Dolmuş, otobüs, metro...Adanalı Ulaşımdan Memnun mu Şikayetçi mi ?

trafik00014_i1Çağımızın gerçeği, insanların kentlerde yoğunlaşarak yaşadıklarıdır. Dolayısıyla kentlerin yapılanması ve yönetimi, hepimizi yakından ilgilendiriyor. Yaşadığımız şehir çarpık kentleşiyor, kötü yönetiliyorsa; mutlu olma şansımız azdır. Yaşadığımız şehir istihdam (işsizine iş) üretemiyorsa, o kentte barış ve huzur ortamının kurulması hayâldir. Adana, çok yakın gelecekte Türkiye’nin İstanbul’dan sonra ikinci büyük metropolü olacaktır. Merkezindeki ve çevresindeki gelişmeler bu doğrultudadır. Adana bu geleceğe göre hazırlanmayı bilmelidir. Kentsel sorunları halının altına süpürmeyi değil, çözmeyi seçmelidir. Kent ulaşımı ve trafik, bu sorunlardan önde gelenidir. Altınşehir Adana Dergisi her sayısında bir Adana konusunu ana konu olarak seçiyor. Tartışılmasını, gündeme girmesini sağlıyor. Bu sayımızın ana konusu, “Kentsel Ulaşım Sorunları Ve Çözüm Önerileri” oldu.

Bu konu geçtiğimiz yıl Büyükşehir Kent Konseyi Yüksek İstişare Kurulu’nda görüşülmüştü. Vali, Büyükşehir Başkan Vekili, Baro Başkanı, Emniyet Müdürü, Seyhan Belediye Başkanı ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri tespitler yaparak, çözüm önerileri geliştirerek konuyu masaya yatırmışlardı. Büyükşehir Kent Konseyi, toplantıda sunulan bildirileri analitik bir çalışma yaparak değerlendirdi; “Kentsel Ulaşım Raporu” hazırladı. Rapor, başta Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilgili mercilere sunuldu. Şimdi Altın Şehir Adana Dergisi sütunlarını açıyor, aynı konuyu kamuoyuna taşıyor. Ulaşım sorununun tarafları ile Erhan Yelekçi görüştü, röportajlar yaptı. Seslendirilen görüş ve önerileri yazımızın devamındaki röportajlarda bulacaksınız.

 

Zihni Aldırmaz:

Ulaşım için düşüncemiz, ulaşımın Ulaşım Anonim Şirketi şeklinde tek çatı altında birleşmesidir.
Kentsel Ulaşım Master Planı : 1/25.000’lik Nazım Plân Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti. 1/5000’lik planla birlikte ulaşım master planı da bugünlerde meclisimizin değerlendirmesine sunulacak.

 

Metro Projesi’nin Ulaştırma Bakanlığı’na devri:

Metro projesi Sayın Başbakanımızın Adana için verdiği 11 müjdenin arasında yer alıyor. Metro’nun Ulaştırma Bakanlığı’na devri ve ikinci etabının yapılmasıyla ilgili müjdeleri vardı. Ulaştırma Bakanlığı’na başvuru yaptık, şu anda değerlendirme aşamasında.

 

Ulaşım A.Ş Kurulması, Trafik, Otopark Yetmezliği ve Projeler:

Ulaşım AŞ için düşüncemiz, ulaşımın tek çatı altında birleşmesidir. İhtiyaç duyulan kadar aracın trafikte dolaşmasıdır. Ancak, esnafımızın da mağdur edilmeyeceği şekilde; değer nispetine göre taşımacılıktan pay alması esastır. Bu hususta fikir birliği var.

