Eski Tıbbımızda Padişah Macunları

Padişah Macunları cinsel gücü arttırmaya, kasları gevşetmeye, kuvvetsizliği, unutkanlığı, yorgunluğu gidermeye çok iyi gelir.

Padişah Macunu yüzlerce yıldır Osmanlı toplumunda bilinmekte ve kullanılmaktadır. Günümüzdeki bitkisel droglarla tedavi yöntemlerinden daha eski ve daha etkili bir yöntemdir. Afrodizyak etkiye sahip olmakla beraber, kas gevşekliği, kuvvetsizlik, unutkanlık, cinsel isteksizlik, yorgunluk durumlarında doğal şifa kaynağı olarak kabul edilmektedir.
Bu macunların bileşiminde bal ve pekmez vardır. Bilindiği gibi bal çok besleyici, kuvvet verici ve mikrop üremesini engelleyici etkiye sahiptir. Pekmez ise kuvvet ve enerji kaynağıdır. İçinde organik asitler ve tanen bulunur. Padişah macunu yapımında bal ve pekmezin dışında ayrıca 14 ile 41 çeşit arasında bitkisel drog da kullanılmaktadır.

Padişah Macunu’nun Dişisi
Bir de “Sultan Macunu” vardır ki, sultan macununun padişah macunundan farkı kadınlar için hazırlanan doğal bir ürün olmasıdır.
Bunlar da enerji vericidir. Menopoz, kemik erimesi, bedeni ve ruhi gerginlik, baş dönmesi, çarpıntı, ateş basması, uykusuzluk, sinir bozukluğu, el ayak kabuklanması gibi şikayetlere iyi gelir. Yatıştırıcı, teskin edici, adet düzenleyici özelliklere sahiptir. Hazımsızlık, kabızlık, mide şişliği ve bel ağrılarını önler. Kuvvet ve dinçlik verir. Cinsel isteksizliği giderir. Bu yararlarından dolayı sultan macunu çok eski tarihlerden bu yana kadınlar tarafından kullanılmaktadır. Bu macunun da bileşiminde bal, pekmez ve polenin yanı sıra, 18 ile 41 çeşit bitkisel drog bulunmaktadır.
Bu drogların içerisinde en önemlisi keçiboynuzu (harnup) unu olup kadınlar için çok önemli bir drogdur. Sultan macunları kadınlar için vazgeçilmez faydaları olan bir dosttur; ancak şeker hastaları kullanmamalıdır. Günde 2 kez 1 tatlı kaşığı ile alınmalı ve kullanmadan önce macun iyice karıştırılmalıdır.
 

Padişah Macunları’nın Bileşimi
Safran çörekotu, kebabe, ravend, kakule, tarçın, karanfil, kekik… Bunlar ‘padişah macunu’nun içinde olmazsa olmazlar arasında yer alan 41 çeşit bitkiden birkaçıdır. Ancak pek çok bitkinin afrodizyak etkisi henüz bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
41 çeşit baharat ve bitkiden oluşan bir karışım iyi kalitede çiçek balıyla karıştırılıp kullanılırsa cinsel gücün olumlu etkilenebileceği söylenmektedir. Karışımın içindeki en önemli bitkiler ise çörekotu, kebabe ve raventtir. Bu bitkisel karışımlara arı sütü de eklenmelidir.
Bir başka karışımın içinde ise safran, kakule ve arısütü yer alır. Özellikle safran uyarıcı bir bitkidir. Bu karışım da çiçek balıyla karıştırılıp tüketilmelidir. Bu bitkilerin bazıları acıdır. Bu nedenle bal, macuna tat verir. Ayrıca balla karıştırıldığında çok fazla konsantre de olmaz. Arı sütünün her karışımda olması şarttır. Taze soğan da bileşime girer; taze soğanın sperm sayısını artırdığına inanılmaktadır.
Padişah Macunları
Nasıl Kullanılmalıdır?
Uzmanlara göre, aslında pek çok şifalı bitkiden oluşan bu özel karışımları sağlık açısından tıpkı vitamin alır gibi düzenli tüketmek gerekir. Bu bitkisel karışımlar, insanları öncelikle psikolojik açıdan olumlu etkilemektedir. Karışımın içindeki bitkiler damarları genişleterek kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Bu da performansı olumlu etkiler.

