9. Çukurova Kitap Fuarı

 
          “Bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti” der Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk “Yeni Hayat “ isimli romanının başlangıç cümlesinde…
 
          Gerçekten de bir kitap, bir insanın en bunalımlı anlarında, cevaplayamadığı sorularına bir mucizeymiş gibi cevap bularak  yaşam serüvenini daha cevabını bulamayacağı onlarca karmaşık ve varoluşsal soruya rağmen umutla devam ettirmesini sağlar. Kitap bilinmeyenle bilinenin arasındaki sınırı oluşturan bir  kapıdır.
Şahsım adına konuşacak olursam cevaplayamadığım soruların cevabını bulabilmek için çok okuyan bir okuyucu değil nokta atışı yapmaya çalışan seçici bir okuyucuyum. Seçtiğim kitaplarımı  temin edebilmek için  kitapevlerinden almak  ve internetten  siparişle getirtmek dışında hem gezerek hem de onu yazan yazarla tanışma imkanının sağlandığı ayrıca uygun  fiyat ve çok çeşidi bulmak adına en güzel seçenek kitap fuarları…
 
          Ülkemizde biri Uluslararası düzeyde (İstanbul) olmak üzere beş adet, Dünya’da ise Uluslararası düzeyde onbir adet kitap fuarı bulunmaktadır. Çukurova bölgemizde bu sene dokuzuncusu düzenlenecek olan Çukurova Tüyap  Kitap Fuarı bizler için önemli bir organizasyondur. Çünkü çok sevdiğimiz kitaplar  ve onları yazan yazarlarla çeşitli etkinliklerle ve yoğun bir katılımla birebir buluşma noktası oluyor. 9. Çukurova Kitap Fuarı organizasyonu ile bize bu buluşmayı sağlayacak olan Adana Tüyap Fuar Bölge Müdürü Artuk Bağatur ile beraberim.
 
AA- Artuk bey merhaba , Ben sizi rahmetli Belediye başkanlarımızdan Ege Bağatur’un oğlu olarak biliyorum. Öncelikle biraz kendinizden ve Tüyap Adana Bölge  Müdürlüğüne uzanan hikayenizden bahis eder misiniz? 
ARTUK BAĞATUR- Hoşgeldiniz. Ben yıllar  geçtikten sonra profesyonel iş yaşamına geçen sene Tüyap Bölge Müdürü olarak dönüş yaptım. Uzun yıllar kendi aile şirketimizde çalıştıktan sonra Tüyap Bölge Müdürü olarak bir senedir görev yapmaktayım. Daha önce de  açılışından itibaren dört yıl süreyle  M1 Alışveriş Merkezinde müdür yardımcısı olarak görev yaptım. M1 öncesindeki dönemde  çeşitli kuruluşlarda dış ticaret bölümünde orta ve üst düzey yönetici olarak çalıştım. Ailenin tek avukat olmayan bireyi benim. Rahmetli babam,annem,ağabeyim ve eşi  avukattır. Ben ve eşim işletme-ekonomi  okuduk. Bu kaderi değiştirdik.
 
AA- Kitap okur musunuz şeklinde sormadan,ne tip kitapları okumaktan hoşlanırsınız diye sormak istiyorum?
ARTUK BAĞATUR- Aslına bakarsanız ben küçüklüğümden beri  kitap yerine ansiklopedi yada kısa bilgileri okumayı daha çok severdim. Çoçukluğumda evimizde çeşit çeşit ansiklopediler bulunurdu.  Bu tür bilgileri okuyarak edinmek çok daha hoşuma giderdi. Buradan gelen bir alışkanlık olmalı ki direkt roman yerine tarihsel gerçeklere,bilimselliğe  ve otobiyografilere dayanan roman,felsefi yapıtlar daha çok hoşuma gider. Bir kitabı okuduktan sonra bir hoş seda bırakması yanında gerçeklere dayanan bir iki bilgi kırıntısı bırakması benim için önemlidir ve tercih sebebimdir.
 