 

 

trafik00016_i1D-400 Karayolu’nun, Ziyapaşa Bulvarı ile kesiştiği kavşağın altına battı-çıktı yapılması konusunda Sayın Başbakanımız talimat vermişti

 

Trafik sorununun aşılabilmesi için nüfusun yoğun olduğu yerlere, resmi kurumların ve cazibe merkezlerinin dengeli olarak dağıtılması esastır. Plânsız olarak açılan ve trafiği olumsuz etkileyecek yapılanmalardan kaçınılması gerekir. Örneğin; Kuruköprü Meydanı’ndaki Maliye’nin, Tapu Müdürlüğü’nün getirdiği yükü karşılamaya çalışırken, hemen aynı noktaya bir de Adliye’nin bir birimi açılıyor. Bu doğru değil. Otopark meselemiz vardır.Resmi kurumların otoparkı olan, trafiğin rahat, nüfusun az olduğu yerlerde yapılanması gerekir. Trafik sorununa köklü çözüm ancak bu şekilde sağlanır. Master plânlarda, resmi kurumlar ve cazibe merkezlerini yeniden yapılandırıyoruz. Söz konusu kurumların, plânlandıkları bölgelere taşınması için TOKİ ile birlikte çalışmalar yapacağız.

 

Engelsiz Kent:

Engelsiz mekânların oluşması için çaba gösteriyoruz. Engellilerle engelsizlerin birlikte yaşamasını temin esastır. Mekânların buna göre düzenlenmesi için, ilgili yönetmeliklerde değişiklikler yapacağız. Örneğin, bir resmi daireye engelli vatandaşımız, engelli aracıyla rahat şekilde girebilmeli, ıslak hacimleri rahatlıkla kullanabilmeli.

 

Tarihi Taşköprü Restorasyonu Ve

Meydan Düzenlemeleri:

Taşköprü restorasyonunu Karayolları yapmıştı. Ama üst aydınlatması eksik gerçekleşti. Dolayısıyla Karayollarının razı olacağı, kurulun kabul edeceği bir aydınlatma gerekir. Taşköprü’nün değeri, tarihi kimliğine uygun meydan düzenlemeleriyle artabilir. Büyükşehir Belediyesi olarak Seyhan Caddesi’nin iki cephesi için proje çalışmalarımız var.

 

Battı-çıktı Transit Geçiş Tünelleri:

Sayın Başbakanımızın Adana’ya vermiş olduğu müjdeler arasında bu konu da var. D-400 Karayolu’nun, Ziyapaşa Bulvarı ile kesiştiği kavşağın altına battı-çıktı yapılması konusunda Sayın Başbakanımız talimat vermişti. Karayolları, bu battı-çıktıyı yaptığı an trafik akışı çok rahatlayacaktır.

 

Mustafa Uslu

Özel Halk Otobüsçüleri Oda Başkanı

 

Adaletli Taşıma İstiyoruz

Esnafım sıkıntılı... Yetkililere ulaşmada sıkıntımız var! Özel Halk Otobüsleri ücretleri yetersiz. Büyükşehir Otobüsleri de biz de zarar ediyoruz! Türkiye’deki uygulama şöyle: Kayseri, İstanbul, Ankara, Samsun, Hatay Belediyeleri komisyon oluşturup girdi fiyatlarını ortaya koyar. Komisyonda çeşitli kesimlerden insanlar yer alır. Taşıma (Otobüs ücretleri) bu yöntemle belirlenir. Adana’da bu yapılmıyor. (Adana’nın) ulaşım master plânı olmalı. Ulaşım Master Plânı çalışmasının içinde bizzat biz olmalıyız. Bizler caddeyi, sokağı iyi biliyoruz. Güzergâhlar yetersiz! Adaletli taşıma istiyoruz. Bizde 5 tane kooperatif var. Örneğin Balcalı. Bir hatta 50, diğer 3 hatta ise 45 otobüs çalışıyor. Bu durum sağlıksız. Otobüs sahibi kazanamayınca arabasını bağlıyor. Örnek: İncirlik’te, Anadolu Mahallesi’nde, Metal Sanayisi’nde 1 tane otobüs yok! Otoparklar Adana için büyük problem.Uygun otoparklar trafiği çok rahatlatır. Ali Münif Yeğenağa, Büyük Saat ringini özel araçlara kapatmak gerekli! Binaların otopark alanları yok ne yazık ki! Yollarda da sıkıntı var. Klakson (korna) çalınımı ile ilgili yasa çıktı, rahatsız edici şekilde çalan kişiler trafikten uzaklaştırılacak. Ayrıca insanlar bu durumu telefonla çok rahat şikayet edebilirler.

