Yeni Akımlar : Fal Baktırmak / Fal Kafeler

 
 
 
 
Balksz-1Amaç:  Kehanet, öngörü, geleceği görmek ve bilmek. İstenmeyen, beğenilmeyen gelecek olasılıklarını önceden öğrenerek, değiştirme arzusu. Geleceği garanti almaya çalışma isteği.

“Mutluluğu sadece gelecekte aramak”, günümüz felsefesi ve yaşayış akımlarından en gelişmişi, en gözde olanı, maddi manevi insanı kıstırmış, sıkıştırmış, baskılamış olanı gözlemlediğim kadarıyla. (Tüketim Çılgınlığı ile yarışıyor olduğunu da parantez açıp söylemeden geçemeyeceğim. Yoksa içimde kalacak ve içim şişecek. ) En önemli özelliği de fark ettirmeden kitleleri hapsetmiş olması. Geleceğe kitlenmiş, odaklanmış ve bununla birlikte hep geleceğe yatırım yapar durumda insanoğlu “şimdiyi” ise ıskalayarak.

Bu durum insanlarda, ister istemez geleceği bilme, öğrenme dürtüsü yaratıyor. Bu dürtüyü, merakı tatmin etmek, geleceğe göz atmak için, henüz geleceğe yolculuk söz konusu olmayınca da ilk akla gelen çare “Fal baktırmak” oluyor.


KAHVE FALI, TAROT FALI, İSKAMBİL FALI, SU FALI, BAKLA FALI, EL FALI en bilindik, duyulmuş fal çeşitlerinden bazıları. Burçları kapsayan Astroloji de bazı çevrelerce bilim olarak adlandırılsa da amaç hepsinde aynı geleceği öğrenebilmek, merak duygusunu tatmin edebilmek, umutsuz bir durumdayken motivasyon sağlayıp azıcık da olsa ümit görüp yaşama sevinci edinebilmek.

Bir anlamda umut ticareti diyebiliriz. Umut satın alıp, karşılığında ücret, bedel ödemek. Eğer fala bakan bir dost, arkadaş ise ücret ödemekten kurtulabilirsiniz. fal2

İslam dininde büyük yasaklar arasında hatta ilk sırada, Hristiyanlıkta da asırlar önce bu yüzden asılanların, hayatını kaybedenlerin sayısı oldukça fazla. Buna rağmen zaman zaman bu korkular yüzünden talebi kayboluyor görünen ama gerçekte azalmayan ve insanların içini dürten aşkta, işte, parada neler olacak, nasıl olacak, ne zaman olacak gibi soruların cevabını bulma isteğini tatmin etmeye çalışan fal şimdilerde yine ülkemizde gözde olmuş durumda.

Caddelerde yürürken sıklıkla gördüğümüz “Fal kafeler”, “internetteki falcı bacılar”, “tarot kartları okuyucuları”, “astroloji uzmanları” gündemde yoğun olarak yer almakta. 

Her ne kadar bilimsel olarak, dinsel olarak çoğumuz “çok saçma, kandırmaca, günah” dese de ilk aşkımız için kaçımız papatya falı bakmamıştır ki?  Seviyor? Sevmiyor? Bu soru işaretinin cevabını kaç kez aramışızdır?
 
Hangimiz meşhur Nostradamus (asıl adı Michel de Nostredame) ‘u bilmez ki? Literatürde Fransız hekim, eczacı, kâhin ve astrolog olarak geçiyor unvanları. Kehanetlerini içerir kitabı hala çözülmeye çalışıyor. Kimi otoriteler ise en büyük şarlatan olarak kabul ediyor.

Büyük Krallıkların saraylarında barındırdıkları kâhinler, ülkenin geleceğini fal kürelerinde, yıldızlarda, kaç kez okumaya çalışıp krallarına, kraliçelerine, imparatorlarına bilgi vermiştir kim bilir? Bu öngörülere göre tedbirler alınmış, dâhili ve harici düşmanlara tuzaklar kurmuş, cinayetler işlenmiş,  imparatorlukları daim kılmak için ne gerekiyorsa yapılmıştır.

Rusya-ABD büyük rekabetinde bile “öngörü” olayının bilimsel olarak incelenmeye alındığı söylentisi dolaşmış, hatta filmlere bile malzeme olmuştur. Bilimsel olarak kehaneti çözebildiler mi? Bir gün kehanet; sanat ya da bilime dönüşür mü? Orasını bilemeyiz ama dev iki ülkenin gündemlerinde yer aldığına göre insanın aklında soru işareti bırakmaması mümkün değil.

fal3Umut arayışı olan fal, eğlenmenin bir çeşidi olarak görülüyor. Çünkü falcıları tanımak, onların tavırları, konuşmaları eğlenceli, ilginç, sıra dışı olabiliyor.

Çoğunlukla da fal şimdilerde, psikoterapi yerine konmuş durumda, üstelik çok daha uygun fiyata. Günümüz koşullarında bunalan, depresyona giren, kendini çıkmazda görenlerin ilk uğrak yeri fal bilim merkezi fal kafeler oluyor. Ne kadar yanlış ve tehlikeli olsa da, cehalet göstergesi olarak görülse de günümüzün gerçeği bu. Psikologların,  psikiyatristlerin pabucu dama atılmış durumda. 

“Fal” deyince benim aklıma ilk gelen “Kelin emi olsa başına çalarmış” deyimi. Kendine faydası olamayan, başkasına nasıl faydalı olacak ki? Kendi geleceğini görse fal bakmazdı herhalde.

“Fala inanma, falsız kalma” deyimi de var tabii.
Görünen o ki; Umut ticareti insanları yalanla, kandırmacayla sömüren bir iş olarak görülse de; dünya ve insanlık var oldukça veya geleceğe yolculuk söz konusu olana dek gündemde hep var olacak. Arz-talep meselesi de diyebiliriz elbette.

Gelecekteki beklentiler için, şu anda kaybolmak yerine, “şimdinin farkındalığıyla, “şimdiden” keyif almamız en güzeli, ideal olanı.

Umutla, sevinçle, anlarınızı en güzel şekilde değerlendirerek, kıymetini bilerek, hayatı kucaklamanız dileğimle.
 
Sevgi ve Saygılarımla
 



Birkaç Not: fal4
 
  • K ahve falının Osmanlı sarayından çıktığı rivayet edilmektedir. Önceleri fal niyetine olmasa da daha sonrası fal haline gelmiştir. Sarayda cariyeler söyleyemediklerini kahve fincanına bakarak anlatırlarmış. Kahve fincanın bakarak yapılan anlatımlar zaman içinde kahve falına dönüşmüş. Fincandaki telve şekillerine, harflere, sayılara göre yorumlar yapılmaya başlanmıştır.
     
  •  
Tarot, Ortaçağ'ın sonlarına doğru ortaya çıkmış, 78 karttan oluşan bir oyun kartı destesidir. Zamanla psikolojik destek amaçlı olarak kullanılmaya başlamış ve günümüzde kehanet ve fal ile güncelliğini korumuştur. Tarot kartlarının kökeni ise bir gizemdir. Nasıl çıktığına dair çok sayıda söylenti vardır. Kimi gizemli Mısır, kimi Çin, kimi Ortaçağ’a dayanmaktadır.







fal5 fal6 fal7 fal11


fal8   fal9   

 

fal10    fal12




    Sayı 19 ( Mart - Nisan 2014 )

    Bu yazı 7113 defa okundu.