Barışın Doğduğu Kent: Adana

M.Ö. 1274 tarihinde II. Ramses ile Muvattalli arasında Kadeş önünde büyük bir meydan savaşı yapılmış ve Kadeş Barış Antlaşması ile sonuçlanmıştır. Bu antlaşmaya bağlı olarak II. Ramses savaştan önce aldığı yerleri boşaltmış, Kadeş Şehri Hititlere kalmıştır.Kadeş Barış Antlaşması sırasında orduda çıkan bir isyanda, Muvattalli öldürülmüştür. Antlaşma, onun yerine geçen III. Hattuşili tarafından imzalanmıştır. (M.Ö.1269) Bu antlaşma dünya tarihinde eşitlik ilkesine dayanan en eski antlaşmadır.

Antlaşma çivi yazısıyla gümüş plakalar üzerine Akadca olarak yazılmıştır. Ayrıca kralın mührünün yanında kraliçenin mührü de vardır ve Kraliçe Puduhepa Adanalıdır. Burada imzasının bulunmasının nedeni de anlaşmayı onun sağlamasıdır. Bu yüzden Adana; barışın doğduğu kent olarak anılır.
Bu antlaşmanın gümüş levhalara kazınmış olan asıl metinleri kayıptır. Mısır’da tapınakların duvarlarına kazınan antlaşmanın bir nüshası ise Boğazköy (Boğazkale) kazılarında kil tablet olarak bulunmuş olup İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Ayrıca Kadeş antlaşmasının Hattuşaş’ta bulunan çivi yazılı tabletinin büyütülmüş kopyası New York’ta Birleşmiş Milletler Binasında asılıdır.

Diğer Bir Kopya Adana’da
Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Kültür Sanat Derneği, Altın  Oran Düşünce ve Sanat Platformu ile ortaklaşa düzenlenen 2011 Puduhepa Bilim Sanat ve Başarı Onur Ödülleri kapsamında, dünyanın ilk yazılı “Barış Antlaşması” olarak bilinen; Kadeş Barış Antlaşması’nın 2 metrelik bir kopya rölyefi 75. Yıl Sanat Galeri’sine asılarak ölümsüzleştirildi.

Yorum yaz