Çakşır
Hatay’da ve Doğu Anadolu’nun çoğu vilayetlerinde yaygın olarak kullanılan ‘çakşır’ adlı bitkinin kökü afrodizyak olarak bilinir ve yaygın şekilde kullanılır. Maydonozgiller familyasına dahil olan çakşır türleri ile ilgili olarak bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Ayrıca yulaf unu, yulaf ekmeği, yulaf bulamacı ve yulaf ekstresinin erkeklerde ve kadınlarda cinsel gücü ve arzuyu artırdığına dair klinik bulgular mevcuttur. Yaş baklada bulunan levodopa (L-dopa) parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan güçlü bir ilaçtır.

Adamotu ve Cinsel Güç
Adamotu, cinsel performansı arttırdığı düşüncesiyle yıllardır tüketilmektedir. Bu bitkinin bilinmeyen, esrarlı bir güce sahip olduğu düşünülmüş, sarımsı renkli meyvelerinin yenmesiyle hem erkek hem de kadının cinsel güce ve verimliliğe sahip olduğuna inanılmıştır. Çoğu kültürde adamotu meyvesinin yenmesi, hamile kalmanın bir garantisi olarak görülmüştür.
Adamotu günümüzde Doğu Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerinde aşk tılsımı ve uğur olarak taşınır. Son yıllarda, İsrail’de olgun adamotu meyvelerinden hazırlanan bir içki yeni evli çiftlere pazarlanmaktadır. Milattan sonra I. yüzyılda yaşamış olan Çukurovalı Pedanius Dioscorides, yazdığı “Materia Medica” adlı eserinde adamotu meyvelerinin şarapta bekletilmesiyle hazırlanan içkinin cinsel gücü arttırdığından bahseder.
Ginseng Çayı
Ayrıca Kore, Çin, Japonya ve Kuzey Amerika’da yetişen “ginseng” de Doğu Asya’da yüzyıllardır tornik ve uyarıcı olarak kullanılır. Ginseng bitkisinin de afrodizyak olduğuna inanılmaktadır. Kekik, maydonoz, adaçayı, biberiye, kişniş, kediotu ve menekşe de afrodizyak olarak addedilir.
Bu bitkisel karışımlar sadece strese ya da yorgunluğa bağlı hafif derecedeki sıkıntılarda işe yarayabilir. Sıkıntısı ciddi olanların mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini vurgulamakta yarar var.

Osmanlı Padişahlarının
Kullandığı Macunlar
İstanbul’u 21 yaşında fetheden ve henüz 48 yaşında iken vefat eden Fatih’in kullandığı özel macundan dolayı zehirlendiği iddia ediliyor. Topkapı Sarayı Arşivleri’nde yapılan araştırmalarda, Başhekimi tarafından Fatih için hazırlanan ve yedirilen macunun, ilk alındığı dönemde kuvvet verirken sürekli alındığında birikim yaparak padişahı ölüme götürdüğü belirlenmiştir.
Osmanlı padişahlarından üçü, II. Abdülhamid (1877-1908), Sultan İbrahim (1640-1648) ve II. Mahmud (1808-1839) yaşantıları, tutum ve davranışları dışında sağlıklı, kudretli, kuvvetli ve dinç oluşları bakımından dikkat çekmişlerdir. Yazılı kaynaklar, bu Osmanlı hükümdarlarının sağlık konusuna çok büyük önem verdiklerini, bu arada, bazı özel yiyecek ve içecek maddeleri ile kudret ve kuvvetlerini, zindeliklerini, ömürleri boyunca sürdürdüklerini kaydeder.

Abdülhamid’in Sırrı
Osmanlı İmparatorluğunu 33 yıl idare eden II. Abdülhamid ömrü boyunca kuvvetli, kudretli, zinde, sağlıklı yaşamıştır. Padişahın özel hayatı ile ilgili yayınlarda, hatıralarda beliren ortak nokta, Sultan’ın yiyecek ve içeceklerine karşı son derece titiz ve dikkatli oluşur.
Sultan’ın sofrasından hemen hemen hiç eksiltmediği yemeğin ‘ilik’ ile yapılmış olduğu ve içtiği suyu uzun yıllar katiyen değiştirmediği, bazı yazılı kaynaklarda özellikle belirtilmiş ve sağlığını buna borçlu olduğu ifade edilmiştir. Kemik iliğinin, son derece besleyici, vücuda kudret ve kuvvet kazandırıcı bir madde olduğu bilinen bir gerçektir.

