Motosikletlerle Toroslar, Karacaoğlan Sevgi Yolu

 


karacaTürk Chopper Motorsiklet Kulübünün Kültürel Rotası

 

Chopper diye yazılıyor, “Çapır”olarak okunuyor. Türkçedeki karşılığı gezinti motosikleti gibi bir şey… Kamuoyu en çok onları Harley Davidsonlar ile tanıyor ama Honda, Suzikive Yamaha marka olanları da var. TürkChopper ise bir motosiklet kulübü.

 

Gezinti tipi motosiklet kullananların bir kısmı bir araya gelerek topluca motosiklete binmenin zevkini çıkarıyorlar. Ancak bu arada trafik kurallarına uymanın kültürel bir davranış biçimi olarak topluma yer etmesi için çalışıyorlar. Yani Türk Chopper üyeleri aynı zamanda birer kültür insanı…

 

 

 

Adana’da Doğmuş

 

Kültür denilince Çukurova’da akla gelenen önemli insanlardan biri de tartışmasız Karacaoğlan. Teninin karalığına inat, ak ve pak bir yüreği olan bu adam Türk şiirinin en önemli ustalarından biri. Adana doğumlu… Daha doğrusu Adana’nın sırtınıdayadığı Toroslar’ın çocuğu. Karacaoğlan aşık olmuş kendisi gibi kara; karaolduğu kadar da güzel bir kıza… Bu aşkın etkisiyle söylemiş de söylemiş… Aşk çaresiz olunca da şiirlerin sonu gelmemiş…

 

Karac’oğlan der ki konanlar göçmez,

Bu ayrılık bizlen arasın açmaz,

Bir kötü gönlüm var güzelden geçmez,

Ne güzele doymaz gözüm var benim.

 

Mut’ta Ölmüş

 

Ancak o zamanlar ne radyo var ne de televizyon. Elde saz dilinde söz düşmüş yollara… Kah yürüyerek, kah at sırtında… Garibim Toroslar’da doğdu, haliyle yörüklerin gittiğinden başka yol bilmez ki. Kısacası onların izinden yürümüş, tüm Toroslar’ı dolaşarak şiirlerini halka dinletmiş. En sonunda da bugün ismi Karacaoğlanolan Mut’un bir köyünde de ölüvermiş.

 

IMG_0108Çoşkuyla Düştük Yollara

 

Hani sizlere bu Türk Chopper kültür adamı dedim ya… Tutturdular biz Karacaoğlan’ın gittiği yollardan motosikletle giderek, onun mezarında saygıduruşu yapacağız. Amacımız; onun yaşadığı yerleri tanımak, onu anlamak ve(ilk kez değerli güzel yazı ustamız Etem Çalışkan’ın önerdiği) Toroslar üzerinde onun gittiği rotayı takip eden “Karacaoğlan Sevgi Yolu” projesinin yaygınlaşmasınısağlamak.

 

“Ağlayı ağlayı düştüm yollara,

Karışayım boz bulanık sellere,

Adı sanı bilinmedik illere,

Gitmeyince gönül yardan ayrılmaz.”

 

 

Karacaoğlan Sevgi Yolu İki Etap

 

Karacaoğlan Sevgi Yolu” iki parkurdan oluşuyor. Tufanbeyli hizasından başlayıp, Saimbeyli, Feke, Kozan, Akören, Aladağ, Karaisalı, Pozantı şeklinde devam eden Aladağlar Parkuru birincisi (veya buna Adana Toroslar’ı diyebiliriz)… İkincisi ise, Mersin sahiline tepeden bakan “Taşlık Kilikya” denilen etap.

 

Taşlık Kilikya Tarih Demek

 

“Taşlık” kelimesi dağları yani Toroslar’ı,“Kilikya” kelimesi ise bölgemizin antik dönemini simgeler. Yani ismi duyunca bile bu yollarda gezgini neyin beklediği az çok anlaşılıyor. Biz birinci parkuru bu kez pas geçip, Türk Chopper Ellaussa Sebaste antik kentinin kenarından (Ayaş- Kumkuyu)Toroslar’a çıkınca beklediğimizle hemencecik karşılaştık.

