Güzel Adanamın Güzel Mekanları; Kale Restaurant

Biraz da Demlenelim

Demlenmek kıvama gelmek demektir. Bu tabir dilimizde farklı şekillerde kullanılır.Çayın içilecek kıvama gelmesi, Mevlevilikte ustasından soluk almak,deneyim kazanmak şeklinde olabileceği gibi alkollü içecekler içince gelinen hafif çakırkeyf hali de kastedilebilir.

Kale Resataurant’tan içeri girince gördüğümüz o sıcak meyhane havası bizde biraz da demlenelim hissi oluşturdu. Sıcak ve sevimli havasının yanısıra lezzetli mezeleri ile de dikkat çeken bu güzel mekanın sahiplerinden Fatih Şaşkın Bey ile bir röportaj yaparak mekanı sizlere de tanıtmak istedik.

Kale İçimize Siniyor

Altınşehir Adana Dergisi(ADD):Fatih Bey Kale’yi ne zamandır işletiyorsunuz?

Fatih Şaşkın: Kale dokuz yıldır var ama biz altı sene önce devraldık. İstediğimiz düzene geleli de bir buçuk sene oldu.

AAD: Artık içinize siniyor diyebilir miyiz o zaman?

Fatih Şaşkın: Evet içimize siniyor.

ADD: Daha önce benzer bir işle mi ilgileniyordunuz yoksa farklı bir sektörde miydiniz?

Fatih Şaşkın: Aslında ben İngilizce öğretmeniyim. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin ilk mezunlarındanım. İncirlik Hava Üssü’nden emekliyim. İncirlikte öğretmen olarak değil ama muhasebe bölümünde yirmi altı sene çalıştım. Ayrıca eski sporcuyum. Güney Sanayi Basketbol Takımında profesyonel basketbolcu olarak oynadım.

ADD: Bu sektöre geçiş nereden aklınıza geldi?

Fatih Şaşkın: Bizim ailede anneanneden gelen bir lezzet düşkünlüğü vardır. Boğazımıza düşkünüz. Yirmi beş yıldır dışarıda yemek yerim. Meraklıyımdır. Kale’ye de gelir giderdim. Altı sene önce devrini aldık. Ablam Figen Özçelik, abim Turgay Şaşkın ile burayı beraber işletiyoruz.

ADD: Aldıktan sonra değişiklikler yaptınız mı?

Fatih Şaşkın: Burası çok farklı bir yerdi. Her sene bir yeri olacak şekilde tüm dekorasyonu değiştirdik. Zamanla geleni gideni de havası da değişti ve çok daha iyi bir yer oldu.

ADD: Her sene bir yer değiştirmek zor olmuyor mu?

Fatih Şaşkın: Dekor değişimini her sene Ağustos ayında yapmaya devam ediyoruz. İnsanlar Eylül ayında sezon başlayınca değişik birşeyler görmek istiyorlar. Mesela önümüzdeki sezona dışarı değişecek. Yeni mekanlar açılıyor. Mücadele var.Çok iyi olmanız, kaliteli ve temiz olmanız lazım. Fiyatı iyi tutmanız lazım. Fiyat da artık bu devirde çok önemli.

ADD: Pub dediniz ama Kale sanki meyhane gibi görünüyor.

Fatih Şaşkın: Ben kırk senedir bu mahallenin çocuğuyum Burası aslında çok önceleri Eski Dostlar Kebap’tı. Otuz küsur yıl öyle kaldı. Bir Adana klasiği idi. Daha sonra el değiştirdi ve pub oldu. Biz aldık sıfırdan başladık. Kale’nin tarzını da değiştirdik.


Hedefimiz Bayan Müşteriler

ADD: Kale’nin tanıtımı için çalışmalar yaptınız mı?

Fatih Şaşkın: Biz reklam yapmadık. İnsanlar konuşarak, birbirine anlatarak bizi tanıttılar. Bırakın müşteriyi komşular dahi kafasını çevirip dükkana bakmıyordu. Bizi tanıdıkça yaklaşımları da değişti. Şimdi mahalleli ile o sevgiyi yakaladık.

ADD: Kale ile ilgili hedefleriniz var mı?

Fatih Şaşkın: Bizim hedefimiz bayanları Kale’ye çekebilmek. Bayanlar rahatlıkla gelebilsinler diye çalıştık. İlk dönemlerde içeriye bir masa bayan gelirdi o da tanıdık. İçeri kısma kimseyi almazdık. Hala almıyoruz. Bekar almıyoruz. Barı, fıçı birayı, sonra da maçı kaldırdık. O da bayanları üzüyordu. Böyle radikal kararlar aldık. Artık bahçede de bayan müşterilerimizin olmadığı masamız yok. Hedefimize ulaştığımız için şu an mutluyuz. 

ADD: Müşteri grubunuz nasıl?

Fatih Şaşkın: Bize çok yabancı gelmez. Beş masa varsa hepsi birbirini tanır.

ADD: Bugünkü konumunuzu neye borçlusunuz?