 

trafik0004_i1Murat Balcı

Trafik Şube Müdürü

 

Eski Atilla Altıkat köprüsünün oraya geçit çok gerekli, orada bir kaos var!

 

Araç sayısı ve alt yapı, denetim:

Bütün dünyada bir trafik sorunu var; ne kadar yol açarsanız açın altyapıyı orantılı olarak arttıramazsınız, alternatif çözümler gerekli. Trafiğe çıkan araç sayısını düşürmek, karayolu üzerinde yer işgal eden araç sayısını azaltmak önerilebilir. Toplu taşımalar bu anlamda çok önemli, teşvik edip cazip hale getirilmeli. İnanın araçlara ceza yazıyoruz ancak çözmüyor. Hatalı parkları denetleyip ceza uygulaması da yapıyoruz.

 

Trafik kültürü önemli!

Otobüs Durakları, Alt ve Üst Geçitler:

Otobüs Duraklarında birçok yerde cep yok. Olan yerler güzel. Ceplerin çoğaltılması lazım. Alternatif bulvarlar çözümde önemli. Şehir merkezindeki kamu kuruluşlarının oradan kaldırılması kenti rahatlatır. Alışveriş merkezlerinin çarşı merkezinden uzak noktalarda olması faydalı olacaktır. Büyükşehir’in “Akıllı Dokunuş Projesi” nin kent için olumlu olduğunu düşünüyorum. Ayrıca geçitlerin artması yaya kazalarını da önleyecektir.

Eski Atilla Altıkat köprüsünün oraya üst geçit gerekli, orada bir kaos var! (D-400 yolu üzerindeki) battı-çıktı istenilen rahatlamayı sağlamadı, kavşağın akışında (sinyalizasyon) ışık var bu olumsuz!

 

Otopark

Otopark, kentimizin en önemli sorunudur! Büyük ve katlı otoparklar gerekli. Büyük marketlere otopark sorunu dikkate alınarak izin verilmeli. Milyarlık ev yapıp otopark koymamak garip!

 

Merkez Adana:

Trafik konusunda taşıma kapasitesi büyük toplu taşıma aracı faydalı olur. Kente 5 minibüs gireceğine bir adet otobüs girmesi kent merkezini rahatlatır. Ayrıca Otobüs yazıhanelerinin başka yere taşınması, D-400 üzerindeki tünelin uzaması gerekli. Tünelin uzunluğu Ziyapaşa bağlantısını geçmeli. Mustafa Kemal Paşa Bulvarı tren yolunun kenarından devam edebilir. Bu yapılırsa, D 400’ e alternatif bir yol kazanılır.

 

 

Gülşah Gülpınar
Büyükşehir Kent Konseyi
Engelli Meclisi Başkanı:

Hedefimiz Engelsiz Kent Adana

Büyükşehir Kent Konseyi Engelli Meclisi’nin Adana’daki en büyük hedefi “Engelsiz Adana”yı oluşturmaktır. Büyükşehir Belediyesi ile bu hedefe ulaşılması için yoğun çalışmalar yapıyoruz.

Mimarlık eğitimi alan öğrencilerin engelsiz kent standartlarını bilmelerini sağlamayı amaçladık. Büyükşehir Kent Konseyi-Çukurova Üniversitesi Mimarlık Bölümü işbirliğiyle Engelsiz Mekân Proje Tasarım Yarışması düzenledik. 2005 yılında yürürlüğe giren yasaya göre, binalar ve açık alanların 7 yıl içerisinde engelsiz hale getirilmesi zorunlu kılındı, süre 7 ay sonra doluyor. Büyükşehir Belediyesi bu yaya geçitlerinin ve kaldırımların engelli yurttaşlara uygun hale getirilmesi için düzenlemeler yapıyor.