 

IMG_0162Motosikletler İle 2500 Yıllık Tarihin İçinde

 

Ellaussa, Çatıören, İmirzeli, Canbazlı,Uzuncaburç ve Karacaoğlan… Her taraf tarih… Hem de az buz değil en az 2500yıllık. Yani Selefkos, Roma, Bizans, Osmanlı ve bizim Karacaoğlan’ın yörükleri yan yana oturuyor buralarda, birbirineezgi yetiştiriyorlar. Ve çakı gibi tek tip giyinmiş Türk Chopper üyelerinin kontrolünde köyleri geçen 13 pırıl pırıl motosikletin senfonik sesi(Choppercılar bu terimi kullanıyor) bu ezgilere karışıyor. En arkada seyreden (onlar artçı diyor) motorda nazlı nazlı dalgalanan al bayrağın da etkisi olsa gerek, köylüler bu geçişi saygı ile izliyorlar. Bir zamanlar Karacaoğlan’ı izledikleri gibi…

 

“Karac’oğlan, size bakar sevinir;

Sevinirken kalbi yanar, köyünür;

Kımıldanır hep derdlerim, devinir;

Yas ile sevincim yıkışır dağlar.”

 

 

 

Yas İle Sevincim Yıkışır Dağlar

 

“Karacaoğlan için yas bir ölümden öte sevgisiz kalmak demekti.” diyor yörüğün biri… Bir Türk Chopper ise; “ Öyleyse sevinç de, ölerek sevgisizlikten kurtulmak olmalı…” diye tamamlıyor onu. Uzuncaburç’tan sonra dağ yolunu takipederek Mut’a doğru yol alarak, ulaşabildiğimiz mezarını görünce, Karacaoğlan’ın ne demek istediğini daha iyi anlıyoruz. İsterseniz önce mezar yerinin tam tarifini verip, sonradan bu konuya geri döneyim.

 

Karacaoğlan’ın Mezarına nasıl gidilir?

 

Uzuncaburç’tan çıkıp Mut yazan levhayıtakip ederseniz eğer, bir müddet sonra sola dönen bir yolun başında görünür bir şekilde “Karacaoğlan” işaretini fark edeceksiniz. Yaklaşık 10 kilometre sonra Karacaoğlan Köyü’nü görüp pasgeçmelisiniz. Hiç sapmazsanız eğer yo lsizi Karacaoğlan’ın makamının (ihtiyatlı olmak için “makam” kelimesini sembolik mezar olabilir anlamında kullandım) bulunduğu 1330 metre yükseklikteki tepeye taşıyacaktır.

 

IMG_0277Karacakız’ın Vasiyeti

 

Tepeye ulaştığınızda öyküyü orada sizi bekler bulup, “Yas ile sevincim yıkışır dağlar” mısrasının anlamını çıkartı vereceksiniz… Bunun için keskin gözlerlekarşı tepeye bakmanız yeterli olacak. Ömrü boyunca Karacakız’ın sevdası ileyola düşen usta nihayet bu köyde onunla karşılaşır. Ancak kızın bir bey olan babası Karacaoğlan’a kızını vermez. Bunun üzerine Karacakız geride bir vasiyet bırakarak canına kıyar; “Madem ki yaşamdabir türlü kavuşamadık; bu büyük sevgiyisimgelemek üzere beni yüksek bir tepey egömün. Karacaoğlan ölünce de onu karşı yüksek tepeye gömün. Kavuşamamış olsakbile aşkımızın simgesi yüksek tepelerden birbirimize bakalım. Böylece ölümün yarattığı üzüntü, belki sevince dönüşür.”

***Ben bu öyküyü anlamlandırdığım anistem dışı Türk Chopper’a dönüverdimbirden. Amacım benim düşündüğümü onlarla da paylaşmaktı. Ancak Türk Choper çoktan sağ ellerini kalplerinin üzerine getirerek, Karacaoğlan Tepesinden küçücük görünen karşı tepedeki Karacakız Türbesi’ne saygılarını gönderiyorlardı bile.

 

 

Fotoğaf: Erhan Yelekçi, Haluk Uygur




Sayı 6 ( Ocak - Şubat 2012 )

Bu yazı 7080 defa okundu.