Adana Altın Koza Film Festivali Yeni Sinemacıları Destekliyor

Sinemanın edebiyat ile olan ilişkisi 1950’li yılların başlarına dayanır. Yaşar Kemal’in senaryosunu yazdığı “Beyaz Mendil” ve Orhan Kemal’in diyaloglarını yazdığı “Üç Arkadaş” filmi, Adanalı edebiyatçılarımızın sinemada boy göstermeye başladığı dönemin başlangıcı oluşmuştur.

Adanalı Tayfur, Helal Sana Adanalı Celal, Adana Urfa Bankası, Adanalı Kardeşler gibi filmler ile Adanalı karakterlerin de sinemada boy göstermeye başladığını görürüz.
 
Adanalı Tayfur tiplemesi, Cilalı İbo ve Turist Ömer tiplemesinden sonra en çok beğeni kazanan halk komedi serisi olarak karşımıza çıkmıştır. Arkasından yeni tiplemeler, Adana'nın zengin coğrafyasını konu edinen filmler ile birlikte sinema tutkunu bir halk kitlesi oluşturmuştur.
 
Bir zamanlar yıldızların altında buluşularak bir araya gelen Adana izleyicisinin beğenisi, film endüstrisine şekil vermiştir.
 
İlk kez Adana izleyicisi ile buluşturulan filmler halk tarafından beğenildiği takdirde bu filmlerin tüm Türkiye’de iş yapacağı kanısını doğurmuş, bu durum yapımcıların Adana'da büro açmalarına neden olmuştur.
 
İşte bu bereketli topraklardan beslenen, Abidin Dino, Muzaffer İzgü, Abdurrahman Keskiner, Ali Özgentürk, Şahin Kaygun gibi sinemacılarımızın başarısı da Adana’nın Türk Sineması’ndaki katkısını gözler önüne sermektedir.
 

Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması

Adana’nın sinemaya olan katkısını tekrar sağlamak amacıyla bu yıl 14-20 Eylül 2015 tarihleri arasında 22.si düzenlenen Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında, Adana Konulu Uzun Metraj Senaryo Yarışması düzenlendi. Yarışmanın koordinatörlüğünü Hikmet Aslı Selçuk, koordinatör yardımcılığını ise ben deniz; Mehmet Emin Arıcı üstlendi.        
 
63 senaryonun katıldığı yarışmanın ön eleme jürisini Altınoran Sanat Platformu Kurucu S. Haluk Uygur, Oyuncu - Senarist Hakan Haksun ve Oyuncu Faruk Karaçay üstlendi.
 
Erden Kıral, Füruzan, Abdurrahman Keskiner, Işıl Özgentürk ve Muzaffer İzgü’den oluşan senaryo jürisi oy çokluğuyla, film festivaline gitme hayallerini sonuna kadar koruyan bir avuç gencin, aslında direnmenin, dayanışmanın öyküsünü anlatan, karakterlerin iyi işlendiği ve iyi bir dramaturjiye sahip olan Hikmet Ozan Sihay’ın TEPEBAĞ ÇIKMAZI’na birincilik ödülünü, ana karakterin sakin ve güvenli bir liman bulmak üzere çıktığı tinsel yolculukta öyküyü iki düzlemde işleyen, iki farklı yaşamı başarıyla aktarmasından ötürü Gökhan Karahaner’in İNSANCIKLAR’ına ikincilik ödülünü, yaşlı bir çiftin Adana kentinin her yerine dağılmış çocuklarını ziyareti süresince, gerçeği bir türlü söyleyememenin çaresizliğini, sıkıntısını betimleyen İsmail Doruk’un ON ADIM’ına üçüncülük ödülünü verdi.
Tepebağ Çıkmazı'nın senaristleri
 
Umarım ödül alan senaristlere gerekli destek sağlanarak senaryolarını filme dönüştürme imkanı verilir. Ve 23. Altın Koza Festivali Film Festivali’nin açılış filmleri olarak bu filmleri bizlerle buluştururlar. Biz de bu sayede yeni Yaşar Kemaller'in, Orhan Kemaller'in, Muzaffer İzgüler'in bu bereketli topraklarda filizlendiğine şahit oluruz...
 

 




Sayı 30 (Ocak - Şubat 2016)

Bu yazı 3779 defa okundu.