AA- Bildiğim kadarıyla Çukurova Kitap Fuarı Türkiye’de nüfus yoğunluğuna göre en çok  ziyaret edilen kitap fuarı,ziyaretçi olarak da Adana haricinde nerelerden katılım oluyor?
ARTUK BAĞATUR- Evet Türkiye’de en çok ziyaret edilen kitap fuarı değiliz ama nüfus yoğunluğuna düşen ziyaretçi sayısı kriterine göre bakıldığında  en çok ziyaret edilen kitap fuarı olarak birinci sıraya geçmekteyiz. İstanbul’un nüfus yapısını ve orayı ziyaret eden sayısını düşündüğünüzde biz aslında daha kalabalığız ama ziyaretçi sayısına göre sıralama olarak bakılırsa İstanbul,İzmir ve Adana olarak üçüncü sırada bulunmaktayız. Bir de fiziksel bir durum olarak biz burada 10.800 m2’lik  alanda bir adet holde kitap fuarımızı yapıyoruz. Adana başta olmak üzere çevre illerden Mersin,İskenderun,Hatay,Osmaniye,Kahramanmaraş ve Gaziantep’ten gelen yoğun ziyaretçilerimiz var.
 
          9.Çukurova Kitap Fuarı bu sene iki cumartesi ve pazarı kapsayacak şekilde dokuz  güne çıkarak ilimize ve çevre illerden gelen misafirlerimize ulaşacak. Bu bakımdan ben bunu çok önemsiyorum. Sürenin uzatılması için çok yoğun talep vardı. Yayıncı kuruluşlarla oturup onları da ikna ederek bunu başarmış olmanın  sevincini yaşıyoruz. Çünkü geçen senelerde bir cumartesi ve Pazar gününde çevre illerden gelenlerle birlikte ciddi bir kalabalık oluyordu. Bu kararla ziyaretçilerimizin daha iyi şartlarda bir kitap fuarı geçireceğini ümit ediyorum.
 
AA- 2015 Yılındaki  8.Çukurova Kitap Fuarının ders kitabı satışına odaklı olduğu şeklinde bir takım eleştiriler duydum. Bu konuda ne söylersiniz? Kitapevleri mecburi olarak daha ticari mi düşünmek zorunda?
ARTUK BAĞATUR-  Bir önceki sorunuzla bağlantılı olarak bunu da cevap vermiş olayım. Yayıncı kuruluşlar Adana Kitap Fuarından çok memnunlar onun için dokuz güne çıkmasını kabul ettiler. Düşündüğünüzde dokuz güne çıkması onlar açısından da bir maliyet . Daha önce altı gün personel bulunduruyorken dokuz gün istihdam edecekler. Otel,geliş-gidiş, bunlar hep bir maliyet ve bunlara katlanılıyor ki memnunlar.
 
          Bu sene üçyüze yakın yayınevi Adana’ya geliyor . İstanbul’da  yediyüz civarı olduğu düşünülürse talep olması açısından son derece önemlidir. Tabii ki yayıncı kuruluşlar bu işin ticaretini yapıyorlar ve buraya bunun için geliyorlar. Eğer talep eğitim kitaplarından yana çoğalırsa ki Türkiye’nin bir sınav gerçeği var. Sınav gerçeğinin olduğu yerde takdir edersiniz ki diğer kitapların satın alınma oranının diğer ülkelerdeki gibi olmasını bekleyemezsiniz bu mümkün değil. Arz-talep dengesine göre baktıklarında yayıncı kuruluşlar bunu göz ardı edemiyorlar. Ama bu demek değil ki  bu sene çoğunluk  eğitim kitapları olacaktır.
 
AA- 9. Çukurova Kitap Fuarı için gelecek  ziyaretçilere  yeni sürprizler olacak mı?
ARTUK BAĞATUR- Bu sene dokuz güne çıkmış olması aslında en büyük sürpriz bizce ama önden açıklayarak söylememiz sürprizi bozuyor. Gerçekten de üçyüze yakın yayınevinin dokuz  gün boyunca halkımızla  kitapları,onları yazan yazarları,imza günleriyle,çeşitli seminerlerle,aktivitelerle  buluşturacak olmasıyla ve küçük dinletilerle kitap fuarımız geçecek. Tekrar belirtmek istiyorum fiziki şartlar yani bir adet holümüzün olması nedeniyle daha farklı  aktiviteler olamıyor. Bu şartlar altında elimizden gelen en iyi sunumu yapmaya çalışıyoruz.
 
