Ajansın İçinden (Sayı 14)

Geçtiğimiz hafta içinde Adana’da önemli bir ulusal etkinlik vardı. İnterkey’in de üyesi olduğu Güney Reklamcılar Derneği’nin ev sahipliğini yaptığı ve gerek hazırlık aşamasında gerekse kongre sırasında aktif rol aldığımız 4. Ulusal İletişim ve Pazarlama Kongresi Adana’da yapıldı.  Özellikle tüm kongreyi internet sitemiz üzerinden canlı olarak yayınladığımız için tüm oturumları bizzat takip ettik. O sırada Turkcell Mobil Pazarlama Direktörü Neslihan Hanım’ın verdiği bir istatistik çok ilgimi çekti. ‘’İnsanlar cüzdanlarını kaybettiklerini 8 saat sonra, cep telefonlarını kaybettiklerini ise 11 dakika sonra fark ediyorlar’’mış. Tabi konu özellikle mobil iletişim olunca özel ilgi alanımıza  girmiş oldu. Artık insanların mobil cihazlar ile bu kadar içli dışlı olması, bir çok kurumun özellikle de reklamverenlerin mobil dünyaya doğru yönelmesine sebep oldu. Geleneksel reklam mecralarının büyük payı hala elinde tutuyor olmasına rağmen, oranlardaki düşüş gözle görülür derecedeydi. Diğer taraftan mobil ve interaktif mecralara  olan ilginin artışı ise sayılarla ortadaydı.
Reklamcılığın yanı sıra yayıncılık ve basın da artık yavaş yavaş kabuk değiştiriyordu. Ulusal ve hatta uluslararası markaların yerelde takibini yöneten bir başka firmanın verdiği istatistikler de bunu destekler yöndeydi. Yerel gazete ve televizyonların durumu belliyken çte taraftan sosyal mecraların gücü ise farkedilmeyecek gibi değildi. 
Ama daha önemlisi geleneksel mecralar ile yeni akımların arasındaki içerik güvenilirliği, gerçekliği, etkileşimi ve interaktifliği. Kongrenin haberlerini yerel gazetelerden, ya da ulusal gazetelerin bölgesel eklerinden incelerseniz ne demek istediğimi daha yakından anlayacaksınız diye düşünüyorum. Tam 2 gün boyunca 15in üzerinde panel ve oturumun gerçekleştiği, Bursa, İzmir, Ankara, Gaziantep ve Anadolu’nun çeşitli yerlerinden; üstadlar, akademisyenler, reklamcı dernekleri başkanları, ajans sahipleri ve iletişim öğrencileri geldiği  halde, gazetelerimizde bunları bulamayacaksınız. Bunların yerine sanki daha önce hiç görmemiş veya duymamışsınız gibi belediye başkanlarımızın, siyasilerimizin ve protokolden misafirlerimizin panellerini, boy boy resimlerini, ne dediklerini sürmanşetten tam sayfa  okuyabilirsiniz. Oysaki aynı kongreyi twitter üzerinden takip ettiğinizde kongrenin gerçek amacını, gerçek içeriğini ve gerçek kitlesini daha rahat izleyebiliyorsunuz. 
Bu hikaye ulusal medyada da aynı değil mi?




Sayı 14 (Mayıs - Haziran) 2013

Bu yazı 5653 defa okundu.