Fatih Şaşkın: Kale’nin bugünkü konumuna gelmesinin nedeni dolapta gördüğünüz yiyeceklerdir. Bizde ağırlık mezedir. Ara sıcaklarımız olan gerdan, yanak, Arnavut ciğeri, kabak çiçeği dolması özelliklidir. Doksan yüz çeşit ev mezemiz var. Şansımıza iyi ustalarla tanıştık. Elleri çok maharetli. Kubilay Ertekin ustamız başlarıdır. İki yıldır burada beraber çalışıyoruz. Menu anlamında da sürekli bir gelişme peşindeyiz. Birkaç ay önce dalak dolması yapmaya başladık.

84 Yaşındaki Annemin Mezeleri

Fatih Şaşkın: Barbunya ve humusumuz özeldir. Ustalar yapamazlar onu, ablam da yapamaz. Seksen dört yaşında bir annem var, o yapar. Sabahları beşte uyanır ve çalışmaya başlar. Bu onu hayata da bağlıyor, kendisini değerli hissediyor. Humusu başkası yaparsa müşteri kaçar diyor.

ADD: Ayten Teyzenin mezelerinden yemeden olmaz o zaman.

ADD: Meyhane havasını nezih bir şekilde oluşturmak zordur. Gördüğümüz kadarıyla bunu başarmışsınız.

Fatih Şaşkın: Bu iş bizim hobimiz. Ne iş yaparsan yap önce kendin mutlu olacaksın sonra gerisi gelir diye düşünüyorum.

ADD: Canlı müzik oluyor mu?

Fatih Şaşkın: Cuma ve Cumartesi günleri ut sanatçısı bir arkadaşımız eşi ile birlikte canlı müzik yapıyor. Hafta içinde de özel günler için istenirse ut çalıyor.


Ben Kale’de Hala Müşteriyim

ADD: Adana’da bu kadar çok restaurant açılmasını nasıl buluyorsunuz?

Fatih Şaşkın: İyi buluyorum ama plansız açılıyor. Hedef yok. Dikkat edin belirli semtlerde açılıyor. Ben haftada bir dolaşır fiyatlara, süslemeye, menüye bakarım. Valla ben burayı seviyorum. Ben burada hala müşteriyim.

ADD: Kale de bir klasik oldu diyebilir miyiz?

Fatih Şaşkın: Yalan söylemeyeceğim, duyulduk artık. Ama bu her şey tamam mı demek? Hayır, daha devam.


Su Topunda Bir Numaraydık

ADD: Adana için ne diyeceksiniz?

Fatih Şaşkın: İyi bir şey söyleyemeyeceğim. Çok mutlu değilim. Örneğin en azından sokağımızı temizleyen bir çöpçümüz vardı sağ olsunlar onu da aldılar.

Yolu yaptılar ama üç ay toz yuttuk. Burası lokanta ve gıda dolu bir sokak.

Biz Adana’yı zaten seviyoruz. Başka yerde fazla kalamayız. İnsanları sıcak ama ne yazık ki bizim gençliğimizdeki Adana kalmadı. Adana’da spor için de bir şeyler yapmak istedik olmadı. Basketbol bitti. Sadece bayan takımı ile olmaz bu iş. Adana Demirspor’u destekliyoruz o kadar. Nerede o yüzme takımları. Su topunda bir numaraydık. Ne kadar şehri sevsek de kendimizi aldatmayacağız, bu anlamda bir geriye gidiş var.

ADD: Karnaval için ne düşünüyorsunuz?

Fatih Şaşkın: Karnaval güzel oluyor. Halkın karnavalı oluyor. Esnafa da katkı sağlıyor. Ben rakı gününü de beğeniyorum. Adana’ya dışardan gelenler oluyor.

ADD: Ramazanoğlu Caddesinden Vilayete doğru giden bu sokakta Kebap 52, Dost Balık, Kale gibi güzel mekanlar var. Siz  esnaf olarak sokağın gelişimi veya tanıtımı için neler yapıyorsunuz?

Fatih Şaşkın: Sokakla ilgili bu yıl gerçekleştirmek istediğimiz güzel düşüncelerimiz var. Biz durmuyoruz, çalışıyoruz.

ADD Adana’da başka ne yaparsınız?

Fatih Şaşkın: Kazanç eldeki sinemalar. Boş zamanlarımda sinemaya gidiyorum.

Bol bol restaurant geziyorum. Altı senedir hiç birşey yapamıyorum. Zaman çabuk geçiyor. Üniversite bitti hemen evlilik hemen çocuk, iş; gerisini hatırlamıyorum.


Hatıra Fotoğrafı

Sıcak kanlı insanların sizi karşıladığı, küçük sevimli meyhane Kale Restaurant. Lezzetli mezeler eşliğinde hafiften demlenirken sevdiklerinizle keyifli bir akşam geçirmek istediğinizde tercih etmenizi önereceğimiz güzel bir mekan. Mezelerin tadı damağınızda kalacak. Özellikle de Ayten Teyzenin yaptıkları.

Bir de ricamız olacak; mekandan ayrılırken Kale Restaurant Hatırası fotoğrafınızı çektirmeyi unutmayın.




Sayı 25 (Mart - Nisan 2015)

Bu yazı 9142 defa okundu.