 

14 Kavşakta Çalışmalar Yapıldı

Çalışmalar, Büyükşehir Kent Konseyi Engelli Meclisi ile işbirliği yapılarak yürütülüyor. 14 kavşakta ve çok sayıda kaldırımlarda, tekerlekli sandalye ile geçişler için uygun rampalar yapıldı. Görme engelliler için kaldırımlara hissedilebilir yüzey kaplaması uygulandı. Görme engelli o yüzeyi takip ederek karşıdan karşıya geçebiliyor. Ayrıca sesli sinyalizasyon yapıldı. Ancak Engelsiz Kent Adana hedefine ulaşabilmek için, aşılması gereken uzun bir yol var. Önümüzde engelli sorunlarının çözümü için farklı standartlar var. Engelli Meclisi’miz bu konuda da çalışıyor. Şubat ayında yapılacak bir toplantıya Adana ev sahipliği yapacak. 81 ilden temsilciler gelecek. TSE standartı oluşturulacak. Engelsiz otobüslerin çoğaltılmasını istiyoruz.Hem belediye hem de özel sektör taşıma araçları denetlenip disipline edilmelidir. Otobüslerle dolmuşların durakları ayrılmalıdır. Cepler çoğaltılmalı ve uyulması hususu denetlenmelidir.

 

Amir Akdağ
Büyükşehir Kent Konseyi Çocuk Platfomu ve
Danışmanlar Kurulu Başkanı:

 

Sorunun Çözülmesi İçin 14 Çocuğun Ölmesi mi Gerekli?

Kentsel sorunlara çocukların gözü ile de bakmak lazım. Geçen yıl Büyükşehir Kent Konseyi’nin düzenlediği (çocukların katıldığı) kompoziyon yarışmasında, “Adananın en önemli problemi nedir?” dediğimizde “trafik” ortaya çıktı. Çocuklarımız bisiklet kullanacak alanlar olmadığından şikayetçi. “Akıllı Dokunuş” adı altında uygulanan projeler bazı trafik sorunlarını çözüyor. Ziyapaşa Bulvarı’nın D-400’e bağlandığı noktada yaya geçidi sıkıntısı var. Transit geçiş için yapılmış yerde sinyalizasyon uygulamasını doğru bulmuyoruz. Otobüs (durakları) cepleri önüne araç park edilmesi problem! Üstelik otobüsler ceplere yanaşmıyor, ikili hatta üçlü sıra yaparak caddeyi, bulvarı trafiğe kapatıyorlar. Adana’da her 7 yetişkine bir araç düşüyor. Bu sayı 100-150 bin araç yapar. Şehir bu yoğunluğu kaldıramıyor. Rampalı üst geçitler çocuklar için çok önemli. Bebek arabasıyla yola çıkan annenin üst geçitten geçme şansı yok. Rampalı, asanasörlü üst geçit yok. Sorunun çözülmesi için 14 çocuğun ölmesi mi gerekli? Karayollarında böyle bir standart var. Bir yerde 14 kaza olması halinde oraya çözüm getiriliyor. Okul önleri çok tehlikeli! Kapısı direk caddeye açılan okullarımız hâlâ var. (Mesela Celâleddin Seyhan) bu yerlerde sorunun çözülmesi için 14 çocuğun (Allah korusun!) ölmesi mi bekleniyor? Adanayı kuzeyden güneye bağlayan bulvarların azlığı ise en büyük problem. Çıkmaz bulvarlarımız mevcut. D-400 karayolunun şehirle bağlantısı kesilmeli. Aynı TEM Karayolu gibi olmalı. Şehirde kaldırımlar, araçların, seyyarlar ve kafelerin işgali altında.

