Adana Ağaçlarına Sahip Çıkıyor

Son günlerde Çukurova Aşkın Tüfekçi Devlet Hastanesine yapılacak 200 yataklı ek bina yapılması ile ilgili olarak hastane bahçesi içerisinde bulunan yaklaşık 120 ağacın kesilmesi ile ilgili olarak kamuoyunda yaratılan ADANA AĞAÇLARINA SAHİP ÇIKIYOR kampanyası ve duyarlılığı ile şimdilik ağaçlar henüz kıyıma uğramadılar. Çukurova Aşkın Tüfekçi Devlet Hastanesi bahçesindeki bu ağaçlarda kesilince hastane çevresinde hiç ağaç kalmayacak. Her taraf binalardan, kalabalıktan ve trafikten  oluşan,  ancak ağacı ve yeşili olmayan  hastane ortamı olacak. Yeni yapılacak olan Entegre Sağlık Kampüsü yapılacak olan alanda da bir sürü ağaç kesilecek. 

 

Hastane Değil, Yardımcı Personel Yok
 

Sorunun ağaç kısmını bir tarafa bırakırsak 200 yataklı  ek bina yapılması nasıl bir  sağlık sorununu çözecektir. İhtiyaç olması artan nüfus ve hastanelere başvuru oranında artış olması nedeniyle olasıdır. Ancak bir tarafta yeni açılmış 600 yataklı yeni Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi varken,  diğer tarafa 1500 yataklı sağlık kampüsü planlanırken ve Devlet Hastanesi yerine yeni  hastane yapılması planlanırken 200 yataklı ek bina yapılması neye göre planlanmakta ve yapılmaktadır. Bu arada Ceyhan, Kozan, İmamoğlu gibi çevre ilçelere de yeni hastaneler yapılmaktadır. Hastanelerde ciddi şekilde hemşire ve yardımcı personel açığı varken bu kadar hastane yapılmasıyla hekim-hemşire-yardımcı personel açığı nasıl kapatılacak veya hastanelere işlerlik nasıl kazandırılacaktır. Adana ili içindeki kamu hastanelerinin toplam yatak sayısı 2000-2500 civarında iken yeni yapılacak 1500 yataklı hastaneye hekim-hemşire-yardımcı personel nasıl sağlanacaktır. Yoksa yeni yapılacak kampüs hastane yapıldıktan sonra gerekli personel ihtiyacını karşılamak için diğer hastaneler kapatılacak mıdır? Bu hastaneler kapatılacaksa yeni hastaneler yapmanın amacı nedir? Yoksa bildiğimiz şeyler midir?

 

Biz Yeni Hastane Yapılmasına Karşı Değiliz
 

Sorun yeni bir hastane yapılmasına karşı çıkmak veya gerekliyse ek hizmet yapılmasına karşı çıkmak değildir. Sorun bunların nasıl ve ne için yapılacağıdır. 1500 yataklı hastane yapılacakken 200 yataklı ek hizmet binası yapmak ne için gereklidir. Eski bir hastanenin yeniden yapılması demek şu olmalıdır. Hastaneyi teknolojik olarak yenilemektir. Yoksa yeni yapılan TOKİ Numune Hastanesi gibi yeni olup eski teknolojilerin kullanılması demek değil veya birinci sınıf yerine beşinci sınıf malzemeler kullanılarak kısa zamanda yıpranması demek değildir. Yeni olup ta polikliniklerin 1m2  olması ve sedyede gelen hastaların koridorda muayene edilmesi  hiç değildir.   Asansörlerinin sürekli bozuk olması değildir. Sistemin sürekli kilitlenmemesidir.  En küçük bir malzeme isteminin aylarca sürmemesidir. Personel yokluğundan servislerin yeterince temiz ve düzenli olmaması değildir. Karşı çıkılan nokta budur. 

 

5 Ocak Stadyumu Yeşil Alan Olsun
 

Aynı durum şehir içindeki stadyumların şehir dışına alınarak yerine AVM’ler ve çok katlı binaların dikilecek olmasıdır. Oysaki oralar şehir merkezlerinde  çok kısıtlı olan yeşil alanların arttırılması için bir fırsatken, bu durum rant uğruna başka bir fırsatçılıkla değiştirilmek istenmektedir. Burada da yeni stadyum yapılmasına karşı değiliz, sorun eski stadyumların bir rant çerçevesinde düşünülerek yeni yapılacak yerden daha fazla gelir getirecek olan AVM ve çok katlı binaların yapılmasına karşıyız.
Aslında bu yazıda ağaçları yazacaktım ama ağaçlar beni bu noktaya götürdü. Adana kamuoyu sivil toplum örgütlerinin desteğiyle şimdilik bu kıyımı engellemiş görünüyor. Ama  en son Adana Devlet Hastanesinde yaşanılan bir hekim arkadaşımızın kolunun hasta yakınlarınca kırılması gibi sağlıkta şiddet gibi bir çok sorunumuz varken ve bunlar çözülmüyorken sorunu sadece yeni hastane yapmakta bulanlar arasında sağlıkta görüş ve anlayış farkımız da olacaktır. 
 



Sayı 22 (Eylül - Ekim 2014)

Bu yazı 4011 defa okundu.