Bir Düş Daha Gerçek Oldu: Sinematek Adana

sinema111

Belki de dünyanın en eski şehirlerinden biri olması ve yüzlerce değişik medeniyetle yoğurulmasındandır bu kentin sanata olan yatkınlığı. Ülkenin sanat alanında sayısız değerler yetiştirmiştir şehr-i Adana. Ve sanat geleneği sürsün diyedir uğraşımız, hiç durmadan eğitimler almamız, üretmemiz, kurslar, parklar müzeler açmamız; Adana sanat ile anılmaya devam edilsin diye. Malumunuz, sanat eğitimi sadece “sanat üretenler” için değil, aynı zamanda sanattan istifade edenler için de önemli ve gereklidir. Bu düşünceyle üretim ve paylaşım zincirine bir halka daha ekledik Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu olarak; Sinematek Adana.


Nedir Bu Sinematek?
Sözlük anlamı olarak bakarsak; Sinema filmlerinin sanat, eğitim ve genellikle kültür amaçları göz önünde tutularak toplandığı, korunduğu yer ya da kurumdur sinematek. Bilinen ilk örneği ve “Sinematek” kavramının yaratıcısı, İzmir’de doğmuş bir Fransız sinema tutkunu Henri Langlois’nın kurduğu Fransız Sinematek’idir. Henri Langlois 1936 yılında, Georges Franju ve Jean Mitry ile birlikte “Cinémathèque Française”yi kurdu. Başlangıçta on olan film sayısı 1970’lerin başında altmış bine ulaştı. Langlois bir arşivciden öte, bozulma tehlikesi altında olan bir çok filmi yenilemekle de ilgilendi ve bunları gösterime sundu. Filmlerin yanında, kamera, projeksiyon makinesi, kostüm ve seçkin gösterim programlarının muhafazasına da yardımcı oldu.

sinema222


Langlois ve arkadaşları, aralarında Chaplin’in “Büyük Diktatör” filmine ait makaraların da bulunduğu pek çok filmi, II. Dünya Savaşı döneminde Fransa’nın Nazi işgali altında olması dolayısıyla karşı karşıya kaldığı yok edilme tehlikesine karşı korudu. Langlois ve onun Sinematek’i 1960’lar Fransız sin emasını, özellikle aralarında François Truffaut, Jean-Luc Godard, Jacques Rivette, Claude Chabrol ve Alain Resnais’in de bulunduğu Fransız Yeni Dalgası yönetmenleri ile onların takipçilerini önemli ölçüde etkiledi. Bu sinemacıların bazıları, çoğunlukla kalabalık gösterimlerde sıranın en önünde yer aldıklarından, “les enfants de la cinémathèque” (sinematek çocukları) olarak anılırlar.


Artık Adana’nın da Sinematek’i Var
Yukarıdaki örnek, Sinematek geleneğinin gücünü anlatmaya yeterlidir sanırım. Zira dünyanın tüm büyük kentlerinin kendine ait birer “Sinematek”leri var. Çünkü Sinematek’ler her şeyden once “endüstri ürünü” filmler dışında, sanatsal kaygılarla yapılmış, dolayısıyla çok az gösterim şansı bulabilmiş veya içeriği ve felsefesi sebebiyle tekrar tekrar izlenip, üzerinde konuşarak özelde sinemayı, genelde ise sanat ve hayatı anlamayı kolaylaştıran birer “eğitim kurumu” görevi yapmaktalar. İşte biz de Türk sinemasına dünya çapında yönetmen, senarist, yapımcı ve oyuncular kazandıran Adana’nın  bugüne dek bir Sinematek’i olmamasının verdiği rahatsızlıkla çıktık yola ve Nisan 2012’de, Adana Sanayi Odası, Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu, Adana Sinema Derneği ortaklığı ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile “Sinematek Adana”yı kurduk.


24 Nisan 2012’deki ilk gösterimimizde bir de konuğumuz vardı; 18. Altın Koza Film Festivali’nde “En İyi Yönetmen” ödülü alan Cemil Ağacıkoğlu. Yönetmenle birlikte, katıldığı her festivalden ödüllerle dönen film “Eylül”ü izledik, bu film ve sinema üzerine sohbet ettik. Mayıs ayı programımızda kült bir film vardı; “Trainspotting”. Bu sert ve eğlenceli filmi de oldukça kalabalık bir toplulukla izledik, üzerine konuştuk, tartıştık. Ve bir sonraki gösterimden önce araya sürpriz bir konuk daha girdi; Abidin Dino Sanat Parkı’nın açılışı ve Altın Oran Sinema Atölyesi’ne ders maksadıyla kentimize gelen ünlü Adanalı yönetmen Ali Özgentürk ile, Sinematek gösterimlerinin yapıldığı Adana Sanayi Odası’nda bir sohbet gerçekleştirdik. Haziran ayı için seçtiğimiz film ise yine kült filmler arasında gösterilen, özgürlük ve adalet üzerine yapılmış muhteşem bir çizgi roman uyarlaması olan “V For Vendetta” oldu.

sinema333


Her Ayın Son Salı Akşamı, Sinematek Zamanı
Sinematek Adana olarak hedefimiz sanat filmlerinin veya dünya klasikleri içerisine girmiş büyük filmlerin, eğitime de katkı verecek tartışma ortamı içinde izlenmesi ve sinema kültürünün yükselmesi. Bununla birlikte Altın Oran Düşünce ve Sanat Platformu olarak düzenlediğimiz çeşitli atölyelerle sinema dersleri almayı da sürdürüyoruz. Yani Altın Oran Sinema Atölyeleri ve Sinematek Adana, paralel yürüyen iki oluşum ve her iki oluşum da içinde sinema aşkı taşıyan tüm Adanalılara açık.


Yönetimini Doç. Dr Murat Ali Hersekli ve Erhan Yelekçi ile birlikte bu satırları yazan kişinin yaptığı Sinematek’de her ayın son Salı günü halka açık gösterimlerimiz sürecek. Tüm Adana’nın davetli olduğu bu ücretsiz gösterimlerde ara ara önemli konuklar ağırlamaya da devam edeceğiz. Sinematek Adana’yı ve etkinliklerini facebook üzerinden de (https://www.facebook.com/SinematekAdana) takip edebilirsiniz.




Sayı 9 (Temmuz - Ağustos 2012)

Bu yazı 5116 defa okundu.