 

Ahmet Sarıatak
Çukurova Üniversitesi
Öğrenci Konseyi Başkanı:

Baraj gölü çevresinde öğrenci köyleri kurulabilir

Yüz bini aşan insan, Çukurova Üniversitesi’ne 100 otobüsle ulaşıyor. Bu olur mu? Ulaşım, öğrencilerin ciddi anlamda rahatsız olduğu bir problem. Özellikle Turgut Özal tarafında oturan arkadaşlarımız kötü şartlarda buraya (Ç.Ü)’ye geliyor. Merkez kampüste 42 bin öğrenci var. 100 bin kişi de hastaneye geliyor. Ve bu kadar insanın ulaşımı sadece 100 otobüsle sağlanıyor!

 

Metro’nun Üniversite’ye gelememesi garip!..

Öğrencilerin bu imkandan faydalanmaması çok büyük eksikliktir. Baraj gölü çevresinde öğrenci köyleri kurulabilir. ODTÜ’de var böyle bir sistem. Ulaşım su yolu ile sağlanabilir.Öğrenciler otobüs hatlarından dolayı barajyoluna sıkışmış durumdalar; orada bulunan bazı kötü evlerde yüksek maliyetle kalıyoruz. Turgut Özal Bulvarı tarafına veya Kenan Evren Bulvarı’na daha sık otobüs servisi verilse öğrencilerin ulaşımı daha olumlu şartlarda sağlanabilir.

 

Karayolları Açıklaması:

Battı Çıktı Üzerindeki Duraklar ve Park Yerleri Kaldırılmalı

Kentimizin trafik sorunu aslında çok karmaşık değil. Basit uygulamalar kenti rahatlatacaktır. Örnek olarak Ulu Cami’nin oradaki durak yeri kaldırıldı, bankalardan geriye geliş yasaklandı ve o bölgede trafik akışı düzeldi. Meydan dolmuşları D-400’den geçerek hastaneye geçiyor bu uygulamanın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Kamulaştırmalar yapılmaz ise, mevcut yollar, bu kenti kaldıramaz duruma gelecektir. Transit yollar şehrin trafiğini aksatmamak için yapılır.

D-400 İç Geçiş Yolu bu amaçla yapılmıştır. Belediye’nin uyguladığı düzen yanlıştır: Transit geçitin hemen sonrasında trafik ışığının yer alması yasal değildir.Yan yolların genişliği Ankara’da da 5 metre, Adana’da da öyle. (D-400 üzerindeki) Yapının sağlıklı işleyebilmesi, transit geçiş sağlanmasıya mümkün olabilir. Otobüs durakları, özel araç parkları o bölgeden kaldırılmalıdır. Karayolları olarak 5 adet üst geçit yaptık, Merkez Park’ın oraya da asansörlü bir üst geçit yapma hazırlığındayız.

 

Cüneyt K. Erginkaya
Şehir Plancısı

Kapalı Otoparklar Gerekli

Bazı kaldırımlarda iyi şeyler yapıldı, görmeyen vatandaşlar için, bastonların fark edeceği değişik tırnaklı karolardan ortayolun döşenmesi ile trafik ışıklarındaki sesli düzenlemeler çok yararlı oldu. Akıllı dokunuş düzenlemelerini bir plâncı gözüyle verimli buluyorum. Uğur Mumcu Meydanı’na da küçük düzenlemeler yapıldı ancak bunlar halen yetersiz kalmaktadır. Buraya meydanın altına bir kapalı otopark yapılması düşünülmelidir. Meydanlar bir şehri rahatlatan, kenti simgeleyen yerlerdir. Kavşaklarda kenti simgeleyecek yazar, çizer, sinemacı, ressam gibi sanatçıları (örneğin, Abidin Dino, Yılmaz Güney, Yaşar Kemal, politikacıları (örneğin; Kasım Gülek) meşhur hemşehrilerimizin veya Çukurova hikayelerindeki kişileri anlatan (İnce Memed) heykellerle donatım yapılabilir. Ziyapaşa Mahallesi’ndeki ASKİ (Şantiyesi) alanı var. Orası için proje yarışması yapılmıştı. Mimar Sinan Parkı’nı da kapsayan bir düzenleme ile o alan kent meydanı olabilir. Şimdiki Başkan Vekilimiz Zihni Bey ile o zaman juri üyesi idik. Ama bu proje unutuldu.

