Bu Kulübe Bayanlar Giremez!

Kavga, gürültü çıkarmak için değil,bir kent kültürü oluşturmak için buradayız

 

Her erkeğin içinde biraz motosiklet sevdası vardır; bazıları sadece uzaktan izler, bazıları da bunu yaşam biçimi haline getirir. Bazılarımız ulaşım aracı olarak kullanır, bazılarımız da keyif almak için. Kentimizde motosiklete keyif için binenlerin ve bu keyfi grup halinde yaşam biçimine dönüştürenlerin oluşturduğu bir  motosiklet kulübü var: “Türk Chopper Motosiklet Kulübü” Onları; çarşamba akşamları Atatürk Parkı’ndaki heykelin önünde, bazen de pazar günleri kalabalık bir şekilde şehirden uzaklaşırken görürsünüz. Göz alıcı parlaklıktaki büyük motorları ve gökgürültürüsüne benzeyen sesleriyle hemen fark edersiniz bu grubu. Her zaman düzen içinde giderler ve trafik kurallarını asla ihlal etmezler, hepsinin üzerinde özel yapım logolarının yer aldığı siyah deri yelekleri vardır. İlk bakışta Amerikan filmlerinden fırlamış, kavgacı, gürültücü motosiklet çetelerini akla getirselerde aslında oldukça sosyal, gittikleri her yerde ilgiyle karşılanan, bulundukları ortamı renklendiren, birbirlerine sıkı sıkıya bağlı saygın bir grupturlar.Peki nedir bu Türk Chopper MK, kimdir üyeleri, nasıl bir kulüptür? Bu soruların cevaplarını da Türk Chopper MK Adana Başkanı Ahmet Eruçar’dan alıyoruz...

 

A.A. Neden Türk Chopper MK?
A.E. Motosikletler; Custom, Chopper, Cruiser,  Scooter, Racing, Enduro, Touring vb. sınıflarla tip ve yapı olarak birbirinden ayrılırlar, Türk Chopper MK kulübünde sadece Custom, Chopper ve Cruiser  sınıfından motosikletler kullanılır, kulübümüzde herhangi bir cc (motor gücü) sınırlaması yoktur 250 cc’den, 2000 cc’ye kadar  her güçte motosiklet mevcuttur. Bu yüzden kulübün ismi “Türk Chopper” olarak belirlenmiştir. Kulübümüz, 2007 yılında Genel Başkanımız Ali Rıza Uygur önderliğinde kurulmuştur. İzmir’den sonra Tüm Türkiye’yi sararak önce Muğla ardından Adana, Konya,  Aydın, İstanbul, Çanakkale, Denizli, Ankara ve Kütahya il grupları kurulmuştur.

 

A.A. Logonuzun bir anlamı var mı?
Logomuzda Türk Chopper yazısından motosiklet figürü oluşturulmuştur. Türk Bayrağı’nın renkleri olan kırmızı beyaz renkler logomuzda yer almaktadır. Logodaki üç kırmızı ok sevgi,saygı ve sadakati temsil etmektedir. Bu üç oku birleştiren yarım ay şeklindeki kırmızı gidon ise birlikteliği temsil etmektedir. Okların ve yayın birleşiminden T harfi elde edilir. Ü harfini oluşturan hilal ve beyaz gölgeli 5 köşeli kırmızı yıldız Türk Bayrağı’nda yer alan al yıldızımızı; Türk Chopper MK Bayrağını ve Türk Chopper MK Sancağını temsil etmektedir. H harfinin şekli ise V motoru temsil etmektedir. Logomuzda yer alan motor ve eksoz motiflerinin gri rengi kromu temsil etmektedir.  Logomuz; V motorların gücüne, kromun güzelliğine inanan sevgi, saygı ve sadakatle birbirlerine bağlı olan kardeşleri temsil etmektedir.

 

A.A. Neden Çarşambaları toplanıyorsunuz ?
Tüm il grupları her çarşamba akşamı şehrin Atatürk Heykeli olan meydanında toplanır, etraftaki insanların sorularını cevaplar, motosiklet kültürünü anlatır, motosiklet ile fotoğraf çektirmek isteyenlere müsade eder,  halkın bizi daha iyi tanımasını sağlar.  Biz chopper sürücüleri olarak malesef dışardan bakıldığında, girdiği ortamlarda olay çıkaran, kavgacı, alkol düşkünü gibi görülüyoruz. Ancak biz bir mekana oturduğumuz zaman bu mekanda bizim çok farklı kültürel yapıda olduğumuz ortaya çıkıyor... 

 

A.A: Kulübe katılım şartları nelerdir?
A.E: Benim motorum var hadi kulübe gideyim, yamalı yeleğimi alayım yok böyle bir şey. Aramıza yeni katılacak arkadaşlar için kurallarımız var. Bu kuralları titizlikle uygularız. Tüm illerde kurallar aynı... Adana il teşkilatı olarak 2 yılı aşkın süredir faaliyet göstermektedir. 

 

A.A: Mesela benim bir motosikletim var üye olmam içinneler yapmam gerekli?
Bizim klübümüze üye olacak kişinin A2 ehliyeti  olmak zorunda, motorunuz Custom, Cruiser, Chopper olmak zorunda. Scooterla gelemezsiniz, Bizim hiç bir zaman bayan yelekli bir sürücümüz yoktur, tüm dünyadaki yelekli motosiklet kulüblerinde  kural böyledir. (“Neden?” diye sorduğumda bu bir tarz, yaşam tarzı, bu motor kudret istiyor belki de motor kıskanır düşüncesi.)

