Güzel Adanamın Güzel Mekanları; Gar Kahvecisi


Kahve Bir Kültürdür

Ülkelerin kendine özgü kahveleri ve kahve kültürleri vardır.Osmanlı Döneminde Yemen’den gelen kahve Türklerin uyguladığı özel kavurma ve pişirme metodu ile bilinen özgün tadına kavuşmuştur. Türk kahvesi özel bir kahvedir.Telvesi ile ikram edilen tek kahve türü olup kız isteme ritüellerinin olmazsa olmazıdır. Kahvehane ve kahve falı kültürlerinin oluşmasında etkili olmuştur.

Kahvenizi nasıl alırsınız sorusu kahve ikramından önce sorulan klasik bir sorudur. Kahvenin şekerini nasıl tercih edersiniz anlamındadır. Adana’da ise bu sorunun hemen ardından gelen klasikleşmiş bir soru daha vardır. Gar mı Mehmet Efendi mi? Adanada’ki kahve tiryakilerinin gözdesidir Gar kahvesi.

Bu sayımızda sizleri şu andaki işletmecisi Mustafa Altundamla ile gerçekleştirdiğimiz röportaj ile Gar Kahvecisine götüreceğiz . 

Kahvede Farklı Bir Lezzet

Altınşehir Adana Dergisi(AAD): Gar Kahvecisi ne zaman nasıl kurulmuştur?

Mustafa Altundamla: İşletmemiz 1960 yılında büyükdedemiz Mahmut Altundamla tarafından kurulmuştur.Ben dördüncü nesil olarak işletmemizi devam ettirmekteyim. Kardeşim de Turgut Özal şubemizin işletmecisi.1960 yılında istasyonun içerisinde gıda ürünleri ticareti amacı ile kurulmuştur. Asıl ismi de Gar Bakkaliyesidir. Adını buradan almıştır. Zamanla alışveriş anlayışı değiştiği için biz kahvemizle ön plana çıktık.Kahvede farklı bir lezzet ve müşteri kitlesi oluşturduk.1989 yılında Ziya Paşa’ya şimdiki yerimize geldik.

AAD: Gar kahvesini farklı kılan nedir?

Mustafa Altundamla: Gar kahvesi çifte kavrulmuştur.Tek seferde, özel bir kavurma yöntemi ile elde edilir.Alışılagelmiş kahveye göre biraz daha yoğun kıvamı olan ve çikolatamsı tat oluşturan bir kahve lezzetidir.

AAD: Özelliğinizi arttıran başka faktörler de var mıdır?

Mustafa Altundamla: Kaliteli ve özel kahve çekirdekleri kullanırız.Dünya kahve piyasasında birçok çeşit kahve çekirdeği vardır. Mümkün olduğunca aynı cins kahve çekirdeği kullanmayı tercih ederiz.

AAD: Hangi cins kahve çekirdeği kullanıyorsunuz?

Mustafa Altundamla: Brezilya kahvesi kullanıyoruz. Kolombiya kahvesine de başlayacağız.Oranın da güzel bir kahvesini bulduk

AAD: Çifte kavrulmuş kahveye ne zaman başladınız?

Mustafa Altundamla: Bu dükkan var olduğundan beri sürekli vardı.Zaten Adana’da Gar kahvesi hep çifte kavrulmuş olarak bilinir. Ama orta kavrulmuş sevenler için orta kavrulmuş da yapıyoruz.

Gar Kahvesi Bambaşka Bir Kültür

AAD: Adana’da çifte kavrulmuş kahve yapan başka yerler de var mı?

Mustafa Altundamla: Var ama her koyu kahve aynı kıvamı ve lezzeti yakalayacaktır anlamına gelmiyor.İlla ki lezzet farkı olacaktır. Gar Kahvesi pişirildiğinde renginden ve köpüğünden de fark edilir.

AAD: Çifte kavrulmuş kahve Adana’da sizinle başlayan bir uygulama değil mi?

Mustafa Altundamla: Tabi ki.Elli beş yıldır.

AAD: Gar kahvesi içmek bir alışkanlık mıdır?

Mustafa Altundamla: Kahve zaten başlıbaşına bir alışkanlık ve kültür. Gar Kahvesi ise farklı lezzeti nedeniyle bambaşka bir kültür yaratıyor.Bu kahveye alışkın olanlar diğer kahvelerden keyf alamıyorlar.Vazgecmiyorlar.

AAD:Sizden sonra işletmenin devamlılığı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Mustafa Altundamla: Benim şu anda dört aylık bir oğlum var. O da bizim gibi aynı düşüncelerle devam ettirmek isterse onu da teşvik ederiz, önünü açarız. Bizim büyüklerimizin bize sağladığı olanakları daha iyi şartlarda biz de ona sunmaya çalışırız.

AAD: Kahveyi pişirip satmayı hiç düşündünüz mü?

Mustafa Altundamla: Düşünüyoruz tabi ki. Güncel sistemde bu gerekli.Turgut Özal şubemizde bunu yapıyoruz.Orada hem modern hem otantik bir yer düzenledik. Burası için de gündemimizde var.

AAD: Satışlarınız nasıl?

Mustafa Altundamla: Güzel.Günde 150-200 kilogram kahve satıyoruz.

AAD: Kahve falı ile ilgili düşünceniz nedir?

Mustafa Altundamla: Fala inanma falsız kalma.

Kahvemizi Nasıl Saklayalım?

AAD: İlginç müşterileriniz var mı?