Seyhan Nehri Üzerinden Raylı Sistem Geçişi De Önerilebilir

Kenti yukarıdan aşağıya doğru taşıyan aksların üzerindeki refüjlerde, Antalya’da olduğu gibi, su yolu götürmemiz mümkün; bunu yapmalıyız! Bu uygulama şehre hem serinlik hem de hareket verir. Sulamaya katkısı da cabası… Eski Adana’yı genişletme şansımız yok, çünkü, orası tarihi doku ve geçmişimizi koruyarak turizme açmalıyız. Öyle ise Oraya giren araç sayısı azaltılmalıdır!” Ulaşım iyi etüt edilebilirse, Adana, halen gelişimini yönlendirebileceğiniz bir kent durumundadır. Bu şans kaçmadan harekete geçilmelidir! Kentin dinamikleri ile anlaşıp metronun düzeltilmesi sağlanabilir. Üniversiteye ulaşım, kuzeyden geçerek sağlanabilir. Seyhan nehri üzerinden raylı sistem geçişi de önerilebilir. Dilberler Sekisi’ndeki asansörlü üst geçiti kaç kişi kullanıyor bilmiyorum? Yapmış olmak için yapmamak lazım... D-400 üzerine battı-çıktı alt geçitleri yapılması doğru değildi; çünkü, yol genişliği dardı yan yollardaki 5 metre genişlik şehir dışında az araç trafiği olan köy yolları için belki yeterlidir ama Adana’da ki ana yol üzerindeki, bir bölgede olmaz. Ankara’daki “ben yaptım oldu” aldatmacası olan kötü örnekleri hiç göstermesinler. Kötü misal emsal olmaz. Adı E-5 veya D400 ama aslında kentin anayolu olarak kullanılıyor. Tabii üzerinde kavşaklar yan yollar ve yoğun yaya trafiği, toplu taşınım v.s.olacak. Ne yazık ki Karayolları o bölgenin kent yaşamını görmezden, bilmezden gelerek bu işi yaptı! Ayrıca, Girne Köprüsünün Yüreğir ayağında Karataş yönüne dönüş hala tehlikeli. Yapılacak iş yay eklentisinin başladığı yerdeki elektrik direğinin yerini değiştirerek dönüşü rahatlatmaktır. Bu basit iş için ille de kaza olması mı gerek? Yolları yapanlar araç ve yaya emniyetini artık hiç düşünmüyorlar galiba.

 

Taşköprü:

Taşköprünün Seyhan tarafının düzenlenmesi zor görünüyor. Çünkü kapsamlı bir araç ve yaya trafiğinin yönlendirilmesi şartı var. Çok iyi etüt etmek gerek. Diğer tarafta (Yüreğir yakası) Sarıçam Deresi ıslah edilip küçük bir kavşaklı meydan yapılabilir. Bunun için hala bütün yolun kamulaştırılmasını bekliyorlarsa çok yazık. Mahkeme kararları v.s. hiç bahane değil. Her şeyin süresi var. Bu işlerde zaman kadar kararlılık da çok önemlidir. Karayollarının yanlış alt geçiti yapmaktaki ısrarı kadar bile kararlı olunamıyorsa bu işte tuhaf bir mizah vardır.

 
 

 




Sayı 7 (Mart - Nisan 2012)

Bu yazı 9514 defa okundu.