AA- 9. Çukurova Kitap Fuarının altı  günden dokuz  güne uzatılması kararı nasıl alındı? Sizce ne gibi faydaları olur?
ARTUK BAĞATUR- Halktan ve Milli Eğitim Müdürlüğü’nden  yoğun bir talep oldu. Gerçekten geçen sene ben buraya geldiğimde dört-beş gün olmuştu ve burada ilk fuarım kitap fuarıydı. Altı gün boyunca gözlemimde halkın uzatılma talebinin haklılık payı vardı. Özellikle cumartesi ve pazar günü nefes almakta dahi zorlanılıyordu. Bunu daha normal ve uygun şartlara getirebilme adına halkın talebi olarak kitap fuarını yapan grubumuza ilettik . Onlar da yayıncı kuruluşlarla konuşup böyle bir  kararı aldılar.
 
          Bence daha da faydalı olacak. Çünkü gün sayımız arttığı için daha çok ziyaretçimiz olacak insanlarımız daha rahat bir şekilde yayınevlerinin kitap standlarına ulaşacak bununla beraber ticaret hacmi de artacak. Halkımızın daha çok kitapla buluşacağını ümit ediyorum.
 
AA- Gelen yazarların okurlarla buluşturulabilmesi için Akdeniz ve Çukurova adında 2 adet salon var ama uluslararası ölçekte  olan Frankfurt kitap fuarında sivil toplum örgütlerinin ,sanatçıların,bilim insanlarının katılımıyla üçbinden fazla açık oturum,söyleşi,sergi ve konferans festival havasında yapılıyor.Bu tip etkinliklerin yapılabilmesi için Adana’da yüksek kapasiteli bir konferans salon yok sizce bir eksiklik değil mi?Büyük bir konferans salonu düşünülüyor mu?
ARTUK BAĞATUR- Tespitiniz doğru fakat Frankfurt kitap fuarında  gidip görme imkanınız olduysa belirli bir  m2 alanda ve holde yapılabilmesi sayesinde festival havasında yapılabiliyor daha önce konuştuğumuz gibi fiziki şartlarla ilgili bir şey.
 
          Adana’da konferans salonu ya da Kongre merkezi olmaması çok büyük bir eksiklik. Bana göre minimum 2500 kişilik bir konferans salonu yada kongre merkezi olması gerekiyor. Bildiğim kadarıyla Balcalı’da  benzer bir yer var ama etkin kullanılabilir bir vaziyette değil.
 
AA- 8.Çukurova Kitap Fuarında bir sergi olarak “Renkli Sinemaskop Bir Hayat :Atilla Dorsay “ sergisi olmuştu.9.Kitap fuarında da bu tip sergilerin sayısı arttırılarak okuyucu ile buluşturulabilmesi düşünülüyor mu?
ARTUK BAĞATUR- Tabii ki faaliyetlerimiz olacak ama bununla ilgili tam netleşen  bilgiler cuma gününden sonra geleceği için isterseniz sizinle daha sonra paylaşabilirim.
 
AA- Çukurova Kitap Fuarının Adana ve bölge için önemi ve katkısı nedir? Uluslararası bir kitap fuarına dönüşmesi ihtimali olur mu? Bunun için yapılması gereken nelerdir? 
ARTUK BAĞATUR- Bir fuarın uluslar arası düzeye dönüşmesi için katılımcıların yada  ziyaretçilerin belirli bir yüzdede yurtdışından olması gerekmektedir. Adana şimdiye kadar bu şartları oluşturmuş bir kitap fuarı yapmadı ama niye yapmasın? Ancak çok daha büyük bir alanda gerçekleşebilir.
 
AA- Artuk  bey sizin eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
ARTUK BAĞATUR- Tüyap buradaki kitap fuarına bir sosyal sorumluluk projesi olarak bakarak çok ciddi bir kar beklemeden yaklaşıyor. Belediye’nin,Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve bizim verdiğimiz destekle halkımız kitapla buluşturuluyor. Milli Eğitim Müdürlüğü  ziyaretçilerimizin önemli bir kısmını oluşturan öğrencilerin kitap fuarına gelebilmesi için Belediye ile birlikte her okula ulaşım desteği sağlanıyor. Her öğrencinin buraya getirilebilmesi için kolektif olarak çok yoğun bir emek sarf ediliyor. Çünkü eğitimin ve kitabın ne kadar önemli olduğunu gerçekten bilen,özümseyen yöneticilere sahibiz. Bu bilinçle her yaştan  çocuklarımız kitapla buluşturulup,kaynaştırılabiliyor. Eğitime ve öğretime verilen bu destekle Adana için çok önemli,değerli bir iş yapılıyor. Böylece ülke çapında sanatta söz sahibi olan Adana’nın, Adana’lı sanatçılarımızın da kitap fuarına verdiği destekle yeni edebiyatçıların,ressamların,sinemacıların,müzisyenlerin çıkarılabilmesi için  gösterilen çabayı çok önemli buluyorum.
 
