffin ve kurabiyelerde kullanılabilir.
Dolma, sarma içlerinde kullanabilirsiniz. Kavurup çerez olarak kullanılabilir.
Un haline getirip pasta, kek, kurabiye ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz. 
 



Sayı 32 (Mayıs - Haziran 2016)

Bu yazı 4839 defa okundu.