
Sayı 28 (Eylül - Ekim 2015)
Sonsuzun içinde nokta Noktanın içinde âlem Âlemin içinde insan... Herşey O’ndan Ama herşey, O değil... Sahi, nedir hayatın anlamı?.. Fevzi Acevit Hayatın Anlamı ve İnsan İnsan âleme baktığ…
(8079 kez okundu)
Sayı 28 (Eylül - Ekim 2015)
Sonsuzun içinde nokta Noktanın içinde âlem Âlemin içinde insan... Herşey O’ndan Ama herşey, O değil... Sahi, nedir hayatın anlamı?.. Fevzi Acevit Hayatın Anlamı ve İnsan İnsan âleme baktığ…
(8079 kez okundu)
Adana’da bir “Nümüsmatik Derneği” var. Nümüsmatik para koleksiyonu diye adlandırılıyor. Galleria’da açılan derneğin başkanı Habip Bener ile yaptığımız sohbette, “Çocuk yaşlarda kolleksiyonla uğraşıyordum, para, milli piyango, jeton gibi farklı kolleksiyonlarım oldu. Nümüsmatik para kolleksyionudur. Cem Mahruki şu anda Türkiye’nin Nümü…
(4605 kez okundu)
Aydın Doğan Vakfı tarafından her yıl düzenlenen serbest konulu XXVII. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi, Adana Kurtuluş Günü etkinlikleri çerçevesinde 75. Yıl Sanat Galerisi’nde, kokteylle açıldı. …
(4137 kez okundu)
Sayı 8 (Mayıs - Haziran 2012)
Off Road felsefesi:“Sen benden çok daha hızlı gidebilirsin! Ama ben her yere gidebilirim!” Adana Off Road Kulübü (AdanOff) üyesi Sevgili Mehtap Altınel, Kahramanmaraş Off Road Kulübü (MarOff) üyelerinin ilimiz hudutları içersindeki Karataş Sahili’nde kamp yapacağı haberini alınca; kendi kulüp üyeleri arasına bizi de katarak bir organizasyon düz…
(6805 kez okundu)
Sayı 24 (Ocak - Şubat 2015)
İlk kez ne zaman karşılaştık, nasıl tanıştık diye anımsamaya çalışıyorum. Hafızam beni yanıltmıyorsa 1986-87 yıllarındaydı. O dönemde 12 eylül askeri darbesinin yumruğu altında ezilen kitleler; siyaset, sendika, örgütlenme yolu tıkanınca kendini kültür ve edebiyata vurmuştu. Bir anda onlarca dergi yayına başlamıştı. Bir avuç cesur insan ise her şeye karşın aktif s…
(6517 kez okundu)
Sayı 7 (Mart - Nisan 2012)
En az Üç Üniversite, Üç Tıp Fakültesi, 100 bin Yüksekokul Öğrencisi Takdir edersiniz ki; Valilik makamı bir kentin en önemli dinamiğidir. Her ne kadar görevlerini devletin belirlediği politikalar içerisinde yapsalar da, her yiğidin kendine has yoğurt yeme biçimi nedeniyle valiler kişilikleri ile dinamiklere kendilerine öz…
(5793 kez okundu)
Sayı 30 (Ocak - Şubat 2016)
Tanrı’yı gökte aramayınız... *“...O her an yeni bir iş ve oluştadır” * (Kur’an; Rahman s, 29) Anlama Yolculuğu Değerli okurlarım, hepimiz anlama yolcularıyız sorularımız var. Cevapları kutsal beyanlarda…
(5338 kez okundu)
Sayı 9 (Temmuz - Ağustos 2012)
Bir çok ailede rastlanmıştır. Benim de küçüklüğümde, elektrikler kesilip yeniden geldiğinde büyükannem; “Nur içinde yatsın şu Edison, o olmasaydı karanlıklar içinde oturacaktık” diye dua ederdi. Bizler de ona canı gönülden katılırdık. Ama o günlerde ismi h…
(6344 kez okundu)
Sayı 22 (Eylül - Ekim 2014)
Adana ülkemizin en önemli kentlerinden biri... Günümüzde yapılan bazı istatiksel değerlere bakınca eskiye göre gerilediğini görsek de bu böyle. Gerileme ise hem göreceli hem de geçici. Bunu Toroslar gibi bir bereket alanından akarak çok verimli bir toprak yaratan üç yüksek debili nehrin merkezinde kurulmuş olmasına bakarak söylüyor…
(4668 kez okundu)
Sayı 11 (Kasım - Aralık 2012)
Malzemeler 4 yumurta 4 kahve fincan'ı tozşeker 3 fincan un 1 fincan buğday nişastası 1 paket kabartma tozu 1 fincan limon suyu 1 adet Dr. Oetker limon aroması Yapılışı 4 yumurtayı 4 kahve fincan toz şeker ile iyice çırparak içine 3 kahve fincanı un, 1 fincan buğday nisaştası, 1 paket kabart- ma tozu 1 fincan limon suyu ve 1 adet Dr. Oet…
(5185 kez okundu)
Sayı 20 (Mayıs - Haziran 2014)
