4000 YILLIK HEYKELİMİZİ GERİ İSTİYORUZ... SANSNEFERU ADANA’YA GELSİN!

satsneferuSANSNEFERU ADANA’YA GELSİN!

'Altınoran Sansneferu Heykeli Adana’ya gelsin diye imza topluyor.'

Adana’da neredeyse 40 yaşının üzerindeki  herkesin okuduğu bir okul vardır. Tepebağ Ortaokulu… Daha önceki ismi ise Birinci Ortaokul’muş. Bir de ikincisi olduğu için birinci ortaokul. Bu ortaokulun mimarî olarak birbirinden çok farklı iki binası vardı. Biri Amerikalılar tarafından yapılmış eski bina, diğeri ise Fransızlar’ın yaptığı yeni bina. Yeni dediysem işgalden kalma, yani en az 85 senelik… Eskisi ise 1870’de yapılmış.
Bu eski bina Amerikalı rahipler tarafından inşa edilirken temel çukurundan bir heykel çıkıvermiş. “Mısırlı Hemşire Sansneferu” ismi verilen heykeli papazlar, bir patates torbasının içinde Amerika’ya kaçırmışlar. Heykel günümüzde NewyorkMetropolitan Müzesi’nde bulunuyor.


Yapılan karbon testleri sonucu sadece 2 metrelik bir kazıda bulunan bu heykelin yaşı tam 4000 yıl.
Benim babam Mehmet Bey Adana Belediyesi İstimlak Dairesi’nde çalışırdı. Ege Bagatur’un  Başkan olduğu yıllar… Yani 1970 civarı olmalı. Tepebağ Mahallesi’nin ortasından geçen Cemal Gürsel Caddesi genişletilecek. O dönem çok zor olmalı ki, babam evde yapacakları  işle övünürdü; “Yokuşu düzelteceğiz, caddenin bir ucundan bakınca öbür ucu görünecek.” Ancak yokuşu düzeltmek için vurulan ilk kazma ile birlikte tarihî eserler çıkmaya başlayınca, zamanın müze müdürü aletlerin önüne yatarak işlemi durdurduydu.


Çaresiz asfalt, varolan yüzeye dökülüp cadde yapıldı. Mecburen de yokuş bir cadde oldu.


Sansneferu Heykeli, İnsanlık tarihinde böylesine önemli bir yere sahip Tepebağ’ın, değerini ortaya koyabilecek  çok önemli bir tarihî buluntu. Misis, Anavarza, Tatarlı gibi, Magarsus ve Tepebağ’ın da kazılmasıyla çok daha eskilerine ulaşabileceğimizi düşünmemize rağmen, bugün itibariyle Adana’da bulunan en eski buluntulardan biri olan Sansneferu heykeli maalesef hâlâ Metropolitan Müzesi’nde...
İzinli olmayan bir kazıdan, yasadışı yollarla çıkarıp, yine yasadışı yollarla yurtdışına çıkarılan Sansneferu’nun artık kentimize gelmesi gerekmiyor mu?
Sayın Kültür ve Turizm Bakanı’nın bu konudaki hassasiyetini de dikkate alan, Altın Oran üyeleri Adana’da bir kampanya açarak, bakanlığın Adana’ya ait olan  heykelin iade edimesi için talepte bulunmaya karar verdiler.


Tüm sivil toplum kuruluşlarının, yöneticilerin ve Adana’yı seven herkesin kampanyamıza destek olmasını bekliyoruz.




Sayı 11 (Kasım - Aralık 2012)

Bu yazı 4713 defa okundu.