Yasal Adrenalin!

Biraz sert mi oldu?

Yasal! Yasal değil! Ne alaka?

Açıklayayım: Modifiye edilmiş çift motorlu; bir şase, iki teker, bir de gidondan ibaret mobiletle yapılan yüksek hız, sürücüsüne acayip adrenalin pompalar.

Varoş çocukları olarak genelleme yapabileceğimiz bir topluluk, asfaltın bir bölümünü geçici olarak işgal ederek aralarında yarışırlar… Parasına… Motoruna… Bazen de ölümüne!

Mali durumu biraz daha iyi olanların altında 300 Km. den daha hızlı gidebilen motorlar da vardır… Sınıf sınıf yarışırlar… Kaçak! 

DSC_0094

 

Aslında bağımlı oldukları şey, adrenalinden başka bir şey değildir.

Yasak olan bir şeyi gerçekleştirirken aldıkları ekstra haz da fazlası…

Yasal çerçevede düzenlenmiş yarışlar, her ne kadar yasak olanlar kadar heyecan yaratmasa da; adı üstünde: Yasal!

Kurallar dâhilinde yarışırsın… 

Bir de kürsüye çıktın mı? Beynin adrenaline doyar… Hem de “Yasal Adrenaline!”


Mart ayında, yelkenli teknem S/Y Leyla’nın bakımını yapmak ve donatmak için Bodruma gittiğimde; Bodrum Motosiklet Kulübü ev sahipliğinde, Türkiye Motosiklet Federasyonu Programında olan “Enduro Yarışlarının” 1nci ayağını izlemek de nasip oldu.

Yarış sonrasında tanışıp bir de söyleşi yaptığım Faysal Şefkatlioğlundan, yarış kuralları, yarışlar ve işin felsefesi hakkında çok kıymetli bilgiler edindim.

Bodruma yerleşip iş sahibi olmuş bir İstanbullu Faysal Bey… Federasyon Üyesi…

Gençliğinde drag yarışçısı imiş; şimdilerde ise enduro’ya biniyor; ama artık yarışmıyormuş.

Gençleri, emniyetli bir şekilde yarışmalarını sağlayarak asfalttan kurtaran Enduro Yarışları için özel parkur hazırlanıyormuş… Arazi yapısındaki doğal engellere ilave olarak; parkurun bazı kısımlarında yapay engeller varmış.

Yarış sınıfları, 125cc, 250cc… Diye motor hacimlerine göre ayrılıyorlarmış. 

Toplam 7 Ayak’tan oluşan yarışların, 2nci Ayağı Antalya/Kemer’de, 3üncü Ayağı da Adana’da yapılacakmış…


Yarışların Adana’da da yapılacağı haberini alınca hemen durumdan vazife çıkarttım; Adarum’lu Levent Arpaç olarak Bodrum Kafilesine rehberlik yapmaya gönüllü oldum.

Kışları Adana’da, Yazları Bodrum’da yaşayanlara Adarumlu diyorum ya! Adanalı tarafım ile Adana’ya döner dönmez Adana’da ki Endurocularla temasa geçtim. İnterkey Grafik Tasarım ofisinde yaptığımız toplantıya, ÇEMK Başkanı Sırrı Küçükarslan, Türk Riders Kulübü Başkanı Ömer Zülkadiroğlu ve ÇEMK üyesi Ediz Evgen birlikte katıldılar.

 
Kendisini daha önceden de tanımış olduğum Ömer Zülkadiroğlu, bir grup arkadaşı ile birlikte Türk Riders Chopper Club’ı kurmuşlar. Türk Riders CC Adana ‘da kurulan, ulusal en büyük motosiklet kulübü konumuna yerleşmişler.

