Tiyatro Perdeleri Fora
Adana’da festival rüzgarları esti, tiyatro perdeleri fora edildi
1998 yılından beri yinelenen 13. Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, 27 Mart - 28 Nisan tarihleri arasında gerçekleÅŸti ve 10 yerli 5 yabancı tiyatro topluluÄŸunun performansına sahne oldu.
Adana’da 13 yıldır devam eden bir gelenek uluslararası tiyatro festivali. Her sene olduÄŸu gibi bu sene de festival kapsamında dünyanın ve ülkemizin çeÅŸitli bölgelerinden Adana’ya gelen tiyatro toplulukları, Adanalı tiyatro severlerle buluÅŸtu. Beynelmilel bir kimliÄŸe sahip olan festival, dünyadaki farklı tiyatro anlayışlarının temsilcileri olan topluluk ve sanatçıları izleme olanağı sundu.
Kültür turizmine büyük yarar saÄŸlayan bu etkinlikle, sanat konusunda zaten verimli olan Adana’nın, genç nüfusunun sanat bilincinin arttırılmasının yanı sıra Adana’nın yurtiçi ve yurtdışında tanıtımına da katkı saÄŸlanmış oldu.
Kapalı Gişe Festival
Kimler yoktu ki festival kapsamında. Anton Çehov’dan Gogol’a, Aziz Nesin’den Livaneli’ye seyrine doyum olmaz oyunlar Adana sanatına katkıda bulundu.
Sanat ve kültür ÅŸehri Adana, sanata duyarlılığını bir kez daha gösterdi ve geçen yıllarda olduÄŸu gibi tüm oyunlar, Sabancı Kültür Sitesinin 368 kiÅŸilik salonunda kapalı giÅŸe oynadı.
Biletlerin satışa sunulduÄŸu gün sabah altıda, daha açılmamış olan bilet satış giÅŸelerinin önünde uzun kuyruklar oluÅŸmaya baÅŸlamıştı. Saat dokuz itibariyle satışa sunulan biletlerin tümü bir saat içinde tüm oyunlar için tükenmiÅŸti. Biletlerin internet ortamından satın alınabilmesi de, seyirci için ayrı bir kolaylık saÄŸladı.
Binlerce tiyatro sever bu ÅŸölene dahil oldu fakat çok daha büyük bir kısmı, “nasipse bir baÅŸka festivale” diyerek elleri boÅŸ ayrıldı giÅŸelerin önünden. Festival, amacına ulaÅŸmış, dünya sanatını Adana’ya taşımış fakat Adanalı sanatseverlerin yoÄŸun talebini karşılamaya yetersiz kalmıştı. Buna sebep olarak oyunların orta ölçekli sayılabilecek bir tek salonda sahnelenmesini ve oyun tekrarlarının az olmasını gösterebiliriz.
Gelecek Yıl Ä°çin Bir Öneri
Temennimiz gelecek yıl, BüyükÅŸehir Belediyesi Tiyatrosu’nun 523 kiÅŸilik salonundan, Seyhan Belediyesi Tiyatrosu’nun Kültür Sitesi’ndeki 700, 300 ve 150 kiÅŸilik üç salonundan, Çukurova Üniversitesinin 450 kiÅŸilik Mithat Özsan ve 120 kiÅŸilik Afife Jale salonlarından da faydalanılarak ve hatta gündüz matineleri de yapılarak tiyatro severlerin bir kısmının deÄŸil, tümünün bu ÅŸölene katılımının saÄŸlanmasıdır.
Genel anlamda baÅŸarılı geçen festivalde bir takım teknik aksaklıklar da yaÅŸandı. ÖrneÄŸin yabancı oyunlarda kullanılan üst yazı senkronizasyonundaki aksaklıklar seyirciyi alt üst etti. Bu tip teknik uygulamaların daha profesyonelce yapılması, oyunun akıcılığını ve anlaşılabilirliÄŸini arttırarak, seyircinin tiyatrodan uzaklaÅŸmasını engelleyecek bir unsur olabilir. Artık kentimiz festivaller kenti oldu. GeleceÄŸe doÄŸru, kararlı adımlarla yürüyor.
Değerli arkadaşlar Şehir Tiyatrosunun tarihin yazma çabası çok yerinde bir eylem, fakat gördüğüm kadarıyla çok eksik. Daha geniş ve objektif bir bakışla ele alınabilirdi. Özellikle 12Eylül ve sonrası dönem tiyatromuzun yaşadığı önemli olaylar ve sivil yönetimin gelmesi ile kapanması Adana Şehir Tiyatrosu tarihine damgasını vurmuş önemli olaylardan biridir. Çabanızı saygı ile destekliyorum, sevgi ve selamlar. Döndü Akbati M. Ekrem Kuloğlu