Gülbahçe Suyu; Kudret Suyu
Gerçekten de padişah koyun kemiklerinden çıkartılan ‘ilik’ lerle yaptırdığı yemeklere karşı ayrı bir ilgi ve dikkat gösterir, bunları her şeye tercih eder. Abdülhamid, İzmir’den özel olarak getirilen “Gülbahçe” suyundan başka bir suya da asla iltifat etmezdi. Padişah’ın içtiği su, İzmir’in Urla ilçesine bağlı Gülbahçe köyünden çıktığı için bu adı almıştır. Gülbahçe suyu bugün de akmaktadır. İçinde bazı yararlı maddeler bulunan içme sularına halk tarafından “Kudret suyu” adı verildiği bilinir.
Şehvet Macunu
İbn-i Hübel’in Muhtârât adlı kitabından nakledilmiştir. Şehveti güçlendirme ve sperm üretmede çokça denenmiştir.
Hazırlanışı:
2’şer miskal cırcır tohumu, yonca tohumu ve çam fıstığı; 4’er miskal zencefil, şekakul, buzidan ve salep; 6 miskal hıntit-i tayyib; 10 miskal Hindistan cevizi yağı.
Droglar Hindistan cevizi yağı ile yağlanıp 60 miskal şeker ile macun yapılır; ancak yarı yarıya şeker ve bal olursa daha iyi olur. İçme miktarı 2 miskaldir. Hastanın gıdası, yağda kızartıldıktan sonra havuç kızartması, rafadan yumurta ve benzerleri olmalıdır. (1 miskal=4,6 gr)

Mü’minlerin Şarabı Macunu
Yazarın formülüdür. Dengeleyici, yaş mizaca eğilimli, şehvet ve iştahı kuvvetlendirici, ferahlatıcı, öksürük, nezle, kötü nefes ve hafakana faydalı ve kesinlikle zararı yoktur. Tecrübe edilmiştir.
Hazırlanışı:
5’er miskal sığırdili ve salep, 20 miskal şekakul, 10’ar miskal havuç tohumu, Hindistan cevizi, tarçın ve çam fıstığı, 4’er miskal küçük Hindistan cevizi, kitre zamkı ve süsen. Droglar dövülüp elenir. 50 miskal haşhaş kabuğu kaynatılıp süzüldükten sonra 25 miskal haşhaş tohumu özü alınıp tortusu atılır. Daha sonra 200 miskal bal ve 100 miskal havuç suyu ile kıvama getirilip droglar karıştırılır ve yarım miskal misk eklenir. Arzu edilirse haşhaş yerine baldıran kökü koyulur ve uygun görülen miktarda varaku’l-hayâl gibi droglardan eklenir.


Neşe Macunu
Bu da yazarın formülüdür. Şehvet ve iştahları tahrik edici, hazmettirici, neşe verici, ferahlatıcı, bağırsakları kuvvetlendirici, öksürüğe ve solunum sitemine faydalıdır. Üçüncü derecenin başlarında sıcak, yaşa eğilimli ve birçok mizaca uygundur.
Hazırlanışı:
6’şar miskal küçük Hindistan cevizi ve menekşe beraberce dövülüp 20 miskal zencefil ve 2 miskal badem yağı ile yağlanır. 2’şer miskal tarçın, asârun ve kuş dili, 1’er miskal ûd-ı kumâri, karanfil, havlincan, kızıl behmen, ak behmen ve anason, 22 miskal salep, 25 miskal şekakul –eğer terbiye edilmişi olursa daha iyi olur-, 2’şer miskal kitre zamkı ve nane, 75 miskal köpüğü alınmış bal ve 75 miskal havuç pekmezi. Havuç pekmezi bulunmazsa bal 110 miskale çıkarılır.

 

Yazı: Prof. Dr. İlter Uzel




Sayı 2 ( Mayıs - Haziran 2011 )

Bu yazı 16029 defa okundu.