ÇUKUROVA BİR DEĞERİNİ DAHA KAYBETTİ: Türk Film Afişlerinin Unutulmaz Ressamı MEHMET BAL Yaşı 50’nin üzerinde olan herkes aslında tanır onu. Ama kim olduğunu bilmezler. Özellikle 1960-1970’li yılların Türk filmlerinin afişlerinde hep onun imzası vardır; Tarsuslu Ressam Mehmet Bal. Kartal Tibet, Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Tü…
(6943 kez okundu)
Sayı 5 ( Kasım - Aralık 2011 )
Taşköprü ve İkizi Yıllar önceydi… Adana’nın Taşköprü’sü için “Dünyanın hala kullanılan en eski köprüsü.” demiştim. Çünkü gezip gördüğüm veya araştırıp okuduğum yerlerde bizim köprüden daha eskisine rastlamamıştım. Ancak içimde bir kuşku yoktu desem yalan olur. “Hadi bir yerde eski bir köprü daha varsa?” İkinci Bir Taşköprü Bu kuşku ned…
(6033 kez okundu)
Sayı 8 (Mayıs - Haziran 2012)
“Bana göre Sabbath her zaman gerçekten ağır (heavy) bir Blues grubuydu. Sonuçta hepimiz buyduk. Blues köklerini aldık ve daha ağır hale getirdik…” Geezer Butler Hayatı güzelleştiren, estetik değer katan, keyifli ve yaşanır hale getiren iki şey vardır; aşk ve sanat! Kattıkları bu değerlerin ötesinde insanı, toplumu, hatta dünyayı değiştirecek kadar g…
(6173 kez okundu)
Sayı 9 (Temmuz - Ağustos 2012)
Tarih 10 Ocak 1937’dir. Atatürk, hasta, yorgun ve mevsimin kış olmasına karşın, İstanbul’a tekrar gelmiştir. Amacı, Hatay konusu ile ilgili gelişmeleri İstanbul’dan izlemektir. Özel treni ile Hayd…
(36080 kez okundu)
Sayı 17 (Kasım - Aralık) 2013
Girne Kalesi’ni gezerken eski Lusinian muhariplerinin katıldığı bölümlerin birinde, dünyanın en eski batığının sergilendiğini görünce, siz de benim gibi etkileneceksiniz kanaatindeyim. Çünkü eski eserlerin sergileniş biçiminin, izleyenleri o yıllara taşıyan bir prodüksiyonla yapıldığı, çağdaş müzeciliğin bir örneği Girne Batık Gemi Müzesi… İstanköyl…
(5220 kez okundu)
Mehmet Baltacı anısına yapılan Uşak Fotoğraf Günleri Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu tarafından organize edildi. 5-8 Mayıs tarihlerinde yapılan etkinliklerde, ‘Çıplak Ama Değil’ ve ‘Işıkla Yazılan Öyküler’ adlı iki fotoğraf sergi…
(4048 kez okundu)
Sayı 3 ( Temmuz - Ağustos 2011 )
Türkçe en hızlı “Fe” klavye ile yazılır. Ocak ayında Başbakanlık tarafından hazırlanan bir genelge haberi, eski bir tartışmayı yeniden alevlendirdi: Bilgisayarlarımızda veri girişi yapmak için kullandığımız klavyelerimiz, hangi tuş düzenine sahip olmalı? Sol üstteki tuşlarının sırası QWERTY olan Amerikan Q Klavyesi mi, FGĞİOD ile başlayan Türkçe F Kl…
(6562 kez okundu)
Sayı 33 (Temmuz - Ağustos 2016)
Veda sözcükleri hep hüzünlü gelir insana değil mi? Ama bu kez öyle ağlamak ya da ağlatmak için kullanmıyorum bu sözcüğü dostlar. Bir şekilde bu dünyadan cismen ayrılma vakti geldiğinde neler yaşayabilirim diye düşündüm ve düşledim o zamanlar. Bir şekilde her canlı göçüp gidecek mutlaka (1001 odalı Saray ahalisi de olsanız, dağ başındaki garip çoban da olsanız bir son var ). Asıl ol…
(4160 kez okundu)
Sayı 18 (Ocak - Şubat 2014)
Doğru; Türkçe sözlüklerde ''gerçek, yalan olmayan'' diye görünür. Fakat her zaman ''doğru''lar bir olmayabilir. Benim doğrum, senin doğruna uymayabilir. Belki defalarca dinlersin kendini, her açıdan tartarsın düşüncelerini ve sonra bir kez daha emin olursun kendi doğrunun ''doğru'' olduğuna. Oysaki aynı anda, başka bir yerde, aynı konuda ama farklı bir sonuçta bir başkası ola…
(4852 kez okundu)
Sayı 10 (Eylül - Ekim 2012)
Türk besteci, orkestra şefi ve piyanist. O da bir Adanalı! 24 Şubat 1953’te Ceyhan’da doğdu. 1965’te devlet tarafından 6660 sayılı “Harika Çocuk” yasası kapsamına alınarak ailesiyle birlikte Paris Ulusal Yüksek Konservatuarı’na gönderildi. Dünyaca ünlü ustalarla çalışarak başta piyano yüksek bölü…
(7554 kez okundu)