          Şunu da belirtmek istiyorum masanın bu tarafında bir yıldır Tüyap Bölge Müdürü ve bir Adana’lı olarak bulunmaktayım. Şunu gözlemledim ve şahit oldum. Sadece Adana’nın değil  bu bölgenin diğer illerinin de yöneticileri,önde gelen sivil toplum kuruluşlarının başındaki kişiler  gerek halka dönük gerekse ihtisas fuarları için bir araya gelerek ,ortak akılla hareket ederek orta ve uzun  vadeli eylem planlarını ortaya koyarak bir sinerjiyle bu işi sürdürmek niyetinde olduklarını gösterdiler. Eğer bu çaba devam ederse ki etmelidir. Fuar bu bölge için çok ciddi bir itici güç olacaktır. Bütün ekonomi paydalarını ve paydaşlarını da  bir araya getirecektir.buna ciddi yaklaşılmalı ve ortak akılla gerek çalıştaylarla gerek komitelerle yürütülmeli ki istediğimiz,özlediğimiz  ulusal ve uluslararası fuarlar seviyesine çıkabilelim. Bu gerçekleştiğinde Adana ve  çevre illerin insanı olan tüccarı,esnafı,sanayicisi,çiftçisi olumlu etkilenecek ve bölge ekonomisine  ciddi katkıları olacaktır diye düşünüyorum.
 
AA- Değerli vaktinizi Altınşehir Adana Dergisine ayırdığınız için teşekkür ediyorum.
 
          Anlaşıldı ki Çukurova Kitap Fuarı’nın dışında  düzenlenecek diğer fuarların da etkinliğinin  ve gücünün arttırılabilmesi için öncelikli olarak  Tüyap Fuar Alanı’nın kongre merkezi yada konferans salonu gibi komplekslerinin,ek hollerinin  yapılabilmesi için imar sorunun çözülmesi gerekiyor. Bu sıkıntı çözülüp  istenilen kompleksler yapılıp büyüme sağlandıktan sonra  bir sonraki aşama uluslararası düzeyde bir fuar  yapılabilmesi için  çok daha büyük alana bir fuar alanı kurulması gerekliliğidir.
 
          Böyle bir aşamaya geçildikten sonra yapılacak uluslararası fuar faaliyetlerinin Ortadoğu coğrafyasında  enerji nakil hatlarının Doğu Akdeniz’den geçmesi, yeni bulunan enerji sahalarıyla da  artan stratejik önemini  düşünürsek şehrimizin ve bölgemizin gelişimiyle Adanalı’nın istihdamı açısından çok olumlu katkıları olacağı kanaatindeyim.
Bilginiz olması ve değerlendirmeniz açısından da uluslararası düzeydeki kitap fuarlarının internet  adreslerini aşağıda sizler için paylaşıyorum,muhabbetlerimle…
 
 

*Kahire Uluslararası Kitap Fuarı, Kahire, Mısır
http://www.cairobookfair.org/

*Paris Kitap Fuarı, Paris, Fransa
http://www.salondulivreparis.com/index.php?Lang=GB&argRedirect=GB|PRO

*Bologna Çocuk Kitapları Fuarı, Bologna, İtalya
http://www.bookfair.bolognafiere.it

*Londra Kitap Fuarı, Londra, İngiltere
http://www.londonbookfair.co.uk/

*Abu Dhabi Uluslararası Kitap Fuarı, Abu Dhabi, , Birleşik Arap Emirlikleri
http://www.adbookfair.com/

*BookExpo America, New York, ABD
http://www.bookexpoamerica.com/

*Beijing Uluslararası Kitap Fuarı, Beijing, Çin
http://www.bibf.net

*Moskova Uluslararası Kitap Fuarı, Moskova, Rusya
http://www.mibf.ru

*LIBER Uluslararası Kitap Fuarı, Madrid, İspanya
www.salonliber.es

*Frankfurt Kitap Fuarı, Frankfurt, Almanya
http://www.buchmesse.de/

Sharjah Uluslararası Kitap Fuarı, Sharjah, Birleşik Arap Emirlikleri
www.sharjahbookfair.com

 




Sayı 30 (Ocak - Şubat 2016)

Bu yazı 4543 defa okundu.