 

A.A: Yelek konusu nedir?
Başka şehirlerden gelenler için  üsulu öğrenme süresi var. Bu arkadaşlarımız öncelikle herkesin üye olabileceği www.turkchopper.com sitesine üye olurlar. Buradan gelişmeler izlenebiliyor, her durumdan haberdar olunabiliyor. Sitede her ilin kendine ait bölümleri var; Adana, İzmir gibi üye olmak isteyen kişi buradan giriyor. Bir kulübün içinde; başkan, genel sekreter, basın sözcüsü ve genel kurul vardır. Bir arkadaş geldiğinde önce genel sekreterle konuşur, orada kurallardan bahsedilir. Bu süreç başlar başkana aksettirilir. Biz buyursun deriz o günden sonra toplantılara ve haftasonu gezilerine katılır. Sitemizde aday adayı diye bir bölüm var. Arkadaşlarımız orada form doldururlar. Adaylara  ihtiyar heyeti onay verir; bu iş başlar. Bizim sanal 5000 km gibi bir kotamız var. Üye olunca bu 5000 km başlar. Her bölge kendine özerktir, merkeze bağımlılığı yoktur. Bunların içinde her çarşamba toplantısına gelen pilot 50 km yol hakkı alır. 
Ancak sadece toplantıyla  değil, bu süreçte hafta sonları gezilerimiz vardır. Mesela Silifke; 350 km yol gelen biri 350’yi yazar bir de artı 100 yazar. Ailelerle yapılan her özel gün toplantılarına, seyahatlerine gelmesiyle 200 km alır ve devam eder. Biz bu sanal 5000’i kişiyi tanımak için koyuyoruz. Yoksa ben haftada bir yere giderim giy yeleği derim; ancak üye olup 5000’i doldurup bizimle seyahat edemezsin dediğimiz bir çok insan oluyor. Bazen 5000’i geçse dahi tartamıyoruz, çözemedik diyebilme hakkımız var. Törenlerde yamaları ile birlikte sadakat ve bağlılık yemini edilir, sonra da yeleği takdim edilir...Biz yazın sürekli seyahat ediyoruz 7-8 ayda yelek giyilmiş olunuyor, seyahatlerde amaç insanı tanımak. Biz bir aile kurduk burada, aileye damat alınıyor gelinimiz yok. Gelinimiz motorlarımız. Çok seçici olmak zorundayız.Bizim kulübümüzde Chopper olduğu takdirde motor gücü hiç önemli değil 125 olsun isterse 2000 cc olsun. Chopper sevgisi yeter. Oluşum bu...

 

A.A: Kurallar hakkında neler söyleyeceksiniz?
Hiç bir yelekliyi kasksız, düzensiz ( kılık kıyafet bakımından) göremezsiniz. Motoru yeleksiz süremez, sürerse 3 defa uyarıyoruz ve yeleğini alıyoruz. Örnekleri var var ve bu işe çok ciddi bakıyoruz. Bize önyargılı bakıyorlar. Oysa biz ortama saygısızlık yapan insanların da  yeleklerini alıyoruz. Sürücü adabını çok iyi biliriz. Bu kurallara uymayan pilotlarımız önce ihtar edilir devam ederse yeleğini alırız. Biz Türkiye de bu işi en ciddi yapan kulübüz.Hiçbir yelekli Chopper pilotu trafik kurallarını ihlal ederken göremezsiniz. Bizim örnek  model olma çabamız var emniyetle de paylaşacağız, Vali Bey’e, Belediye Başkanı’na da anlatacağız. Biz kültürümüzü anlatmak için okulllara gideceğiz, 8-9 yaşında çocuklar mobilet sürüyor, biz bunları okul çağındaki çocuklarımıza anlatırsak bu kültürü alırlar. Çocuklar kazaları görüp etkileniyor. Çocuklara motoru nasıl sürmesi gerekitiğini motosikletin de bir araç olduğunu anlatacağız. Biz bu bilgileri verirsek gelecek nesillere iyi bir zemin aktarmış oluruz. Osmaniye’de kaskı özendirme çalışmamız oldu. 600 motorla gittik oraya, Vali Bey ve Emniyet Müdürümüzün desteğiyle oldu. Bütün motorcularımız kaskla geldi. Emniyet Müfettişinin aktardığına göre Türkiye’de kask takma oranı  en yüksek il Osmaniye olmuş. Demek ki çabalarla olacak bu iş. Motorda kaporta bizim bedenimiz, kask çok önemli... Çalışmalarımızda “Lütfen artık bizi görün” diye sloganımız var. Biz görülmek istiyoruz... Eğer  arabalar tarafından trafikte dışlanarsak kazalar oluyor. Lütfen herkes saygılı ve dikkatli olsun. Unutmayın hayatımız giydiğimiz elbiselerimizdir.1230 no’lu mesaj ağımız var  TCADN adında, buradan haberleşebiliyoruz. Tüm motosiklet sürücülerinin bizimle olmasını istiyoruz. Biz kişileri seçiyoruz; ancak insan seçmek değil bu; rengi, dini hiç önemli değil. İzmir’de Türk Chopper yeleği giymiş Alman var. Gönül işi bu, biz adap seçicisiyiz. Avukat, sanayici, reklamcı, işletmeci arkadaşlarımız var. Biz hata yapmak istemiyoruz... Örnek model olma çabamız var. Bu tüm Türkiye’de böyle...Bu vesile ile Genel Başkanımız Sn. Ali Rıza Uygur’a bu kulübün kuruluşunda göstermiş olduğu çabalardan dolayı saygılarımızı sunarız.

Yazı: Oğuz Nar
Fotoğraflar: Erhan Yelekçi, Nalan Önder




Sayı 3 ( Temmuz - Ağustos 2011 )

Bu yazı 11713 defa okundu.