Mustafa Altundamla: Özellikle kahvenin taze saklanabilmesi ile ilgili müşterilerimizde çeşitli düşünceler mevcut.Kahveyi alıp ne kadar fazla parçaya bölerse o kadar fazla tazeliğini koruyacağına inanan müşterilerimiz var.Pakette kalınca daha taze olacağına inananlar var.

AAD: Peki sizce kahve nasıl saklanmalı?

Kesinlikle hava ile temas etmemeli.Kese kağıdında uzun sure saklanırsa ister istemez hava teması olur. Kuru ve serin bir yerde, cam kavanozlarda ağzı sıkı şekilde saklanmasını tavsiye ediyoruz.Bir tane kesme şeker atılması da içindeki nemi alır.

Kısık Ateşte Kaynayan Kahve Daha Lezzetli Olur

AAD: Kahvenin yapılışı ile ilgili bir öneriniz var mı?

Mustafa Altundamla: Özellikle soğuk suyla yapılmasını tavsiye ederim.Bir fincan için bizim çifte kavrulmuş Gar kahvemizden bir buçuk çay kaşığı kullanılmasını tavsiye ediyoruz.Yaklaşık beş grama tekabül eder. İstediğiniz oranda şeker de kullanabilirsiniz.Kahvenin köpüğünü kaçırmamak için kaynamadan köpüğünü ayırmanız gerekiyor, tabi cezvede yapıyorsanız.Geri kalanını kısık ateşte iyice kaynatmak gerekir.Kısık ateşte kaynayan kahve daha lezzetli olur.

Adanalı Adana’ dan Başka Yerde Yapamaz

AAD: Adana ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyiz

Mustafa Altundamla: Adana Türkiye’de gerek bulunduğu yer gerek kozmopolit yapısı açısından görülmesi ve değerlendirilmesi gereken bir şehir.Çok güzel bir yapıya sahip.Mevcut kaynaklarımız daha iyi ve daha verimli kullanılarak tanıtımı yapılırsa Adana’nın Türkiye’de daha iyi yerlere gelebileceğini düşünüyorum. Adana kesinlikle bunu hak ediyor.

AAD: Portakal Çiçeği Karnavalı’nın sizce katkısı oldu mu?

Mustafa Altundamla: Gar kahvesinin daha iyi bilinmesini sağladı.Ulusal basında da yer aldık.Farklı şehirlerden karnavala gelen birçok insan bizden kahvesini alıp gitti.Karnavala

esnaf açısından bakınca sadece Ziyapaşa bölgesini etkilediğini düşünüyorum.Gerçi henüz üçüncüsü düzenlendi.Gittikçe daha iyi olacağına inanıyorum.Rahmetli dedem göç gide gide düzelir derdi.

AAD: Bize biraz dedenizden bahseder misiniz?

Mustafa Altundamla: Dedem Mustafa Altundamla Adana’da birçok çevrenin tanıdığı ve sevdiği biriydi.Çok sosyal bir insandı.İş hayatı yanında siyaset ve sporla da ilgilenmişti.Adana Demirspor’da yöneticilik yapmıştır.

AAD: Babanız hala işe geliyor mu?

Mustafa Altundamla: Babamı kovsanız da gitmez zaten. İşini çok seviyor. Senelerin alışkanlığı.Çalışmaya başlamış bir insanı oturtamazsınız.Tatile gönderiyoruz üç gün sonra geri geliyor. Adanalı Adana’ dan başka yerde yapamaz. Ben de Bilfen Kolejinden mezun olduktan sonra İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümünü bitirdim.İzmir’de kalma düşüncem hiç olmadı.

Tiryakiler Kahvenin Suyunu İçer Kahvesini Kaşıkla Yer

AAD: Siz kahvenizi nerede içersiniz?

Mustafa Altundamla: Ben Gar Kahve’de içerim. Gittiğim yerde de Gar kahvesi isterim. Başka kahvelerden keyf alamıyorum.Yoksa içmiyorum.

AAD:Sizce kahve günde kaç defa içilmeli?

Mustafa Altundamla: Benim kanımca günde üç dört fincan içilebilir.

AAD: Tiryakilerin bir farkı oluyor mu?

Mustafa Altundamla: Tabi ki.Onlar kahvenin suyunu içer kahvesini kaşıkla yer.

AAD: Sizce kahvenin yanına en çok ne yakışır?

Mustafa Altundamla: Damak tadına göre değişebilir.Türk kültürüne uygun olduğu için lokum olabilir.Ya da tam tiryakiyseniz hiçbirşeysiz olabilir.Mesela ben yanında birşey yemem.Kahvenin yanında su sunulmasının bir sebebi de ağzınızdaki damak tadını sıfırlayıp kahvenin tadına daha iyi erişebilmektir.

AAD: Türk Kahvesi geleneksel bir lezzet.Onu korumamız gerekli aslında.Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Mustafa Altundamla: Türk kahvesi bizim kültürümüze aittir. Senelerdir süregelmiştir.Ona sahip çıkıp gelecek nesillere aktarmamız gerekir.Biz kendi adımıza bunun için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

Bir Fincan Kahvenin Kırk Yıl Hatırı Vardır

Atalarımız ne güzel söylemişler. Hadi gelin biz de Gar Kahvecisi’nden aldığımız güzelim çifte kavrulmuş kahvemizi dostlarla beraber içelim.

Ah keşke o mis gibi güzel kahve kokusunu da fotoğraflayabilseydik.




Sayı 27 (Temmuz - Ağustos 2015)

Bu yazı 8987 defa okundu.