Ana Ocağından Sanat Ocağına: Aratos Sanat ve Kültür Evinin Öyküsü

Gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık büyükannesinin evini bugün bir sanat evine dönüşmesini evin girişi kapısına astığı bir yazıda böyle anlatıyor.



Dergiden Sanatevi’ne…

Sanat evine yolculuk aslında 2004 yılında başlıyor. 2004 yılında başlayan ARATOS felsefe dergisinin yolculuğu pek çok şey üreterek ve paylaşarak bugünlere geliyor. ARATOS dergisi bugün ülkemizin en uzun süreli felsefe dergisini olma özelliği taşıyor. Uğur Pişmanlık’ın yönetiminde başlayan dergi serüveni bugün içine bir çok sanat alanını ve sanat etkinliğini içine alarak giderek büyüyor. Uğur belki de antik çağların filozoflar şehri Tarsus’u yeniden oluşturma telaşında yeniden felsefe okulları açıyor ve buralarda bir çok hoca-eğitmen tarafından derslere veriliyor. Felsefe okulu sadece Tarsus’ta değil Mersin, Silifke, Adana ve Hatay’da gelen istekler doğrultusunda okullar açıyor.

Aratos Dergisi Yayınevi tarafından bugüne kadar 30 (otuz) kitap basılmış. Uğur’un bugün Tarsus tarihi, filozofları, sanatı, kültürü üzerine yayınlanmış 13 (onüç) kitabı mevcut. 3 tane belgesel çekmiş. Bu belgeseller TRT ve İZ TV’de aralıklı olarak gösteriliyor. Kendisi Tarsus’un kültür elçisi. Gelen turistlere Tarsus’un tarihi ve turistik yerlerini anlatıyor ve gezdiriyor.

Kendisi yaptıklarını kısaca şöyle anlatıyor: Çok sayıda ayrı basım kitap yayımlamamız ve Aratos Felsefe Okulu’ndan sinemaya kadar yürüttüğümüz sanat etkinlikleri bunun bir göstergesidir. Düşünce ve eylem… Ayağımızı hem düşünsel hem de pratik alana basarak yol aldık. On yılı aşkın zamandır yayımlanan Aratos dergisi çabalarımız sonunda bir hayali gerçekleştirmemizi sağladı. On bin yıllık zengin bir tarihsel geçmişi olan ve Antik Çağ’da felsefenin önemli kentlerinden sayılan Tarsus’ta yayıncılığımız ve sanat etkinliklerimizi bir adım daha atarak Aratos Kültür ve Sanatevi’ne dönüştürdük. Yıllardır gerçekleştirmek istediğim sanatevi projesini, yaşadığım mekânı kullanarak Çıplak Mahallesinde büyükannemin evinde yaptım. Sanatevimiz birçok kişi ve kuruluşun katkılarıyla hayat buldu. Tüm dostlara teşekkür ediyorum.

Yerel kültürü, evrensellikle buluşturma yolunda emekten yana, ilerici ve aydınlanmacı ilkeleri ile hem Aratos dergisi hem de Aratos Kültür Sanatevi üretmeyi ve paylaşmayı sürdürecektir.


Aratos Sanat ve Kültür Evinde Bir Gezinti:

Aratos Kütüphanesi

Aratos Kütüphanesi Sevinç Tanık Özgüner ve Prof. Cavit Orhan Tütengil olmak üzere 2 odadan oluşmaktadır. Aratos Kütüphanesi’nde toplam 5 bin kitap 2 bin dergi bulunmaktadır.

Kütüphanede tarih, arkeoloji, felsefe, Siyaset, Sosyoloji, Mitoloji, Edebiyat (Şiir, öykü, roman), Resim, heykel, fotoğraf, Sinema, tiyatro, müzik, mimarlık ve kentleşme ile çocuk yayınları, bulunmaktadır. Tüm kitaplar, yerel ve ulusal dergiler, okur ve araştırmacıların hizmetindedir.

Ümit Yaşar Oğuzcan Sergi Galerisi

Sanatevi’nin girişindeki koridor, taş avluya kadar sergi alanı olarak düzenlenmiş. Sergi alanına Tarsus’un yetiştirdiği romantik şair Ümit Yaşar Oğuzcan adı verilmiş. Sergiler için konferans salonu da kullanıldığında yaklaşık 30 civarında eser sergileme olanağı var.

Prof. Dr. Uluğ Nutku Salonu

Aratos Kültür Sanatevi bünyesinde, 17 Kasım 2015 tarihinde kaybettiğimiz Aratos dergisi yazarlarından ve yayın kurulu üyesi Prof. Dr. Uluğ Nutku adına çok amaçlı bir toplantı ve konferans salonu bulunmaktadır. Bu mekânda, başta Aratos Felsefe Okulu dersleri olmak üzere, Fotoğraf topluluğu, Tiyatro çalışmaları, Edebiyat atölyesi, Müzik dinletileri, Film gösterimi ve toplantılar yapılabilmektedir. Aynı şekilde sergi salonu olarak da kullanılmaktadır.

