iPhone

 

TEKNOLOJİ

iPhone

Gülü Seven Dikenine Katlanır

 

 

Televizyonda izlediğimiz büyük markalara ait reklamlarda genellikle Cem Yılmaz, Beyazıt Öztürk

gibi ünlü şahısları görürüz. Amaç, bu sevilen ünlüler sayesinde tanıtılan ürünün güvenilirliğini ve sempatisini arttırmaktır.

Teknoloji sayfasının içeriğini hazırlarken benimde aklımda tek bir ünlü vardı:

iPhone...

 

 

Herhalde teknolojiyi takip edip de iPhone hayranı olmayan çok az insan vardır. Apple bu ürünü çıkardıktan sonra birçoğumuz farkında bile olmadan bu teknolojinin nimetlerinden faydalanmaya başladık. Diğer mobil cihaz üreticileri bile bir anda iPhone taklitçisi olup çıktılar. Bu güzel cihazı kullanması çok zevkli ama bazende meşakatli bir hal alabiliyor. Öncelikle fiyat olarak piyasadaki birçok telefondan daha pahalı ve Turkcell ya da Vodafone hattına sahip olmanız gerekiyor. Fiyatlarının ülkeye ve operatöre göre değiştiğini söylemeliyiz. Ülkemizde sadece Turkcell ve Vodafone tarafından satılan ürünün 24 ay kontratlı satış fiyatı yaklaşık 16 gb versiyonu için aylık 185 TL, 32 gb olan için 199 TL. Kontratsız almak isterseniz ise 16 gb için 1600 TL ve 32 gb içinse 1889 TL’ yi gözden çıkarıyorsunuz.

 

Nasıl Alınır?

 

Önce bayiye gidip sipariş veriyorsunuz. Ellerinde istediğiniz model varsa şanslısınız, yoksa 3 - 7 gün arası beklemeniz gerekebiliyor.

Cihazın şimdilik sadece siyah versiyonu mevcut. Apple’ın, beyaz versiyonu 2011 baharında piyasaya sunması bekleniyor. Telefonu aldıktan sonra ilk yapmanız gereken www.apple.com adresine girip iTunes programını indirmek ve iTunes hesabı açmanızdır. Itunes hesabı açarken Apple sizden kredi kart bilgilerinizi istemekte, ancak herhangi bir ücret almamaktadır.

 

iTunes Nedir ?

iTunes kısaca Apple’ın kullanıcıları için sunduğu çok işlevli bir masaüstü medya yönetim aracıdır. Müzik, video ve fotoğraflarınızı yönetebilir ve bunları iphone, ipad gibi taşınabilir cihazlarınıza aktarabilirsiniz.

Itunes ile mobil cihazlarınızı kullanabilmeniz için Itunes programının içerisindeki en çok kullanılan özelliklerden biride AppleStore bağlantısıdır. İtunes hesabı açıp Applestore’a bağlandıktan sonra yaklaşık 300.000 uygulama sizi bekliyor. Bu uygulamaların bir çoğu ücretsiz olmakla beraber, ortalama fiyatları 5$ dır.

AppleStore’da yüzlerce Türkçe uygulama da bulunmaktadır. Hemen hemen tüm gazete, televizyon ve radyolar için uygulama mevcuttur. Şehir rehberleri, navigasyon uygulamaları, havayolları bilgileri, sözlükler, oyunlar, medya araçları, sporcular için uygulamalar, iletişim araçları ve daha birçok konuda uygulama bulmak mümkün.

 

Yurtdışından Nasıl Alınır ?

 

Peki “Bu telefonu daha ucuza nasıl alabilirim?” derseniz bunun içinde bazı çözümler var ancak baştan söyleyelim, astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Öncelikle belirtelim ki dünyada en ucuza iphone 4 alınabilecek yer, bildiğimiz kadarı ile Amerika ve fiyatı da 199$. Lakin bu fiyat, Amerika’da iPhone satmaya tek yetkili GSM operatörü olan AT&T’nin kontratlı satış fiyatı. Yani 199$’a (16gb) cihazı alabilmek için 24 aylığına kontrat yapıp içinde ses, SMS ve sınırsız internetin olduğu, her ay yaklaşık 70$ gelecek bir faturayı kabul etmek gerekiyor. Ayrıca bu cihaz, sadece AT&T’nin SIM kartı ile çalışacak şekilde kilitli (yani *unlock gerektiriyor) olup, Amerika’da geçerli bir ID (bir nevi kimlik) ile satın alınabiliniyor.

