EN YÜKSEKTEN DÜŞEN ŞELALE; KAPUZBAŞI

IMG_0608Avrupa’nın en yüksekten düşen şelalelerini düşünün lütfen… Bir de dünyanın… Acaba kaç metre yüksekten düşmektedirler?
Ama bu kaç metre sorusu biraz karmaşık. Aslında karmaşık olan kaç metre sözü değil de, yüksekten düşme deyimi ile ne ifade edilmektedir sorusu. Şimdi bir su düşünün, belli bir eğimle aşağılara kadar yuvarlanıp gitsin. Zaten her suyun akışı az veya çok eğimli olmakla birlikte böyledir. Ancak benim bahsettiğim yüksekten düşmenin dik bir kayalıktan aşağıya yuvarlanma olduğunu söylemeliyim.
Kavramda anlaştıktan sonra şimdi rakamlara bakalım isterseniz. Çünkü herkes bir iddiada bulunabilir fakat iddiaları gerçek yapan tek şey matematik, yani rakamlardır.Örneğin dünyanın tartışmasız en bilinen şelalesi Niagara 55 metreden düşüyormuş… Düşüyormuş dedim Google Hazretleri böyle söylüyor çünkü. Ben onun yalancısıyım.

'Niagara 55 metreden düşerken, Kapuzbaşı 77 metreden düşüyor.'

Dünya’nın en yüksekten düşeni ise Uganda’daki Viktoria imiş ve 100 metreden düşermiş. Avrupa’nın en yüksekten düşeni hangisi peki? Ben size Google Hazretleri’ne güven olmaz dedim, çünkü bazen şaşırır. Bu konuda da şaşırdığı kesin, çünkü iki ayrı şelale, üstelik ikisi de Türkiye’den “Biz Avrupa’nın en yükseğiyiz” diyor. Üstelik bunlardan Erzurumlu Tortum “Asya’nın da en büyüğü benim” diye iddia ediyor. Düşme yüksekliği ise 50 metre.

“Tortum Erzurumlu ama ben en yükseğim” diyen ikinci bir şelale daha var henüz nereli olduğuna bile karar verilmemiş garibimin. Garip dedim ama bence garip denilecek en son şelale o aslında. Çünkü Kapuzbaşı Şelaleleri beşi çok görkemli olmak üzere çok sayıda kardeşten meydana geliyor. Bu beş kardeşin en yüksekten düşenine “Elif” adını takmışlar… Tam 77 metre yüksekten düşüyor. İkincisi Güney  Şelalesi de ona yakın yükseklikte. Takım Şelaleler  denilen üçlü gurup bile 50 metreden yüksek.
Madem Google’da yazılanlardan çok rakamlar konuşacak, biz de konuşalım o zaman, Dünya’nın en yüksekten düşen ikinci, Avrupa’nın  ise birinci şelalesi Kapuzbaşı Şelaleleri olsa gerek. Aladağlar Millî Parkı yöneticileri de broşürlerine böyle yazmışlar.
Yukarıda “Garibimin nereli olduğuna bile karar verilememiş” diye yazmıştım hatırlarsınız. Çünkü Adana-Kayseri sınırı bu tam şelalelerin olduğu yerden geçiyor Güney’i Adana’da, Elif’i Kayseri’de bırakıyor. Yani Elif’in suları bile çıktıktan hemen sonra Adana’ya geçip, kentimizi kent yapan Seyhan’ı yapıyor. Yani Kapuzbaşı tam bir Adanalı… Hadi biraz taviz verelim yüzde 80 Adanalı deyip ortayı bulalım isterseniz.
Bu arada  diyelim ki verilen rakamlarda şaşırmış olalım, bizim şelalemizden daha yüksekten düşenler de var. İnanın ki yüksekten düşmekten daha önemlisi düşme şekilleri.

 

 

 

 

 

IMG_0364'Adana-Kayseri sınırı, tam şelalenin bulunduğu yerden geçiyor.'

 

İsterseniz şimdi bir kez daha birlikte düşünelim… Koca bir kaya kütlesi düşünün. Dört bir tarafı da dik kayalık olsun. Yani suyun cazibe ile akıp gelebileceği bir yer olmasın. Ama bu kayanın içi su dolu bir depo gibi olsun ve kayada bulduğu yarıklardan inanılmaz bir debiyle dışarıya su boşaltsın.

Haliyle iki şeye şaşırıyorsunuz…

Birincisi; Seyhan’ı oluşturacak kadar yüksek debili bu su dimdik duran bu kayaya nereden doluyor? Bilgililer bunun cevabını suyun bileşik kaplar sistemiyle buraya dolduğundan bahsediyor.
İkincisi… Elif Şelalesi ile ilgili; Kayanın yarıklarından sanki bir Yörük kızının el işi dantelası gibi süzülerek akan Elif gibi güzel başka bir şelale var mı? Bunun cevabını bilgililer değil siz vereceksiniz. Onun için de görmeniz lazım.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0451Nasıl Gidilir?
Madem şelale 2 vilayete ait, ikisinden de gidecek yol olmalı. Ancak unutmamalısınız ki kış ayları her iki yol da kullanılamaz. Kayseri Yahyalı’dan ulaşan yol yenice asfaltlandı ve ortalama 80 kilometere. Adana Aladağ’dan ulaşan yolun son 25 kilometresi henüz orman yolu ve dar. Aladağ Kapuzbaşı arası da yaklaşık 70 kilometre… Aladağ’dan sonraki yolda işaretler basit levhalara yazılı olduğu için dikkatli  olmalısınız.

Nerede Kalınır?
Son yıllara kadar sadece kamp çadırı ile gidenler konaklayabilirdi. Ancak Yahyalı yolunun asfalt yapılmasıyla birlikte çok sayıda misafir alan Kapuzbaşı’nda çok sayıda pansiyon ve kır lokantası açıldı. Gittiğinizde yer bulabilirsiniz ama yine de gitmeden önce rezervasyon yaptırmalısınız.




Sayı 11 (Kasım - Aralık 2012)

Bu yazı 14655 defa okundu.