Adana ve Mersinden sonra Ankara, Antalya, Denizli, Kilis, Gaziantep katılımları sağlanırken Almanya’da da kurucularla temasa geçmişler. Amaçları bir kent kültürü oluşturmak ve bu tutkularını daha büyük kitlelerle paylaşmakmış. Güvenli sürüş tekniklerini yaymak ve halka bilinçli kurallara uyan bir motosiklet tutkusunu yaymakmış. Aralarında bayan sürücülerinde bulunması bana ilginç geldi. Toplumsal duyarlılıklar konusunda da çeşitli platformlarda STK görevini üstlenmekte olduklarından bahsettiler.

“Yeleklerini giydirdik!” dedikleri; Kuruluşu tamamlanmış kulüplere katılacak üyelerin kabulü; titizlikle seçilmiş üyelerin “Yelek Giyme Merasimi” ile yapılıyormuş.

Yelek diyip geçmeyelim! Yurt dışından gelen ipliklerle işlenmiş deri yamalarla süslü, pek bir havalı, siyah deri yeleklerden bahsediyoruz.

Kulübe katılmak için; motosiklet kullanmayı bilmek ve bir Chopper sahibi olmak yetmiyormuş… Sürüş eğitim sertifikasına sahip olması, haftalık toplantılara düzenli katılması, kendini kişiliği ve davranışları ile diğer üyelere kabul ettirmesi ve kulüp ile beraber 5000 km yol yapması gerekiyormuş.


ÇEMK yani Çukurova Enduro Motosiklet Kulübü’nün başkanı Sırrı Küçükarslan aynı zamanda Türkiye Motosiklet Federasyonu Adana İl Temsilcisi, Çukurova Üniversitesinde Öğretim Görevlisi, Doktora Öğrencisi ve AFAD Üyesi… Fotoğrafa olan merakı, onu bisikletçiler, motosikletçiler ve yamaç paraşütçüleri ile tanıştırmış… Yamaç Paraşütü ile 30 uçuşu varmış… 15 aydır başkanlığını yaptığı ÇEMK 2008 de kurulmuş… İlk büyük organizasyonunu da 10–11 Kasım 2012 de Atatürk’ü Anma Yarışı adı altında, Adana/Kabasakal Rüzgârlı Tepe parkurunda gerçekleştirmişler.

 

Sırrı bey’den aldığımız bilgilere göre: Asfaltta görmeye alışkın olmadığımız enduro motosikletler, zor arazi şartlarına göre üretilmiş, basit ama sağlam, kolay kırılıp bozulmayan ama tamiri kolay araçlar.  

DSC_0087
Sürücüleri asfaltı ve düz yolu sevmiyorlar! Toprak, çamur, su, duvar, kaya, çukur artık aklınıza hangi engel geliyorsa onu geçecekler… Nerede bir dik rampa görseler; ya çıkacaklar veya düşecekler ama kalkıp tekrar deneyecekler… Vazgeçmek yok! Enduro motosiklete binenler tabiatla iç içeler… Çevre bilincinin gelişmesinde onların katkıları çok büyük…

Enduro yarışları, ilk bakışta tehlikeli gibi görünse de gerekli eğitim, koruyucu ekipman ve güvenlik önlemleri alındığında minimum risk taşıyan bir spor… Bir kere hız yok! Ve başkasının hatası sizi etkilemiyor! Parkurda siz varsınız… Yeter ki doğru yapın…Trafiğin yoğun olmadığı engebeli bir arazide seçilmiş, 3 Test Alanı içeren yarış parkuru, Test1, Test2 ve Extrem Parkur olarak adlandırılan test alanları içersindeki yollar da dahil olmak üzere yaklaşık 25 Km… Yarışmacı motosikletlerine, toplanma alanında takılan, “transponder” denilen elektronik kimlik kartları test alanı girişlerinde ve çıkışlarında okutularak; parkurun hangi zamanda geçildiği kayıt altına alınıyor. Enduro Test 1 Alanı, en az 3 en fazla 8 Km lik doğal engeller içeren bir parkur, şeritlerle işaretlenmiş hattan; “Bu tepeye bu ağaçların arasından çıkılır mı?” Diye düşünmeyeceksiniz… Çünkü çıkan kazanıyor! Enduro Test 2 Alanı, Patika yollardan geçilen, navigasyon ağırlıklı bir parkur ve Exrteme Parkur, seyircilere yönelik bir alan… Kütükler, kayalar, lastik öbekleri, çamur çukurları, atlama rampaları gibi yapay engellerle hazırlanmış. Parkurlara giriş ve çıkışlar aynı kapıdan… Giriş kapısında bekleyen yarışmacılar teker teker parkura giriyorlar… Parkurlar arasında geçilen yol da dahil olmak üzere yarışmacılar 3 parkuru en fazla 1.5 saatte tamamlamak zorundalar… Her yarışmacı 3 tur yarışmak zorunda… Yani 1 günde 4.5 Saatlik bir mücadeleden bahsediyoruz… 