Aratos Sanatevi’nden Çıplak Mahallesi Çocuklarına“Geyik Boyama Bayramı”

Aratos Kültür Sanatevi’nin girişimi ile Gözlükule Mahallesi’ndeki çöplük arsa çocuk oyun alanına dönüştürüldü. Daha çok çıkma malzemeleri geri dönüşüme kazandırarak üretmeyi ve paylaşmayı ilke edinen Aratos Sanatevi, çeşitli kuruluşlardan aldığı eşya ve malzemeleri kullanıyor. Bir AVM’nin hediye ettiği geyikleri değerlendirerek çocuklar için “Geyik Boyama Bayramı” düzenlendi. Çocuklar gün boyunca, kendilerine ayrılan oyun alanında, misket (gulle) oynadı, ip atladı, fırıldak (topaç) çevirdi, halat çekme yarışı yaptı, uzuneşek oynadı, çeşitli kentlerden dostların gönderdiği boya ve fırçaları kullanarak duvarlara ressamların katılımları ve katkı-larıyla resim yapıp geyikleri boyadılar. Akşam ise “Charlie Chaplin’in “Modern Zamanlar” filmini izleyip ikram edilen patlamış mısırı yediler. Aratos Kültür Sanatevi’ne çocuklar için gönderilen yüzlerce hikâye kitabı, defter, kalem ve boyama setlerini kadın gezgini Gogo (Gülhan Sağlık) ablaları hediye olarak dağıttı.

Aratos Dergisi Etkinlikleri

Aratos dergisi yayın hayatına başlarken önüne koyduğu hedeflerden biri de, Aratos Buluşmaları adıyla okurlarını yazarlarıyla buluşturmak olarak belirlemişti. Bu çerçevede dergi çıktığı ilk yıldan başlayarak bazı etkinlikler gerçekleştirdi.

“İlk Kadın Hakları Savunucularından: Hitit Kraliçesi Puduhepa”, Prof. Ahmet Ünal (21 Mart 2005).

21 Yüzyılda İnsanlığın Durumu ve Felsefe, Prof. Dr. Uluğ Nutku, Prof. Dr. Yasin Ceylan, Prof. Dr. Sabri Büyükdüvenci, Doç. Dr. Çetin Veysal (22 Nisan 2005).

Tıp Tarihinde Tarsus’un Yeri, Prof. Dr. İlter Uzel (4 Mart 2006)

Tarsus’tan Tanıdık Yüzler, Turan Alptekin (Mayıs 2006).

Aratos Dinletisi Klasik Müzik/Ege Çağdaş Oda Korosu, (Mayıs 2006).

Aratos Edebiyat Günleri, 2006 Ahmet Ümit, Zafer Doruk, Vecihi Timuroğlu, Sabit Kemal Bayıldıran, Hüseyin Taşçatan, (24-25 Mayıs).

Aratos Felsefe Günleri, Prof. Dr. Uluğ Nutku, Prof. Dr. Doğan Özlem, Prof. Dr. Sinan Özbek, Prof. Dr. Harun Tepe, Doç. Dr. Çetin Veysal, Yard. Doç. Dr. Eyüp Erdoğan (7-8 Ekim 2006).

Heykel Sergisi, Suat Karaaslan (7-8 Ekim 2006).

Aratos Sinema Günleri, 7. Sanat Sinema, 7 Günde 7 Film

Sokakların Sesi: KÜBA fotoğraf sergisi Özcan Ağaoğlu (23-30 Aralık 2006)

Aratos Sinema Günleri/Spor Filmleri Haftası, (6-10 Şubat 2007)

Aratos Sinema Günleri/Kadın Filmleri Haftası, (8-11 Mart 2007)

Aratos Sinema Günleri/Kırkkaşık’ta Sinema, (30 Mayıs 2007)

Barış ve İnsan Karikatür Sergisi (Türkiye Karikatürcüler Derneği), Nisan 2009.

ARATOS DERGİSİ YAYINLARI

Şahmeran (2. Baskı) Derleme/Kolektif

Tarsuslu Şair M. Sami Aşar Yaşamı Uğur Pişmanlık

Tarsus’ta Halk Müziği Dr. Halil Atılgan

Gezginlerin Gözüyle Tarsus Uğur Pişmanlık

Tarsus Kılavuzu Dr. Afif Erzen

Tarsus’taki Yıllarım (2. Baskı) Roger P. Matteson

Tarsuslu Sanatçı ve Yazarlar Antolojisi Uğur Pişmanlık

Tarsusi Yazılar Derleme/Kolektif

Tarsus Olimpiyatları ve Tarsus Maratonu Uğur Pişmanlık

Tarsus Bibliyografyası Uğur Pişmanlık

Gurbetteki Tarih: Tarsus Burak Köroğlu

Tarsus ve Sinema Uğur Pişmanlık

Tarsus Folkloru Üzerine Derleme/Kolektif

Edebiyatımızda Çeşmeler Uğur Pişmanlık

Edebiyatta Tarsus Uğur Pişmanlık

Eski Kilikya: Tarsus V. Langlois

Helenistik Tarsus C. Bradford Welles

Söze Düşenler Tuncay Akdağ

Türkiye’de İlk Elektrik: Tarsus Uğur Pişmanlık

Edebiyatımızda Radyolar Uğur Pişmanlık

Lokman Hekim Doğan Üvey

Sıradan Umutlar (Öykü) Hasan Özpehlivan

Tanıdık Damlalar (Şiir) 2. Baskı Ali Bulut

Adana Yazıları (Derleme) Abidin Dino

Beşik Kertmesi (Roman) İbrahim Aydın

Gökte Yıldız Yerde Ateş (Roman) Ayça Öztorun

Tarsus Çıplak Mahallesi Uğur Pişmanlık/Adem Göçer

Kölelikten Krallığa Atarneuslu Filozof Hermias Oben Ulu

Toroslarda Bir Çukurova Yazlığı: Namrun Yaylası U. Pişmanlık

Tütengil’e Armağan U. Pişmanlık

 

 




Sayı 27 (Temmuz - Ağustos 2015)

Bu yazı 4805 defa okundu.