Duyuyoruz ki, bu şartları sağlayabilecek bir tanıdığı olan bazı kişiler, 20$ ila 30$ arası değişen eyalet vergisini de ödetip 199$’a bir iPhone 4 siparişi verebiliyorlar  Ama bu durumda, ayrıca, bir ay sonunda vazgeçme bedeli (Termination Fee) olan 170$ + ilk ayın faturası olan 70$’ı da ödemesi gerekiyor. Çünkü AT&T, kontratın iptal edilebilmesi için en az 1 ay geçmesini şart koşmaktadır. Bu durumda da yaklaşık 475$’a, SIM kilitli (locked) bir iphone 4 ‘e sahip olmuş oluyorlar.

 

Avrupa Fiyatları Türkiye’ye Yakın

 

Bu işlemi Avrupa’dan da yapanlar var. Fakat, Avrupa’nın çoğu ülkesinde fiyatlar ülkemizdeki fiyatlara yakın olduğu için de çok da avantalı olduğu söylenemez. Bir iddiaya göre de Japonya’dan 400$’a alınabiliyormuş. Lakin kargo ile gönderilen cihazın gümrük vergisine takılacağını bilenler, telefonu getirtmenin en güvenli yolunun, cihazı bir yolcu beraberinde getirtmek olduğunu düşünüyorlar. Nitekim devletimiz, en fazla 2 tane olmak şartıyla, yurt dışından dönüşte yolcu beraberinde cep telefonu getirilmesine izin veriyor ve bu cihazlara gümrük vergisi uygulanmıyor.

 

IMEI Kaydı

 

Bir şekilde yurtdışından iphone getirtenlerin, cihazı görüşmelere açabilmek için her telefona özel imei numarasını BTK’ya (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) kayıt ettirmeleri gerekiyor. Bu konuyu da, son iki yıl içerisinde başka bir cihaz kaydı yaptırmamış ve son bir ay içerisinde Türkiye’ye giriş yapmış herhangi birinin pasaportunu kullanılarak aşıyorlar. Aksi takdirde yurtdışından getirilen cihazlar, 1 ayın sonunda görüşmelere kapatılıyor.

 

Garanti Koşulları

 

Unutulmaması gereken bir husus da garanti kapsamının Türkiye’de geçerli olmayacağıdır. Ancak alındığı ülkede garanti koşullarından faydalanabilirsiniz.

 

Unlock (Kilitli Cihazların SIM Kilidinin Açtırılması)

 

iPhone’lar yurt dışında bazı ülkelerde kilitli satılıyor ve diğer GSM operatörlerinin SIM kartları ile çalışmıyor. Bu durumla karşılan bir çok kullanıcı ayrı bir yazılımla ve teknik konulara aşina birilerinden destek alarak cihazlarını unlock etme yolunu seçiyorlar. Fakat Apple, yasadışı olan bu unlock olayını çok yakından takip ettiği için, her yeni sürümde yeni önlemler almaya çalışıyor. Unlock işlemi kalıcı olmadığı için de, cihaz her restore (sıfırdan yükleme) veya update (güncelleme) edildiğinde daha önce yapılmış unlock işlemi işlevini kaybediyor ve bu kullanıcıların tekrar unlock yaptırması gerekiyor. Ayrıca aldığınız cihazın versiyonuna ve alınan ülkeye göre bazı unlock işlemleri için aylarca beklemeleri gerekebiliyor.

 

Jailbreak Nedir ?

 

Apple, iPhone’da kullandığı işletim sistemini, bilgisayarlarında kullandığının aksine daha kapalı ve daha kısıtlı özellikte yapmış. Bu yüzden iPhone kullanıcıları cihazlarına, aynı bilgisayarlarında olduğu gibi istediği uygulamaları yükleyemezler.

Bu da ilk çıktığı günden beri kullanıcıları, iPhone’u daha açık bir hale getirmenin arayışı içini itmiştir.

İşte bu durumdan rahatsız olan ve teknik bilgisi yüksek bir grup iPhone kullanıcısı, illegal olarak geliştirdikleri yazılımlarla iPhone’u kendi deyimleriyle özgürlüğe (jailbreak) kavuşturmuşlardır. Fakat Jailbreak yazılımları versiyondan, versiyona farklılık göstermektedir.

Jailbreak yapılmış bir telefona, normalde ücretli olan bir çok uygulama herhangi bir ücret ödenmeden yüklenebilmektedir. Fakat bu hem yasal bir yöntem değildir hem de birçok güvenlik açığını da beraberinde getirmektedir.

Sonuç olarak bir iphone sahibi olmak ve kullanmak, diğer telefonları kullanmaktan oldukça farklıdır.

Benim tavsiyem Türkiye’deki bir operatörden cihazı almak ve sorunsuz bir şekilde kullanmanızdır.




Sayı 1 ( Mart - Nisan 2011 )

Bu yazı 5128 defa okundu.