ÇEMK, 2012 Yılında Atatürk’ü Anma Yarışları adı altında düzenlediği mahalli organizasyonda verdiği lojistik destek ile kendini ispatlayarak; 2013 Yılında 7 ilde yapılması planlanan Türkiye Enduro Yarışlarının Adana ayağını gerçekleştirme hakkını kazanmış…

Kulüp desteği ile Yarışların Bodrum ve Kemer Ayaklarına Adanalı yarışçıları göndermiş…

Şimdi de Ev Sahibi olarak Tüm Türkiye’yi ağırlayacaklar! Bu yarış, bölgemizde yapılan ilk resmi yarış olma özelliğine de sahip olacakmış…

Adana misafirperverliğine örnek olması için de “Yürü! Çek!” projesini hazırlıyorlar…

Fotoğrafa gönül vermiş kişilerden oluşan Yürüçek Grubu; değişik yörelerden gelen misafirlerimize rehberlik hizmeti verirken; ilk günden son güne kadar geçen zamanı fotoğraf ve video çekimleri ile belgeleyecekler.

Büyükşehir Belediyesi Başkanı v. Zihni Aldırmaz, Çukurova Belediyesi Başkanı Yıldıray Arıkan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, Adana Ticaret Odası ve tüm sponsorların desteği ile Kabasakal Köyü sınırlarında, Rüzgârlı Tepe eteklerinde bulunan terk edilmiş kum ocaklarının arazisinde kurulacak yarış parkuru, yarış sonrasında da endurocuların antrenman yapmalarını için korunacakmış. 

Seyirciler ve misafirler için yamaç paraşütü yapılması ile tanınan Rüzgârlı Tepe’de kurulacak seyyar tesislerde ihtiyaçlar giderilebilecekmiş.

Ediz Evgen’in verdiği bilgilerle de; 125cc, 250 cc, tek zamanlı, çift zamanlı gibi tanımlarla tanışıp, yarışmacıların, kayıt esnasında, sınıflarına göre binecekleri motosikletleri de bildirdiklerini ve en fazla 2 yedek motosiklet bildirme haklarının olduğunu öğrendik.

Amatör ve Profesyonel olmak üzere önce 2, sonra da motor güçlerine göre 3 sınıf olarak toplam 6 Kategori varmış.

Yarış esnasında düşmek, kalkmak; oluşabilecek arızaları giderip yarışa devam etmek de yarışın bizatihi parçası imiş… Parkurda belli aralıklarla kurulan istasyonlarda destek almak da mümkünmüş…

Enduro yarışçıları şimdilik kendi kendilerinin çalıştırıcısı durumundaymışlar(!)… İlerde, Türkiye Motosiklet Federasyonunun girişimleri ile Yabancı belgeli eğitmenler tarafından eğitilmiş eğiticiler yetiştiğinde, kulüp sporcuları daha güvenli ve teknik eğitim alabileceklermiş.

Çok keyifli geçen bir saatin ardından ayrıldığımızda aklımızda kalan en önemli haber; 11-12 Mayıs 2013 tarihinde Enduro Yarışlarının 3. Ayağının Adana / Kabasakal Rüzgarlı Tepe’de yapılacak olmasıydı!




Sayı 14 (Mayıs - Haziran) 2013

Bu yazı 6233 defa okundu.